Adana Genç İşadamları Derneği (AGİAD) Başkanı Tamer Gülcan, Mersin Akkuyu'ya kurulacak nükleer santralin bir benzerini görmek için gittikleri Rusya'nın Voronej kentine düzenlenen geziyle ilgili izlenimlerini anlattı.
Gülcan, AGİAD toplantı salonunda Akkuyu NGS A.Ş. Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov, Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Başkanı Lütfi Sarıcı, Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Uzel, şirket yetkilileri ve bazı iş adamlarının katılımıyla düzenlenen toplantıda, Rusya'nın Voronej kentindeki nükleer santral gezisinin, kendileri açısından çok yararlı olduğunu söyledi.
Gezideki amacın, nükleer santralin çevresel etkilerini görebilmek ve aynı zamanda Mersin'de yapılması planlanan santralin inşaat kısımlarında hangi sektörlerin iş yapabileceği konusunda bilgi alışverişinde bulunmak olduğunu belirten Gülcan, şöyle konuştu:
"Rusya'daki nükleer santralin bulunduğu yerleşim alanının, insanların bütün sosyal yaşamlarını karşılamak üzere kurulduğu bir kent olduğunu gördük. Santralin bulunduğu yerin çevresindeki gerçekten yeşil ortamı ve kenarında bulunduğu nehirde insanların balık tuttuğunu gördük. 1970 yılında yapılan ve 1980 yılında ise teknolojisi değiştirilen santral, bize kendini farklı bir yüzle gösterdi. Teknolojik olarak çok geliştirilmiş, çalışanların ise özel giysiler yerine normal giysilerle çalıştığına tanık olduk. Santralde çalışan ve çevresinde yaşayanların da sağlıklı olduklarını gördük."
Gezinin, Mersin Akkuyu'da yapılacak santralle ilgili olarak bölgede hangi sektörlerin hazırlıklı olmaları konusunda kendilerine fikir verdiğini bildiren Gülcan, Türk iş adamlarının bu konuda hazırlamalarında yarar olduğunu ifade etti.
Nükleer enerjinin ucuz ve sanayi açısından önemli olduğuna işaret eden Gülcan, gezdikleri santralin aynı zamanda uçak çarpması ve terör saldırıları gibi konularda da son derece güvenli olduğuna işaret etti.
Gülcan, Mersin'de yapılacak nükleer santralin turizm sektörüne olumsuz yansımalarının olup olmayacağı sorusunu ise "Bu konuda yorum yapma şansımız yok" diyerek cevaplandırmadı.
Toplantında konuşan Akkuyu NGS Genel Müdür Yardımcısı Rauf Kasumov da en pahalı turizmin Fransa'da olduğunu söyledi.
En çok güç ünitesi sayısı olan ülkenin de Fransa olduğuna işaret eden Kasumov, "Çocukluğumuzdan beri Nice ve Cannes şehirlerini turizm merkezleri olarak biliyoruz. Ama Fransa'da bulunun nükleer santralin uzaklığı Cannes şehrine 1 saatten daha az. Dünyada en kaliteli ve en pahalı tarım ürünleri de Fransa'dan geliyor. Bunların hepsi kaliteye bağlı gelişmeler" dedi.
Büyükeceli Bilgilendirme Merkezi Başkanı Lütfi Sarıcı, nükleer santralin deniz suyu sıcaklığına etkisinin bulunmadığını ve dolasıyla deniz canlılarına zarar vermeyeceğini söyledi.
Mersin Bilgilendirme Merkezi Başkanı Faruk Uzel, Mersin'in Gülnar ilçesine bağlı Büyükeceli beldesi Belediye Başkanı Mehmet Kale'nin, "Akkuyu Nükleer Santrali'nde çalışmak için Rusya'ya eğitime gönderilen öğrencilerin uyuşturucu ve fuhuş batağına saplandığı" yönündeki iddiasını yanıtladı.
İddiaların asılsız olduğunu belirten Uzel, "Bunlar bizlere emanet edilen çocuklar. Böyle bir iddia üzücü. Açıklamayla ilgili olarak hukuki süreç başlatılacak" diye konuştu.
Muhabir: Ali Güreli
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz