HABER

AKP'den "galoş" operasyonu

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) Kadın Kolları, sokakta yaşayan çocukları koruma altına almak amacıyla bir proje hazırladı. Projeye göre, Ankara'da yaşayan sokak çocukları için bir galoş atölyesi kurulacak. Böylece, çocuklar hem sokaktan çekilecek hem de üretime katılmış olacak.

AK Parti Kadın Kolları'nın İSO 9001 Kalite Belgesi almasını sağlayan sokak çocukları projesi, Devlet Bakanı Güldal Akşit tarafından da destekleniyor. AK Parti Kadın Kolları Genel Başkan Yardımcısı Ayşe Mollamahmutoğlu tarafından yürütülen projede, Ankara'daki tüm sokak çocukları kapsıyor. Proje ile bir atölye açılması ve sokak çocuklarının hastanelerde kullanılmak üzere galoş üretmesi planlanıyor. Üretilen galoşların hastanelere aktarılmasından sağlanan kazanç da, çocukların barınma, beslenme, eğitim ve diğer ihtiyaçları için harcanacak.

Kalite belgesi almak üzere Alman TÜV şirketine başvuran AK Parti Kadın Kolları, bu çerçevede sokak çocuklarına ilişkin bir proje de sundu. Kalite belgesi için ders alan ve denetimler geçiren AK Parti Kadın Kolları, 3 aylık bir süre sonunda kalite belgesini almaya hak kazandı. Kalitelendirme şirketine projeyi sunan AK Parti Kadın Kolları'nın, önümüzdeki günlerde projeyi hayata geçirmesi bekleniyor.

Hazırlanan projede, Türkiye'de sokak çocukları için polisiye tedbirlerin ağırlığının bulunduğuna dikkat çekilerek, aile merkezli çözümlerin daha kalıcı olduğu belirtildi. Projede, ilk kez "sokak çocuğu" tanımı üzerinde de duruldu. Sokak çocukları için "24 saat sokakta yaşayan ailesiyle ilişkileri kopuk olup, geçimini sokaktan sağlayan, zaman zaman suça ortak olan, zaman zaman tiner, bally gibi uçucu maddeler kullanan, sokağın özgür ortamı olduğuna inanan ve sokağı mekan edinen çocuklardır" tanımlaması yapıldı.

Sokak çocuklarının sokakta çalışan çocuklardan farkının da ortaya koyulduğu projede, üretilen çözümlerin neden gerçekçi olmadığı üzerinde duruldu. Projelerde sorunun gerçek sahibi olan çocukların fikirlerinin alınmadığının altı çizilirken, konuyla ilgili kamuoyu oluşturulması adına gerekli gayretin sarfedilmesi istendi. Projede, "sokak çocukları"nın nasıl sokağa düştüğü de anlatıldı. Bu konuda, potansiyel olarak sokakta çalışan çocuklar üzerinde duruldu. Araştırmalara göre, sokakta çalışan çocukların bir süre sonra sokakta yaşamaya başladığına dikkat çekilirken, bunun artışında da 'vicdani yaklaşımların' etkili olduğu belirtildi.

Projede, sokakta çalışan çocuklardan satın alınan ürünlerin onları daha kolay sokağa taşıdığına vurgu yapıldı. Sokak çocuklarına ilişkin çözümlerin, bu kişilerin görüşlerinin alınarak hazırlanmasının üzerinde durulduğu projede, sorunun gerçek sahiplerine danışmadan, onların neler yaşadıkları ve hayata dair çözümlere yaklaştırılmadığı sürece başarılı olunamayacağı aktarıldı. Sokak çocuklarının, AMATEM ve UMATEM gibi madde arındırma merkezlerine yönlendirilmelerinden sonra istihdam sürecinde çabuk ve kararlı davranılması gerektiğine dikkat çekildi. Burada devreye girecek uzman ve psikologların da ayrı bir eğitim programından geçmiş olması gerektiğine işaret edildi.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler