HABER

AKP'den sağlık turizmi atağı

ANKARA (İHA) - Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti), Avrupalı emeklileri Türkiye'ye getirecek bir proje hazırlayarak hükümete sundu.

Türkiye'de ikamet eden veya geçici süre ile bulunan yabancılar ile gurbetçilerin sağlık sigorta şirketleri ile ikili anlaşmalar yaparak tedavilerini Türkiye'de yapmalarını sağlayacak olan proje ile devletin kasasına 9 milyar dolar girmesi hedefleniyor. 'Sağlık turizmi'nin hayata geçirilmesiyle başlayacak olan proje, Avrupalı emeklilerin ömürlerinin kalan kısmını Türkiye'de geçirmelerini öngörüyor.

AK Parti'nin Ar-Ge'den Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç tarafından hazırlanan proje Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Bakanlar Kurulu üyelerine sunuldu. 'AB ile Sosyal Güvenlik Sistemlerinin Entegrasyonu' adı verilen proje ile, Avrupalı emeklilerin ömürlerinin kalan kısmını Türkiye'de geçirmeleri planlanıyor. Sağlık turizmi oluşturmak için hazırlanan proje için Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı ve İçişleri Bakanlığı'nın bir dizi düzenlemeyi hayata geçirmesi gerekiyor. Başbakan Erdoğan'ın bir an önce hayata geçirilmesini istediği proje, Türkiye'nin 2004 Aralık Zirvesi'nde müzakere tarihi almasıyla daha da hız kazanacak. AK Parti, sözkonusu proje ile Türkiye'nin benimsenmesini ve cazibe merkezi haline gelmesini amaçlıyor. Projeyi hazırlayan AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Türkiye'deki sağlık turizmini harekete geçirebilmek için gerekirse Avrupalı emeklilere yerel yönetimlerde oy kullanma hakkı verilebileceğini söyledi.

AVRUPALI EMEKLİLER İÇİN 3 SÜPER LÜKS HASTANE KURULACAK Projenin hayata geçirilebilmesi için, yabancıların Türkiye'de konut sahibi olabilmeleri kolaylaştırılacak. Yabancıların kendi ülkelerinde sahip oldukları sağlık ve sosyal şartlar da Türkiye'de gerçekleştirilecek. Türkiye'nin turizm gelirlerini arttıracağı düşünülen bu proje, yabancı ülkelerin de emeklilerine ayırdıkları maliyetin düşüşüne sebep olacak. Avrupalı emekliler daha düşük maaş alsalar bile, alım güçleri kendi ülkelerine göre daha yüksek olacağından, daha rahat bir yaşam sürecekler. Avrupa ülkelerinde yaş ortalamasının 40 olması ve emekli miktarının her geçen gün artmasıyla büyük bir sıkıntının doğduğu düşüncesi ile hazırlanan proje, Avrupa ülkelerine emeklilerine ayırdığı maliyet bakımından büyük kolaylıklar getirecek. Avrupa ülkelerinde emekli olan bir vatandaş daha düşük maaş alsa bile Türkiye'de yüksek bir alım gücü imkanına kavuştuğu için, çok daha rahat bir yaşam sürebilecek. Avrupalı emeklilerin tek çekincesi, başta sağlık olmak üzere kendi ülkelerinde yararlandıkları imkanların aynısını Türkiye'de bulup bulamama endişesi. Türkiye bu sorunu ortadan kaldırabilmek için, AB ülkeleri ile ikili anlaşmalar yaparak, çeşitli hastanelerin kurulmasına imkan tanıyacak. Türkiye'de yaşayan veya geçici süre Türkiye'de kalan yabancıların Türkiye'de sağlık hizmetlerinden yararlanması için hazırlanan proje kapsamında yabancıların yoğunlukta olduğu Alanya, Antalya ve İstanbul'da 3 süper lüks hastane kurulacak. Türkiye'de tedavi ücretlerinin yurtdışına göre en az yüzde 50 ucuz olduğu kıyaslaması yapılırken, sigorta şirketleri ile yapılacak anlaşmalardan sonra Alanya, Antalya ve İstanbul'da sadece bu kişilere hizmet edecek süper lüks üç hastane kurulacak. Türkiye'nin her alanda uzman hekimlerinin görev alacağı bu hastaneler, özellikle yabancıların yoğunlukta olduğu bölgelerde kurulacak. Proje kapsamında ilk etapta 70 bin Alman'ın yaşadığı Alanya'da ilk hastane faaliyete sokulacak.

ULUSLARARASI SİGORTA ŞİRKETLERİYLE İKİLİ ANLAŞMALAR YAPILACAK Hükümet tarafından uygulamaya konulacak proje, uluslararası hizmet veren sigorta şirketlerinin, tedavilerini Türkiye'de yaptıran yabancılar ve gurbetçilerin sağlık masraflarını da karşılamayı öngörüyor. Yabancıların ve gurbetçilerin Türkiye'de sağlık hizmetlerinden yararlanamadığı ve tedavilerini yapabilmek için sağlık sigortası yaptırdıkları ülkeye gitmek zorunda kaldıkları tespitinden hareket eden AK Parti, sözkonusu sigorta şirketleri ile özel ikili anlaşmalar yaparak tedavi masraflarının Türkiye'de karşılanmasını hedefliyor. Bu çerçevede, yabancı sigorta şirketlerinin Türkiye'de temsilcilikler ve bürolar kurması kolaylaştırılacak. Proje ile 9 milyar dolarlık bir kaynak bekleniyor.

TURİZM SEZONU 11 AYA ÇIKIYOR
Sözkonusu proje, Türkiye'deki turizm sezonunun da 4-5 aydan 11-12 aya uzamasına sebep olacak. Avrupalı emekliler aldıkları maaşın büyük bir kısmını Türkiye'de harcayacağı için, Türkiye turizm gelirlerini 4-5 misli arttıracak. Türkiye'ye gelecek emekli insanların kalacakları konutlar için de öncelikle 'yazlık' olarak tanımlanan konutların satışı kolaylaştırılacak. Türkiye'de senenin 11 ayı boş olan, çoğu atıl durumda bekletilen yazlıkların yabancılara kiralanması ya da ucuz krediler ve vergi teşvikleri ile satışı sözkonusu olacak. AB ülkeleri ile Sosyal Güvenlik Sistemleri'nin Entegrasyonu'nun sağlanması ile Türkiye sadece turizm gelirini arttırmayacak. AB kamuoylarında Türkiye'nin tanınması, Türk halkı ile Avrupalıların kaynaşması sağlanacağından Türkiye'nin AB ile toplumsal, ekonomik ve siyasi entegrasyonu organik bir sisteme oturtulmuş ve üyelik süreci hızlandırılmış olacak. Hükümet, turistlerin en fazla 6 ay Türkiye'de kalmasını düzenleyen kararda da esnekliğe gitmeyi planlıyor. Bu çerçevede, İçişleri Bakanlığı'nın turistlere 6 ay vize yerine 1 yıla kadar vize vermesi sağlanacak.

DENEMEÇ: 'HEDEF TÜRKİYE'Yİ CAZİBE MERKEZİ HALİNE GETİRMEK' Projenin mimarı AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Reha Denemeç, Türkiye'de ikamet eden veya geçici süre ile bulunan yabancılar ile gurbetçileri kapsayan projenin Türkiye'nin AB'den müzakere tarihi alması halinde daha hızlı bir şekilde hayata geçirileceğini söyledi. 500 bin yabancının bu şekilde Türkiye'ye getirilmesi halinde 9 milyar dolarlık bir kaynağın elde edileceğine işaret eden Denemeç, 3-5 yıl içinde bu hedefe ulaşılacağını kaydetti. Avrupa'dan gelen insanların hem tatilini yapacağını hem tedavi göreceğini ifade eden Denemeç, Türkiye'deki sağlık hizmetinin yurtdışına göre çok daha düşük maliyetli olduğunu hatırlattı. Avrupalı emeklilerin Türkiye'de konut sahibi olmasını sağlayacaklarının da altını çizen Denemeç, özellikle Türkiye'de 'atıl kapasite' olarak adlandırılan yazlıkların vergisinin düşürülmesi halinde yabancıların Türkiye'ye çekilebileceğini vurguladı. Sağlık hizmetlerinin verilebilmesi için uluslararası sağlık sigorta şirketleri ile anlaşma yapılması gerektiğini belirten Denemeç, Türkiye'deki sağlık sisteminin avantajlarının kullanılabileceğini dile getirdi. Bu çerçevede bir turizm paketi hazırlanması gerektiğini belirten Denemeç, "İnsanlar, yurtdışında 3 bin dolara yaptıracağı bir laser tedaviyi Türkiye'de bin 500 dolara çok rahatlıkla yaptırabilir. Sosyal güvenliğin içerisine dahil olmayan laser, estetik gibi tedaviler promosyon yapılarak pakete dahil edilebilir. Kişi böylece Türkiye'ye gelip hem tedavi olacak hem de tatil yapacak. Türkiye olarak, hem turizm geliri kazanmış olacağız, hem de rayiç bedelinin üzerinde ameliyat yapmış olacağız" diye konuştu. "500 bin insan çekersek 9 milyar dolarlık kaynağı çok rahat elde ederiz" diyen Denemeç, proje ile Türkiye'nin cazibe merkezi haline geleceğini vurguladı. Denemeç, Avrupalı emeklileri Türkiye'ye çekebilmek amacıyla gerekirse yerel yönetimlerde oy kullanma hakkının da verilebileceğini anlattı. Denemeç, "Ancak bu şekilde o insanların Türkiye'yi benimsemesi ve ülkemizin cazibesinin arttırılması sağlanmış olur" ifadesini kullandı.

En Çok Aranan Haberler