ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), 28 Mart yerel seçimlerinde çevreye duyarlı bir seçim kampanyası yürütecek. Çevreye zarar verecek plastik ve naylon malzemeler kullanılmasını yasaklayan parti, geri dönüşümü olan kağıt ve bez materyallere izin verdi.
AK Parti, yerel seçimler öncesinde belediye başkan adaylarının ve teşkilat görevlilerinin uyması gereken kuralları içeren 'Seçim Kılavuzu' hazırladı. Adaylara ve teşkilatlara yönelik uyarıların 33 maddede sıralandığı kılavuzda, partinin kurumsal kimliğine uygun davranılması istendi.
Yerel seçimlerde çevreye duyarlı bir seçim kampanyası yürütecek olan AK Parti, adaylardan çevreye zararlı malzemeleri kullanmamalarını istedi. Çevreye zarar verecek plastik ve naylon malzemeler yerine kağıt ve bez gibi geri dönüşümü olan maddeler kullanılmasını talep eden AK Parti, adayları görüntü, ses ve gürültü kirliliği yapmamaları konusunda uyardı. Kılavuzda, "AK Parti, çevreye duyarlı bir seçim kampanyası yürütecektir" denildi.
Seçim kılavuzunda adaylara ve teşkilatlara yönelik 'kıyafet' uyarıları da yer aldı. Kıyafetlerde renk ve uyum bütünlüğünün sağlanmasını isteyen parti, aynı renk ve özellikteki kıyafetlerin 'takım ruhunu' çağrıştıracağına işaret etti. Kılavuzda, belediye başkan adaylarına 'seçim alanlarına ve katılacağınız aktivitelere göre kıyafet belirleyin' tavsiyesinde bulunuldu. Parti ayrıca, adayları seçmenle ve rakip adaylarla tartışmaya girmemeleri konusunda da uyardı. AK Parti'nin '28 Mart 2004 Seçim Kılavuzu'nda yer alan öneri ve uyarılar şöyle:
" - Slogan ve metinlerden oluşan materyaller, genel merkezden gelecek olanlar veya merkezin kullanılmasına müsaade ettiği dokümanlardan oluşmalı.
- Bütün dokümanlar renk uyumu, yazı karakteri ve ebat açısından birbiriyle uyumlu olmalı.
- Materyallerin estetik düzey ve algılanabilirliliği yüksek olmalı ve çevreye zararlı malzemelerin kullanılmamalı. Çevreye zarar verebilecek plastik ve naylon gibi malzemeler yerine kağıt ve bez gibi geri kazanabilir maddeler kullanılmalı. Görüntü, ses ve gürültü kirliliği yapılmamalı.
- Afiş, el ilanı, bez afiş ve broşür gibi enstrümanlar merkezi yerlerde sergilenip, dağıtılmalı.
- Seçim büroları merkezi noktalarda kurulmalı ve kullanımı mümkün olduğu kadar işlevsel hale getirilmeli.
- Seçim süresince teşkilat ve seçim bürosundaki görevliler değiştirilmemeli.
- Teşkilat ve seçim bürolarına gelen seçmenlerin yaş, meslek ve öğrenim durumlarını içine alan özgeçmişleri not edilmeli.
- Teknolojik imkanlardan mutlaka yararlanılmalı.
- Teşkilat ve seçim büroları yaptığı çalışmalarla ilgili düzenli rapor hazırlamalı.
- Sabah-akşam durum değerlendirme toplantıları yapılmalı.
- Personel genç, dinamik ve halkın profilini yansıtan kişilerden seçilmeli.
- Partinin belirlediği müzik ve CD'leri kullanılmalı.
- Söylemleriniz seçmen profilini dikkate alarak geliştirilmeli.
- Seçmenin sorabileceği sorulara önceden cevap hazırlanmalı.
- Aynı renk ve özellikte kıyafet giyilmelidir. Bu, takım ruhunu çağrıştıracak ve birlikte hareket edildiği imajını doğuracaktır.
- AK Parti rozeti ve yaka kimlik kartı kullanılmalı
- Seçmen soruları, teşkilat ve seçim bürolarında hiyerarşik düzen bozulmadan cevaplandırılmalı.
- Yerel medya ile doğru ve etkili bir ilişki kurulmalı.
- Her türlü görsel ve yazılı çalışmalar genel merkezin belirlediği standartlar çerçevesinde yapılmalı.
- Sivil toplum örgütleriyle yakın ilişkiler kurulmalı.
- Kampanya süresince güler yüzlü olunmalı ve mümkün olduğu kadar hem seçmenle hem de diğer partililerle tartışmaya girilmemeli. Bütün toplum kesimini kucaklayan bir kampanya yürütülmeli.
- Belediye başkan adayları seçim alanlarına ve katılacağı aktivitelere göre kıyafet belirlemeli. Bu aktiviteler sırasında ve propaganda süresi boyunca mevsim şartlarına uygun kıyafetler seçilmeli.
- Aday danışmanları sevecen olmalı, iletişim dilini iyi bilmeli.
- Seçmenle kurulacak iletişimde hiçbir şekilde tartışmaya girilmemeli ve mümkün olduğu kadar sabır ve güler yüzle seçmene yaklaşılmalı. Diğer partiler ve onların adaylar kötülenmemeli ve sadece kendi partinizin icraat ve çalışmaları anlatılmalı.
- Düğün, toplantı ve cenaze törenlerine mutlaka gidilmeli.
- Seçmene adıyla hitap edilmeli.
- Seçmenin dile getirdiği sorunlar not edilmeli.
- Adaylar gideceği bölgenin sorunlarını önceden öğrenmeli. ve proje ortaya koymalı.
- Çocuklar ve gençlerle yakın ilişki kurulmalı, gerekirse hediye verilmeli.
- Seçmenle yüzyüze iletişim kurarak parti vaatleri anlatılmalı.
- Tanıtım faaliyetleri yeni ve ilgi çekici hale getirilmeli.
- AK İletişim Merkezi etkin şekilde kullanılmalı."