HABER

AKP TBMM'de muhalefeti sevmiyor

AKP TBMM'de muhalefeti sevmiyor

ANKARA(ANKA)- Dört ayrı içtüzük değişikliği teklifi TBMM gündeminde beklerken bu kez AKP grubu bir içtüzük değişiklik teklifi hazırladı. AKP grubunun incelemeleri için diğer partilerin gruplarına gönderdiği teklif, milletvekillerinin ve grupların komisyonlarda ve genel kurulda konuşma ve önerge verme haklarında kısıtlamalar getirirken, esas komisyon ve hükümete yeni olanaklar getiriyor.

Eski Meclis Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç daha önce verdiği 103 maddelik içtüzük teklifinin ardından dün de "Kamer Genç" teklifi diye nitelenen yeni bir teklif ile milletvekillerinin konuşmalarıyla görüşmeleri uzattığı gerekçesiyle yasa tasarı ve tekliflerindeki yürütme yürürlük maddelerinin kaldırılmasını istemişti. Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu'nun 54 maddelik teklifi de Anayasa Komisyonu'nda gündeme alınmayı beklerken Dilekçe Komisyonu Başkanı'nın hazırladığı içtüzük değişikliği teklifi de görüşülmeyi beklerken, AKP Grubu'nun hazırladığı 14 maddelik içtüzüğü değişikliği ise Meclis'te grubu bulunan siyasi partilerin görüşlerine sunuldu. Tekliflerin ortak noktası ise TBMM çalışmalarının hızlanmasını sağlamak için muhalefetin önerge ve konuşmalarına sınırlama getirmesi olduğu dikkat çekti.

- ÖNERGE SINIRLAMASI-
AKP Grubu'nun hazırladığı son değişiklik teklifinin değişiklik öngördüğü düzenlemeler şöyle:
- Komisyonlarda üyeler tarafından verilecek önerge sayısını sınırlandırıyor. Buna göre, komisyon üyeleri, her madde için birer değişiklik önergesi verebilecek. Mevcut düzenlemede ise; sınırlama olmaksızın her maddeye birden fazla önerge verilebiliyor.
- Danışma Kurulu önerileri TBMM Genel Kurulunda "görüşmesiz" oylanacak, grup önerileri üzerinde ise 5'er dakika süreyle öneri sahibine ve lehte ve aleyhte birer kişiye söz verilecek. Danışma Kurulu ve grup önerileri konusunda, Genel Kurulda işaret oyuyla karar verilecek.
-TBMM'de temsil sayısı azalan siyasi parti grubundan, azalan sayıda üyenin komisyonlardan çekilmesi istenecek.
-Komisyonlarda söz alma önceliği, komisyon üyelerinin olacak. Komisyon dışında toplantıya katılan üyelere 5'er dakika söz hakkı verilecek. Mevcut düzenlemede ise komisyon başkanı bu inisiyatifini komisyon üyesi olmayan ve söz isteyene verebiliyor.
-Genel kurulda usul hakkında da konuşma süresi sınırlandırılıyor. Usulle ilgili bir istemde bulunulursa, 5'er dakikadan fazla olmamak üzere lehte ve aleyhte olmak üzere birer kişiye söz verilebilecek.
-Komisyonlar Genel Kurul'da, başkan, başkanvekili, sözcü veya o konu için seçilmiş özel sözcü veya sözcüler tarafından temsil edilecek.
-Genel Kurulun çalışma süresi, 15.00-19.00 yerine, 14.00-20.00 saatleri arasında olacak.
-Genel Kurulda birleşimin uzatılması ve kapatılmasına da yeni düzen getiriliyor. Zorunlu hallerde, sona ermek üzere olan işlerin tamamlanması amacıyla birleşimin uzatılmasına hükümetin veya esas komisyonunun talebi üzerine Genel Kurulca karar verilebilecek.
-Genel Kurulda, değişiklik önergeleri, kanun tasarı ve tekliflerinin basılıp dağıtılmasından itibaren tümü üzerindeki görüşmeler tamamlanıp maddelerine geçilmesinin oylanmasına kadar başkanlığa iletilecek. Ancak esas komisyon ve hükümet, her zaman önerge verebilecek. TBMM Genel Kurulunda, karar yeter sayısını, 20 milletvekili ayağa kalkmak veya önerge vermek suretiyle isteyebilecek.

-MUHALEFET TEPKİLİ-
AKP grubunun hazırlayarak Meclis'teki diğer siyasi partilere gönderdiği 14 maddelik içtüzük değişikliği teklifi, muhalefet tarafından ise "muhalefetin Meclis'te sesini kısmaya yönelik" bir teklif olarak değerlendirildi.

En Çok Aranan Haberler