HABER

AKP, 'Ombudsmanlık'a bir türlü alışamadı

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), kurulduğu günden bu yana varlığını sürdüren Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu'na bir türlü alışamadı. Sorunların 'ombudsmanlık' birimi yerine doğrudan genel başkana iletilmesinden rahatsızlık duyan Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu Başkanı Nur Doğan Topaloğlu, "Sorunları aşağı kademede çözme huyumuz yok. Şimdi bu huyu değiştirmeye çalışıyoruz" dedi. Topaloğlu, Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı'nın istifasıyla sonuçlanan krizin de kendilerine gelmesi halinde çözeceklerini savundu.

AK Parti, parti içinde yaşanan anlaşmazlıklar karşısında doğrudan 'ombudsmanlık' biriminin devreye girmesi için çalışma yapmaya hazırlanıyor. Parti içerisinde 'ombudsmanlık' biriminin etkin olarak işletilememesinden yakınan Demokrasi Hakem Kurulu, parti tüzüğünde yapılacak bir değişiklikle işlevini arttırmayı planlıyor. Bu doğrultuda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MYK üyeleri arasında bir anket çalışması yapan Demokrasi Hakem Kurulu, milletvekilleri arasında yaşanan sorunlarda, teşkilatlar ile genel merkez arasındaki anlaşmazlıklarda doğrudan devreye girmek istiyor. Mevcut tüzük hükümlerinin, anlaşmazlıklar karşısında doğrudan inceleme yapma imkanı vermediği hakem kurulu, bundan sonraki süreçte parti içi anlaşmazlıklara taraflardan birinin başvurusuna gerek kalmaksızın müdahale etmeyi hedefliyor. Hakem Kurulu, başvuru olmadan işlem yapılmasının kurumu etkin hale getireceğini savunuyor. AK Parti, anket sonuçları doğrultusunda tüzüğe bu yönde madde koyacak.

"GENEL BAŞKANDAN ÖNCE BİZ ÇÖZMELİYİZ" AK Parti'nin 'ombudsmanı' olarak da tanınan Parti İçi Demokrasi Hakem Kurulu Başkanı ve Ankara Milletvekili Nur Doğan Topaloğlu, amaçlarının kurulu etkin hale getirmek olduğunu söyledi. Hakem Kurulu'nun işlevinin tam olarak bilinmemesi nedeniyle sorunların kendisine gelmediğini belirten Topaloğlu, özeleştiri yaparak, "Kurumun vasfını bilmiyorlar. Partimiz bu birimden tam olarak haberdar olamadı. Bir ihtilaf halinde direkt olarak genel başkanın kapısı çalınıyor. Aşağı kademelerde sorunu çözme huyumuz yok. Biz bu huyumuzu değiştirmeye çalışıyoruz" dedi.

Topaloğlu, Kamu Yönetim Reformu'na 'her ilde ombudsmanlık biriminin' kurulmasını öngören madde eklendiğini, Adalet Bakanlığı'nın 'Kamu Denetçisi Tasarısı' hazırladığını söyledi. AK Parti'nin kendi bünyesinde oluşturduğu Parti İçi Demokrasi Kurulu'nun 14 Ağustos 2001 günü kurulduğunu hatırlatan Topaloğlu, her ilde de kurul oluşturulduğunu bildirdi. Tüzükte yer alan 'ombudsman'ların 40 yaşının üzerinde olması şartına rağmen 35 ilde 20'li yaşlardaki gençlerin hakem kurulu başkanı seçildiğini dile getiren Topaloğlu, bu illerdeki hakem kurullarının feshedildiğini ifade etti. Topaloğlu, hakem kurullarının etkinliğinin arttırılması amacıyla geçtiğimiz günlerde illerdeki kurul başkanlarını eğitimden geçirdiklerini ve sistemin nasıl işleyeceğini anlattıklarını vurguladı.

Öte yandan tüzüğün hakem kuruluna doğrudan işlem yapma hakkı tanımadığına işaret eden Topaloğlu, bu konuda en büyük eksikliğin Afyonkarahisar krizinde yaşandığını vurguladı. AK Parti Afyonkarahisar eski İl Başkanı Burhanettin Çoban ile Afyonkarahisar Milletvekili Reyhan Balandı arasında yaşanan krizin kendilerine gelmemesinden yakınan Topaloğlu, "Bu sorun bize gelseydi çözerdik. Milletvekili de il başkanı da bizde kalırdı. İl başkanıyla milletvekilini buluştururduk. Genel Merkez'e çağırırdık. Yetkimiz olsaydı bunların hepsini yapardık. Ancak doğrudan işlem yapamadığımız için sorun bize gelmedi. Ben hakem kurulunun sorunu değerlendirip, çözeceğine inanıyorum" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler