HABER

AKOM İstanbul'da alarm verdi! Hortum geliyor

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nden Marmara bölgesi için yapılan kuvvetli yağış ve fırtına uyarısının ardından Afet Koordinasyon Merkezi'nde (AKOM) gece yarısı kriz toplantısı yapıldı.

AKOM İstanbul'da alarm verdi! Hortum geliyor

Meteoroloji İşleri Genel Müdürlüğü, üç ilde yaşayan vatandaşları saat 18'den itibaren etkili olacak yağış konusunda uyardı. İstanbul, Kocaeli ve Sakarya'da bugün 18.00'den itibaren yağış ve fırtına beklenirken, bu durumun yarın sabah 9'a kadar devam edeceği bildirildi. Türkiye genelinde de yağışlı hava etkili olmaya devam ediyor.

Meteoroloji Genel Müdürlüğü'nce yapılan son değerlendirmelere göre, batı bölgeler ile öğle saatlerinden sonra Doğu Akdeniz'in doğusunun sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Batı Akdeniz ile Tekirdağ, Eskişehir ve Edirne'nin güneyinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

Hava sıcaklığının yağışla birlikte batı kesimlerde 3 ila 6 derece azalacağı, iç ve doğu bölgelerde 2 ila 4 derece artacağı tahmin ediliyor.

Rüzgar ise genellikle kuzey ve kuzeybatı, Marmara'da kuzeydoğu, Akdeniz kıyıları ile güneydoğu kesimlerde güney ve güneybatı yönlerden hafif ara sıra orta kuvvette; Marmara bölgesi ile yağış alan yerlerde yağış anında yer yer kuvvetli olarak esecek.

KUVVETLİ YAĞIŞ

Yağışların Marmara'nın güney ve doğusu, Ege, Batı Akdeniz ile Tekirdağ, Eskişehir ve Edirne'nin güneyinde yerel olarak kuvvetli olması beklenirken Meteoroloji, hortum riski, su baskını, ulaşımda aksamalar, yıldırım, yerel dolu yağışı, yağış anında kuvvetli rüzgar gibi yaşanabilecek olumsuzluklara karşı vatandaşları uyardı.

BAZI İLLERDE HAVA DURUMU

İSTANBUL: Parçalı çok bulutlu, sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışların güney ve batı kesimleri ile zamanla il genelinde kuvvetli olması bekleniyor. (30)

ANKARA: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğleden sonra ve akşam saatlerinde sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. (32)

İZMİR: Parçalı çok bulutlu, kuzey ve iç kesimleri başta olmak üzere il geneli kuvvetli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. (30)

ADANA: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra iç kesimleri başta olmak üzere yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. (33)

ANTALYA: Parçalı bulutlu, öğle saatlerinden sonra batısında kuvvetli olmak üzere il geneli yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı. (29)

SAMSUN: Parçalı bulutlu. (29)

ERZURUM: Az bulutlu, zamanla parçalı bulutlu. (26)

DİYARBAKIR: Parçalı ve az bulutlu.(38)

BÖLGELERDE HAVA DURUMU

MARMARA: Parçalı çok bulutlu, bölge genelinin sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların; Çanakkale, Balıkesir ve Bursa illeri başta olmak üzere bölgenin güney ve doğusu ile Tekirdağ ve Edirne'nin güney kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

EGE: Parçalı zamanla çok bulutlu, kuzeyi ile öğle saatlerinden itibaren bölge geneli sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar, İzmir, Manisa ve Kütahya illeri başta olmak üzere bölge genelinde yerel olarak kuvvetli olacak.

AKDENİZ: Parçalı yer yer çok bulutlu, Batı Akdeniz ile Adana, Osmaniye, Hatay'ın kıyı kesimleri, Mersin'in iç kesimleri ve Toroslar mevkiinin yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor. Yağışların Isparta ve Burdur ile Antalya'nın batı kesimlerinde yerel olarak kuvvetli olması bekleniyor.

İÇ ANADOLU: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren bölgenin iç ve batı kesimleri sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek. Yağışlar, Eskişehir çevrelerinde yerel olmak üzere kuvvetli olacak.

BATI KARADENİZ: Parçalı zamanla çok bulutlu, öğle saatlerinden itibaren iç kesimleri, akşam saatlerinde bölge genelinde yerel olmak üzere sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçecek.

ORTA VE DOĞU KARADENİZ: Genellikle parçalı, zamanla iç kesimlerinin yer yer çok bulutlu, akşam saatlerinde Çorum çevrelerinin yerel sağanak ve gök gürültülü sağanak yağışlı geçeceği tahmin ediliyor.

DOĞU ANADOLU: Az bulutlu, zamanla bölge geneli parçalı, kuzeydoğusu yer yer çok bulutlu geçecek.

GÜNEYDOĞU ANADOLU: Parçalı ve az bulutlu.

UZMANLAR NEMİN NEDENİNİ AÇIKLADI

İstanbul’da nefes alınamayacak hal alan nem için Meteoroloji Genel Müdürlüğü’den uyarı geldi. Yetkililer, 5 gün boyunca etkili olması beklenen yüksek nemin vücut sağlığını olumsuz yönde etkileyeceğini söyledi. Milliyet’e konuşan iklim uzmanları ise aşırı yapılaşmanın nemi artırdığını söyledi.

-Yüksel Yağan (TMMOB Meteoroloji Mühendisleri Odası Genel Sekreteri): “Rüzgârlar nedeniyle nem gittikçe artmaya başladı. Nemli hava insan vücudundaki buharlaşmayı olumsuz etkilemektedir. Yüksek nemlilikte vücut dengesi şaşıyor. Çünkü hava doymuş durumda. Terleyemiyoruz ve bu nedenden dolayı sıcaklığı daha fazla hissediyoruz. Nemli havada vücudumuzdan atılacak suyun miktarı azaldığı için kendimizi rahatsız hissediyoruz. Nemle kolay kolay başa çıkmak mümkün değil. İstanbul için konuşacak olursak nemi oluşturan en büyük etken yapılaşma. Havanın sirküle edilmesi lazım. İstanbul’un hakim rüzgâr yönlerindeki yapılaşmaya dikkat edilmeli. Nemi dengeleyecek yeşil alanların artırılması gerekiyor. Betonla nemi dengeleyemezsiniz. Nemle mücadelede kısa vadeli değil uzun vadeli önlemler alınmalı. Meteoroloji bilimini şehirselleşmede kullanmamız gerekiyor. Bir bina ruhsatı verilirken haklı olarak jeoloji mühendisine kadar soruluyor. Ancak meteoroloji mühendisinin hâlâ bir etkinliği yok. Yapılaşmanın şehrin iklimine etkisi hiçbir şekilde işin içine katılmıyor. Yüksek binalar yaparken işin meteorolojik tarafını değerlendirmiyorsanız şehrin yaşanmaz hale geleceğini göz önüne almalısınız.”

'LOKAL ETKİLERİ VAR'

- Prof. Dr. Orhan Şen (İstanbul Teknik Üniversitesi Meteoroloji Mühendisliği Bölümü): “Etkisini göstermeye başlayan rüzgârlar yüksek nemi de beraberinde getirdi. İnsanın dış sıcaklığı dengelemesi için terlemesi gerekiyor. Havada yüksek nem yoksa gözeneklerdeki ter buharlaşıyor ve insan rahatlıyor. Ancak, nemli hava bu teri tutuyor. Gözenekler kapalı olduğu için insan terleyemiyor ve bunalmaya başlıyor.”

- Prof. Dr. İbrahim Atalay (Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi Coğrafya Bölümü): “Yoğun yapılaşmanın nemin üzerinde lokal etkileri vardır. Yeşil alanların azalması, yağışların kanallardan doğrudan denizlere ulaşması İstanbul’un nemini etkiler. Koyu zeminler ve binalar sıcaklığın yüksek hissedilmesine neden olur.”

YAĞIŞ VE HORTUM UYARISI

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, kentte bugün metrekareye 15-50 kilogram yağış düşmesinin beklendiğini açıkladı.Meteoroloji Genel Müdürlüğü ve Afet Koordinasyon Merkezi (AKOM) birimlerinin hava tahmin raporlarına dayandırılan açıklamada ayrıca hortum uyarısında bulunuldu.

İstanbul’u bugün etkisi altına alması beklenen yağış tedbirleri için AKOM’da kriz toplantısı yapıldı. Saat 23.00 de başlayan toplantı 01.00’da bitti.

Toplantıda muhtemel şiddetli yağışlara karşı alınacak tedbirler masaya yatırıldı. Ekipler gece sabaha karşı kanal temizlik çalışmaları yapacak. Yağmurun başlaması ile birlikte muhtemel riskli bölgelerde İTFAİYE, AKOM, İSKİ, ATIK Müdürlüğü ekipleri kritik noktalarda hazır bekletilecek.

(Ajanslar)

En Çok Aranan Haberler