HABER

"AKP, demokratik laik siyaset ile çoğunlukçu eğilim arasında tercih yapmalı"

NEW YORK(ANKA) – Newsweek dergisinde Washington Enstitüsü'nün kıdemli uzmanı Soner Çağatay imzası ile yayımlanan makalede Anayasa Mahkemesi kararının ardından AKP'nin, "çoğulcu demokrasi ve laik siyaset"i içeren tam liberalizm ile son dönemdeki "Çoğunlukçu eğilimlerini güçlendirmeyi sürdürerek mahkeme kararına meydan okuma" arasında bir tercihle karşı karşıya kaldığı öne sürüldü.

Anayasa Mahkemesi'nin kararından sonra AKP'nin izleyeceği rotaya ilişkin tartışmalar yurt dışında da sürüyor. Newsweek dergisinde yayımlanan makalede Anayasa Mahkemesi kararının ardından AKP'nin, "çoğulcu demokrasi ve laik siyaset"i içeren tam liberalizm ile son dönemdeki "Çoğunlukçu eğilimlerini güçlendirmeyi sürdürerek mahkeme kararına meydan okuma" arasında bir tercihle karşı karşıya kaldığı öne sürüldü.

Newsweek dergisi, ABD'nin tanınmış düşünce kuruluşlarından Washington Enstitüsü'nün kıdemli uzmanı Soner Çağaptay tarafından kaleme alınan "Yeni Türkiye Hayali" başlıklı makaleyi yayımladı. Çağatay, makalesinde "Kökleri İslam'da olan Adalet ve Kalkınma Partisi'nin, tam anlamıyla liberalizmi kucakladığı ve Türkiye'de laiklik ile demokrasi arasında kalıcı bir denge bulduğu"nu hayal ettiğini anlattı.

Anayasa Mahkemesi'nin ne zaman İslamcı bir partiyi kapatırsa bu partinin daha ılımlı bir siyasi hareket olarak yeniden ortaya çıktığını, mahkemenin, yeni partilere tepkisinin de giderek yumuşadığı belirtilen makalede mahkemenin "AKP'nin seleflerini kapattığı ancak partinin daha da ılımlaşacağı umudu ile hakkında daha az sert bir karar aldığı" görüşü dile getirildi.

Soner Çağaptay, AKP'nin sicilinin, partinin ılımlaşacağı yönünde kendisine umut verdiğini belirterek AKP'nin kurulduğunda laik demokrasi, Batı ve liberal değerlerine saygı ilan ettiğini kaydetti. "Bir süre için de AKP'nin İslam ile demokrasi arasında liberal bir denge bulduğunu ve Türkiye'yi Batı'ya doğru götürdüğü" nü yazan Çağaptay, ancak daha sonra AKP'nin AB üyeliğinin pahalı reformlar anlamına geldiğini, AİHM'nin türban yasağını destekleyen kararının da "laikliği yeniden tanımlamak icin Avrupa'ya güvenebileceğine" inanan AKP'de hayal kırıklığını yarattığı öne sürdü.

"MAHKEME KARARI DEMOKRASİNİN CANLILIĞINI KANITLADI"

AKP'nin "liberal, eşitleyici demokrasinin a la kart bir menü olarak" ele almaya başlayarak türban yasağını kaldırırken kadınların istihdamının azalmasına neden olan politikaları uyguladığını savunan Çağaptay, "AKP döneminde Batı değerlerinin erozyonu, partinin İslamcı soyuna ilişkin korkuları canlandırdı ve Türkiye, destekçileri ile muhalifleri arasında bölündü" görüşünü dile getirdi. AKP'nin "çoğulcu bir demokrasi anlayışından çoğunlukçu bir demokrasi anlayışına" kaydığı öne sürüldüğü dergide partinin seçimlerde yüzde 47 oyu elde ettikten sonra "halkın verdiği yetkiyi açık çek" olarak yorumlaya başladığını öne sürdü. Newsweek'deki makalede Anayasa Mahkemesi'nin kararının Türkiye'nin "yargı darbesi"ne doğru ilerlediği gibi alarm verici tahminlerin yanlış çıktığını gösterdiği vurgulanırken de mahkemenin kararının Türkiye'deki demokrasinin "canlı" olduğunu kanıtladığının altı çizildi. Mahkeme kararının ardından AKP'nin, "samimi Avrupa yanlısı siyasi programı" benimseyebileceğini, ekonomik ve sosyal reformları yapabileceği belirtilen dergide AKP'nin "Çoğulcu demokrasi, laik siyaset ve farklı düşünce hakkını da içeren tam liberalizm" yada "çoğunlukçu eğilimleri güçlendirmeyi sürdürecek mahkemenin kararına meydan okuma" arasında tercih ile karşı karşıya kaldığı vurgulandı.

"AKP DAR DEMOKRASİ ANLAYIŞINI BENİMSERSE TÜRKİYE'Yİ ORTASINDA BÖLER"

"Yargının İslamcı partilere karşı harekete geçmesi, bu partileri ılımlaştırırken onları siyasi merkeze çekerek ve popüler mağdur etiketini armağan ederek daha popüler yaptı" değerlendirmesinin de yapıldığı makalede şöyle devam edildi:

"Recep Tayyip Erdoğan, mahkeme kararına tepki göstermiş bulunuyor ve AKP, karşılıklı denetleme sistemini reddederek ve AB katılımının gerçek çalışmalarını gözardı ederek dar demokrasinin anlayışını benimseyebilir. Böyle bir zihniyetle AKP, kadın istihdamına, içki tüketimine ve laik eğitime olan hoşnutsuzluğu ile dine dayalı toplum vizyonunu güçlendirerek Türkiye'yi ortasında böler. Böyle bir gelişme, kaçınılmaz olarak AKP'ye karşı sert yargı eylemini, belki kapatmayı beraber getirir."(ANKA)

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler