ANKARA (ANKA) – Türbanla ilgili Anayasa değişikliğinin gerçekleştirilmesinin ardından gözler, bir başka mutabakat sağlanan düzenlemeye çevrildi. AKP ve MHP arasındaki mutabakat kapsamında yer alan YÖK Kanunu'nun ek 17. maddesine yönelik tartışmalar devam ederken, AKP, daha önce, "Çene altı bağlama" şeklinde düzenlenen madde konusunda üç ayrı formül üzerinde duruyor.
AKP, türbanla ilgili anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üniversitelerin uygulamasını da dikkate alacak. Üniversiteler ağırlıklı olarak türban serbestisini uygulamaya başlarsa o zaman YÖK'ün Ek 17. maddesinde değişiklik öngören teklif Meclis'ten geri çekilecek. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan kuzu, anayasa değişikliğinin Meclis'ten geçtiğini bundan sonra işin üniversitelerde olduğunu söyledi.
Türban teklifiyle ilgili maratonun ardından sıra AKP ile MHP'nin üzerinde uzlaşma sağladığı YÖK Kanunu'nun ek 17'nci maddesine geldi. Ek 17'nci maddenin rafa kaldırıldığı iddiaları kulisleri dalgalandırırken, AKP de formül arayışına girdi. AKP önce kendi içinde tartışacağı formülleri daha sonra MHP'ye sunacak.
ÜÇ FORMÜL ÜZERİNDE DURULUYOR
AKP, Ek 17'nci maddeyle ilgili üç ayrı formül üzerinde duruyor ve bu konudaki adımı Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün onayı ve Resmi Gazete'de yayınlanmasının ardından atmayı planlıyor. Formüller ise kulislerde şu şekilde dile getiriliyor:
" -AKP, türbanla ilgili anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından üniversitelerin uygulamalarını izleyecek. Üniversiteler ağırlıklı olarak türban serbestisini uygularsa o zaman YÖK'ün Ek 17. maddesinde değişiklik öngören teklif Meclis'ten geri çekilecek.
-İkinci formüle göre; üniversiteler anayasa değişikliğini uygulamada birlik sağlayamazsa o zaman Ek 17. maddeyle ilgili düzenleme yeniden gündeme getirilecek. Kamuoyu ve AKP tabanında, bağlama şekline gösterilen tepkiler de dikkate alınarak MHP'yle yeniden masaya oturulacak ve türbanın bağlama şekli yeniden düzenlenecek. Bu değişikliği geniş bir platform da çözmeyi de düşünen AKP, toplumun belli kesimlerine çağrıda bulunacak.
-Üçüncü formülde ise üniversitelere, ‘Uygulama şeklini siz belirleyin' denilmesi ve topun YÖK'e atılması öngörülüyor. YÖK'teki mevcut düzenlemeyi, ‘Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yüksek öğrenim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir'" hükmünü göstererek, bağlama şeklini ya da başı örtülü genç kızların üniversiteye nasıl gireceklerini üniversitelerin belirlemesi talep edilecek"
KUZU: İŞ ÜNİVERSİTELERDE BİTER
TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu ise ANKA'ya yaptığı açıklamada, türbanın üniversitelerde serbest olması için yapılan anayasa değişikliğinin üniversitelerin elini kuvvetlendirdiğini savundu. Bundan sonraki uygulamaları üniversitelerin yapması gerektiğini savunan Kuzu, "YÖK'ün Ek 17. maddesi, ‘Yürürlükteki kanunlara aykırı olmamak kaydıyla yüksek öğrenim kurumlarında kılık kıyafet serbesttir' üniversiteler bu haliyle uygulama açısından yeterli görürlerse problem kalmaz" dedi.
Kuzu, Ek 17. maddeye eklenen fıkrada tereddüt yaşanması halinde ise ilavelerle sorunun çözülebileceğini savundu. Prensip olarak anayasa değişikliğinin doğrudan uygulanmayacağına da işaret eden Kuzu, bu çerçevede YÖK'ün Ek 17. maddesinde bir düzenlemenin gerekli olduğunu da dile getirdi.
Anayasa değişikliğinin Resmi Gazete'de yayımlanmasının ardından YÖK'ün işi ağırdan alabileceğini vurgulayan Kuzu, "YÖK bu düzenlemeyi uzatabilir hemen uygulamayabilir. Uzmanlarına, hukuk danışmanlarına sorabilir, rapor isteyebilir. Beklemek gerek" diye konuştu.