YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Akkent Hz. Abdullah Camii'nin Temeli Görkemli Bir Törenle Atıldı

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılacak olan ve Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyacak...

Akkent Hz. Abdullah Camii'nin Temeli Görkemli Bir Törenle Atıldı

Gaziantep Şahinbey Belediyesi tarafından yaptırılacak olan ve Türkiye'nin en büyük camilerinden biri olma özelliğini taşıyacak Akkent Hz. Abdullah Camii'nin temeli, Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç ve Bakan Fatma Şahin'in katılımıyla atıldı.

Karataş Akkent bölgesinde yapılacak olan caminin temel atma törenine; Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin, Gaziantep Vali Yardımcısı Mevlüt Kurban, Gaziantep milletvekilleri, kaymakamlar, Gaziantep sanayisinin önde gelen isimleri, iş adamları, çok sayıda davetli ve vatandaş katıldı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunmasından sonra, Şahinbey Belediyesi’nin çalışmaları ile ilgili hazırlanan videonun gösterimi ile başlayan tören, Gaziantep Müftü Yardımcısı Hüseyin Hazırlar tarafından Kur’an-ı Kerim okunması ve ardından mehteran grubunun gösterisiyle devam etti. Bu sırada, Şahinbey Belediyesi ekipleri alana gelen davetlilere Muharrem ayı dolayısıyla aşure dağıtımı da yaptı.

Törenin açılışında konuşan Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, Gaziantep’te yerel yönetimlerin çalışmalarından övgüyle bahsederek, "Bugün Gaziantep'teyiz, çok hayırlı işlerin içerisindeyiz. Öncelikle MYK sırasında Gaziantep'e yapacağımız seyahatle ilgili Başbakan'la görüştüğümüz zaman, bu hayırlı işlerden dolayı tebrik ettiler ve selamlarını gönderdiler. Şahinbey Belediyemizi diğer belediyelerimiz gibi başarılı buluyoruz. Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu göreve geldiğinden bu yana, şehirleşme bakımından, manevi ihtiyaçlar bakımından, sosyal ve kültürel bakımdan çok güzel çalışmalar yapıyor. Gaziantep'e kazandırdığı her katkı, bırakın Gaziantep’i Türkiye’nin her yerinde büyük bir taktirle izleniyor. Bu nedenle başarılarından dolayı Başkanımız Tahmazoğlu'nu kutluyor ve alnından öpüyorum. Gaziantep ile ilişkim geçmiş yıllara dayanıyor ve zaman zaman buraya geldik, dostlarımızla kucaklaştık ve dostlarımızla birlikte olduk. Geçmiştekiyle şu an arasında çok farklılık var. Her zaman halkımızın da desteğini arkamızda hissettik. Halkın arkamızdaki desteği bizleri mutlu ediyor. Bir cami temelinin atma törenindeyiz ve siyasi propaganda yapacak değilim. Buna ihtiyacımız da yok. Ama Gaziantep yapılan hizmetlere bütün gönlüyle destek verdiğine göre, bizler de daha fazlasını yapacağız. Gaziantep’te yaşayan 2 milyona yakın kardeşimiz daha huzurlu, mutlu, refah düzeyi daha yüksek olsun. İnşallah bunu başaracağız. Şahinbey’de, Şehitkamil’de büyük şehirde nasıl başarıyorsak, her yerde başarılı olacağız. Araban’dan Nizip’e kardeşlerimiz çok büyük bir gayretle çalışıyorlar" ifadelerine yer verdi.

Belediyelerin tarihi mekanlara gösterdiği ilginin de memnuniyet verici olduğunu belirten Arınç, "Biraz sonra Gümrük Hanı'nın açılışını yapacağız. Bu Vakıflar Genel Müdürlüğü'ne bağlı bir kurumdur. Bunu Şahinbey Belediyesi ile protokol yaparak 2 milyon TL harcadı ve kullanılmak üzere kendilerine kiraladık. Bir vakıf eseri aynen dünkü ihtişamı ile yeniden ayağı kalktı ve çok güzel hizmetlere vesile oldu. Bu işten Şahinbey de, Vakıflar Bölge Müdürlüğü de karlı olacak. Halkın geleneksel sanatlarının da yaşadığı bir mekan olacak. Buradaki işimiz bir cami yapımı ile ilgili. 'Buna bir Başbakan Yardımcısı katılmalı mı' diye soranlar da olacaktır. Türkiye’de her düşüncede insan yaşıyor ve her düşüncesini çok rahatlıkla ifade ediyor. Ben az önceki sorunun cevabını vereyim; 'evet mutlaka katılmalıdır'. Çünkü bu çok güzel ve hayırlı bir iştir. Unutmayın Musevilere ait bir halk evini, vakıflar ve büyük şehir belediyesi ile ortak restore ettik" diye konuştu.

Her dine ve inanca saygılı olduklarını da hatırlatan Bülent Arınç, "Biz bütün inançların insanlık için elzem olduğuna inanıyoruz. İnanmaktan zarar gelmez. Herkesin bir tanrısı olur ona inanır, bizim de Allahımız var ona inanıyoruz, onu biliyoruz ve peygamberini seviyoruz. Dolayısıyla, inançsızlık insanlar için bence çok iyi olmayan bir şey. Allah herkese inanmayı nasip etsin. İnanandan zarar gelmez ve bizim inancımız bu. Ama anayasamız gereği kimsenin inancını sorgulamak, kimseye inancından dolayı kaş kaldırıp göz gezdirmek niyeti yok. Türkiye’de laiklik ilkesi gereği inancını ya da inanmadığını söyleyebilmeli yaşayabilmeli, bununla ilgili ne yapabiliyorsa yapabilmeli. Ama unutmayalım biz bu ülkede Müslümanlar olarak Allah'ın evine, camilere çok önem veriyoruz. Bakın Şırnak ilinin adı eskiden şerenak merenak derken gerçekteki ismi Şırnak olmuş. Ama Şırnak'ın gerçekteki ismi Şehri Nuh’tur. Şehri Nuh’tan bugün Şırnak haline gelmiş. Şırnaklılar bilir ki Hz. Nuh’un şehrinde yaşıyor" şeklinde konuştu.

Diyarbakır'dan da bahseden ve sözlerini "Diyarbakır'ın kimliği Müslümanlıktır" diye sürdüren Başbakan Yardımcısı Arınç, "Çünkü Diyarbakır aynen Gaziantep gibi Hz. Peygamber'den sonra Hz. Ömer zamanında İslam orduları tarafından fethedilmiş. Türkler 1071’de Malazgirt'te Alparslan komutasında bu topraklara girmeden çok daha önce, Diyarbakır’da Gaziantep'te İslam ile müşerref olmuş. Bizim gerçek kimliğimiz Müslümanlıktır. Bugün Diyarbakır'ı Allah korusun terörle özdeşleştirmeye çalışanlara; Diyarbakır halkı Müslümandır diyorum. Bugün kepenklerin kapandığı, zaman zaman molotofların atılıp insanların yaralandığı, öldüğü Diyarbakır’da şu anda saat 1, bir haber verseler deseler ki; saat 2'de şu meydanda Hazreti Peygamberi anacağız. O meydanda kısa sürede 200 bin kişi toplanır ve Diyarbakır böyledir" dedi.

Gaziantep'in huzurlu bir kent olduğunu da ifade eden Arınç, "Çok şükür burada 2 milyon kişi yaşıyor ve Türkiye’nin en huzurlu kentlerinden birisi. Son bayramda yaşadığınız acı olayı hatırlatmak istemiyorum. Allah orada ölen kardeşlerimize rahmet eylesin, yaralılara da Allah sağlık, sıhhat ve afiyet versin. O, Gaziantep’in bir daha yaşamaması gereken münferit bir olayıdır. Hainler dışarıdan gelmiş ve bir patlama ile masum insanların canına kastettiler. Allah onların cezasını versin. Ama ben Türkiye'ye Gaziantep'i örnek gösteriyorum. Huzur yaşanan kent Gaziantep’tir. Çünkü Gaziantep’te etnik kökeni ne olursa olsun, insanlar birbirlerine barış ve huzurla selamla mukabele ediyorlar. İslam'ın adı da barış ve selamettir. Allah Gaziantep’in huzurunu bozmak isteyenlere fırsat vermesin" temennisinde bulundu.

Belediyelerin artık ibadet yerlerini yapabileceğini de aktaran Arınç, "Belediyelere ibadet yerleri yapma imkanı tanındı. Eskiden bu imkan, kenarından köşesinden zorlanarak sağlanıyordu. Ama şimdi 'Büyükşehir Belediyeleri Kanunu' içerisinde belediyelerimiz ibadet yerlerini bizzat yapabilecek" bilgisini verdi.

Halkın gönüllü katkısıyla 'Kentsel Dönüşüm'ün Şahinbey ilçesinde de gerçekleştiğini ve bunun da Türkiye’ye örnek olduğunu belirten Arınç, "İnsan inanıyorsa tekeden sütte çıkarır. Başarıdan başarıya da koşar. İşte Şahinbey Belediyesi ve diğer belediyelerimiz böyle" dedi.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanı Fatma Şahin ise, 'veren el alan elden üstündür' sözüyle konuşmasına başlayarak, "Bugün bunun örneğini yaşıyoruz. Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdulkadir Konukoğlu'nun bir söylemi şöyle ki; 'yapılan hayırlarla öbür tarafa EFT yapıyoruz'. İnsanoğlu ihtiyaçları ile bir bütün. Nasıl ki fiziksel ihtiyaçlarımız varsa, manen de ihtiyaçlarının giderilmesi gerekiyor. Gönlümüzün, ruhun, maneviyatımızın mutluluğu da bu eserlerimizin çoğalması ile mümkün olacaktır. Ezanlar bizim inancımızın simgesi ve göstergesi. Dünyanın neresine gidersek gidelim ezan sesi ile farklı duygular hissediyoruz. Ezanlar bizin için çok önemli. Ezanların inlediği bir Şahinbey, Gaziantep ve Türkiye için çalışacağız" şeklinde konuştu.

Yerel yönetimler olarak yaptıkları çalışmalar hakkında bilgi veren Şahinbey Belediye Başkanı Mehmet Tahmazoğlu da, şunları söyledi:

"Bu mahalle yeni kurulan bir mahalle, yani yeni kurulan bir bölge. Burası maddi gelişiminin yanı sıra manevi gelişiminde de Türkiye’nin gözdesi olacak. Son 3 yılda 100 bin nüfus arttı. Planlı yapılanma çok önemli. Bu bölgeyi yeni kurduk ve hemen karşıda 'Mavi Kent' kurduk. Buradaki nüfus artışını karşılamak için 5 mahalle daha yapacağız. Çarpık kentleşme alanlarını da düzeltmeye çalışıyoruz. Gaziantep’in tarihi yapılarının yüzde 90’ı bu bölgede. Bunların da sağlıklaştırılması için çalışıyoruz. Cami oldukça büyük ve Gaziantep'e yakışan bir cami olacak. Başbakanımız da bu konuda daha önce talimat vermişti. Şu ana kadar 10 cami tamamlandı ve 20 camimizin yapımı da devam ediyor. Bundan sonra da sosyal belediyecilik anlayışı ile çalışmalarımız aralıksız sürecektir."

Edecan Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Selim Ener ise, Akkent Hz. Abdullah Camii inşaatı ile ilgili bilgi aktararak, katılımlarından dolayı davetlilere teşekkür etti.

Yapılan açılış konuşmalarının ardından; Başbakan Yardımcısı Arınç, Bakan Şahin ve protokol üyeleri, caminin temelini atmak için Gaziantep Müftüsü Ahmet Bulut’un dua etmesinin ardından birlikte butona bastı.

Osmanlı mimarisi özelliğini taşıyan cami, 100 bin metrekarelik alan üzerinde 10 bin 182 metrekare alana inşa edilecek. 6 bin metrekare oturum alanına sahip olan camide, 15 bin kişi aynı anda namaz kılabilecek.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler