2002’de 70 milyon dolara inşa edilen Polat Tower’da çıkan yangın 11 Eylül’deki görüntüleri anımsattı. Binadaki akıllı sistem sayesinde dairelerdeki yangın söndürme sistemi devreye girerek alevlerin içeriye girmesini engelledi ve büyük bir facianın önüne geçti. Yangında yaralı ve ölü olmazken, evcil hayvanlar da kurtarıldı.
[
](http://aktuel.mynet.com/galeri/haber/polat-towersta-yangin-42-katli-gokdelende-yangin/10389/466090/)
Fulya'daki birçok ünlü ismin yaşadığı 42 katlı Polat Tower’da çıkan yangın 11 Eylül’deki görüntüleri anımsattı. 6 milyon dolarlık ek maliyetle akıllı hale gelen binanın bir cephesinin dış kaplamalarının yarısı tamamen yandı. Binadaki akıllı sistem sayesinde dairelerdeki yangın söndürme sistemi devreye girerek alevlerin içeriye girmesini engelledi ve büyük bir facianın önüne geçti. Binanın evcil hayvanlar dahil tüm sakinleri kısa sürede tahliye edildi. İstanbul Avrupa Yakası’ndaki tüm itfaiye ekipleri ile bir yangın söndürme helikopterinin katıldığı söndürme çalışmaları 45 dakika, soğutma ise iki saat sürdü. Yangında yaralı ve ölü olmazken, binada büyük hasar meydana geldi. Yangın sırasında dış cephedeki cam parçalar etrafa saçıldı. Cadde ve sokaklar savaş alanına döndü. Yangın başladığı andan itibaren binada yaşayanlar tahliye edildi. İtfaiye ekipleri daireleri tek tek dolaşarak kontrol etti.
Polat Tower’ın dış cephesinde dün saat 10.30 sıralarında başlayan yangın çok kısa sürede binayı kapladı. Alevlerin yükselmesi ile birlikte, binanın yangın alarmı devreye girdi. Alarmı duyan bina sakinleri büyük panik içerisinde binayı boşaltmaya başladı. Binanın güvenlik görevlileri ve itfaiye erleri katlarda bulunan yaşlılar ile evcil hayvanları hemen dışarı çıkardı. Binanın dış cephesindeki alüminyum ve polipen parçalar yanarak alevlerin ve rüzgarın etkisiyle etrafa saçıldı. Yangının başlamasından üç dakika sonra olay yerine gelen itfaiye ekipleri hemen müdahale etmeye başladı.
Reaksiyon özelliği var
Olay yerine gelen Polat Tower’ın sahibi Adnan Polat binanın her türlü felakete karşı reaksiyon özelliği olduğunu belirterek, “Bu özellik olmasaydı yangın içeriye de girerdi. Onunla birlikte binanın içindeki doğalgaz hattı kesiliyor, asansörler duruyor. Merdivenlere yüksek basınçlı hava veriliyor. Normalde 1500 insan yaşıyor. Güvenlikçiler, ‘bizim ufak köpekleri bile aldık’ diyorlar. Buradaki dairelerin içinde musluk su kaçırsa hemen tamiri yapılıyor. 36 bin noktadan kontrol edilen bir bina bu. İyi ki de yapmışız. Kimsenin yaralanmaması da bizim için en büyük ödül oldu” dedi.
Polat Tower’da fiyatlar 280 bin dolardan başlıyor
Türkiye’nin ilk yüksek yapılı binaları arasında yer alan Polat Tower’da 71 metrekareden başlayan dairelerin satış fiyatı 280 bin dolar ile 1.5 milyon dolar arasında değişiyor. Kira bedelleri ise 2 bin TL-6 bin TL arasında değişiyor.
Aviva zararı tespit ediyor
Polat Tower’daki yangınla ilgili zarar tespit çalışmalarının başladığını duyuran Aviva Sigorta, şu açıklamayı yaptı: “Bu ve benzeri durumlarda, olayla ilgili tam ve eksiksiz durum tespiti yapılmadan kamuoyuna aktarılacak bilgiler konusunda büyük bir hassasiyet gösterilmesi gerektiğine inanıyoruz. Bu nedenle, yasal süreç tamamlanmadan paylaşabileceğimiz bilgiler kısıtlıdır. Ancak Polat Holding’e bu süreçte tüm birimlerimizle destek vereceğiz. Sorumluluk/rücu tespiti için bilirkişi tarafından hazırlanacak rapor doğrultusunda yasalar tarafından belirlenen çerçevede hareket edilecek. Yapılacak detaylı çalışmalar sonucunda çıkacak sorumluluklarımızı yerine getirmeye hazırız.”
Polipen yangını körükledi
İsminin açıklanmasını istemeyen bir itfaiye yetkilisi de binanın güvenlik sistemine dikkat çekti. Yangının dış cephede olduğunu söyleyen itfaiye yetkilisi “Alevler içeriye girmedi. Sadece dış cephe kaplaması yandı. O da alüminyum ve polipen dediğimiz bir malzemeden yapıldığı için yangın kısa sürede büyüdü. Yangını kontrol altına aldık ve tamamen söndürdük” dedi.
70 milyon dolarlık Polat Tower
Polat Tower Residance, Polat İnşaat tarafından 2002 yılında inşa edildi.
Toplam 42 kattan oluşan binada 34 işyeri, 7 ofis ve 406 konut var.
Bina elektronik anlamda 6 noktadan kontrol ediliyor.
Otomasyon sisteminde ise 35 bin nokta kontrolü bulunuyor.
Binanın toplam maliyeti 70 milyon doları buluyor.
Sistemde güvenlik ve yangın gibi 11 birim entegre olarak çalışıyor.
Dumanın içeri girmesini engelleyen sistemi var
Polat Tower, 152 metre 10 cm yüksekliğinde. Deprem güvenliği yüksek olan binada deprem algılayıcıları bulunuyor. Bu sayede bina, depremi önceden algılayıp otomasyon sistemini devreye sokuyor. Elektrik, gaz ve su sistemini güvenli düzeye çeker, anons ile insanların deprem sırasında uyanık olmalarını sağlıyor.
Polat Tower Residence, dünyada çok az binada bulunan özel 2 yangın merdivenine ve bir asansöre sahiptir. Basınçlı temiz hava verilerek dışardaki dumanın içeriye girmesi önleniyor.
Kazan dairelerinde çıkacak sorunlarda tahliye işleminin olanaksız hale gelmesinden yola çıkarak Polat Tower’da kazan dairesi üst katta tutuluyor.
Tehlike anında asansörler en çok ziyaret edilen katlara otomatik yönelerek tahliye işlemini hızlandırıyor.