ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), yaşlıları sosyo-ekonomik hayatın içinde tutabilmek, erken köşeye çekilmelerini önlemek amacıyla "akıl hocalığı" projesini geliştirdi. Projeye göre, devletin üst kademelerinde görev almış ya da özel sektörde iş tecrübesi olan emekliler arasından gönüllü yaşlılar seçilerek, uzmanlar tarafından "akıl hocalığı" eğitimine tabi tutulacak. Eğitim sonucunda akıl hocası ehliyeti kazanan yaşlılar, fabrika, sağlık merkezi, belediye ve cezaevi gibi yerlerde hizmet verecek.
AK Parti Yaşlılar Koordinasyon Merkezi Başkanı ve Kocaeli Milletvekili Neczat Doğan, yaşlı vatandaşların akıl hocası olarak görevlendireceği bir proje hazırladı. Proje uzun yıllar devlette veya özel sektörde üst düzeyde çalışmış yaşlıların gönüllülük esasına göre "akıl hocalığı" yapmasını amaçlıyor. Yaşlıların yalnızlık ve bunalım gibi tehlikelerden korunmasını hedefleyen proje kapsamında ilk etapta, devletin üst kademelerinde görev almış ya da özel sektörde iş tecrübesi olan emekliler arasından gönüllü yaşlılar seçilecek. Uzmanlar tarafından akıl hocalığı eğitimine tabi tutulacak olan bu yaşlılar, eğitimin sonunda "akıl hocası" ehliyeti kazanmış olacak. Tecrübeli yaşlıların eğitim aşamasından sonra fabrika, sağlık merkezi, belediye ve cezaevi gibi yerlerde hizmet vermesi öngörülüyor. Gönüllülük esasına dayanan projeye göre, huzurevlerinde kalan ve hayatını tek başına sürdürün yaşlı vatandaşların akıl hocalığı yapmasına öncelik tanınacak. Hizmetler karşılığında herhangi bir ücret alınıp verilmeyecek.
Proje, pilot bölge seçilen Kocaeli'nde bugün uygulanmaya başladı. Tüm Türkiye genelinde uygulanması öngörülen proje kapsamında elemelerden geçirilecek 60 kişi bu ay sonunda eğitime alınacak. Projeyi hazırlayan Kocaeli Milletvekili Nevzat Doğan, projenin Türkiye için çok önemli olduğuna işaret ederek, "Bu projeyle yaşlılarımızı, kendilerini bekleyen yalnızlık ve bunalım gibi tehlikelerden korumayı amaçlıyoruz. Öncelikli hedefimiz yaşlılarımızı sosyo-ekonomik hayatın içinde tutabilmek. Birçok yönden onları hayat bağlayacağız. Tecrübeli olanların bu tecrübelerini ülkeye aktarmalarını sağlayacağız. Bu kişilerin erken köşeye çekilmelerinin önüne geçeceğiz. Böylece sağlık ve diğer sorunlarını da azaltmış olacağız. Bedensel ve psikolojik yönden rahatlamalarını sağlayacağız" diye konuştu.
Doğan, akıl hocası kişilerde "vizyon, kolay iletişim kurma, kolaylaştırıcılık ve sinerji oluşturabilme" gibi özellikler aradıklarını söyledi. Tecrübeli yaşlıların bilgi ve deneyimleriyle yardım edecekleri kişilerin motivasyonunu arttırıcı tavsiyelerde bulunacağını ifade eden Nevzat Doğan, bu kişilerin aynı zamanda arabuluculuk görevini üstleneceğini bildirdi.