ANKARA (İHA) - AK Parti Milletvekili Ali Osman Sali, 'Para basıp iç borcu ödeyelim' teklifini getirirken, bir başka AK Parti Milletvekili Osman Seyfi, özellikle tarımda uygulanan politikanın yanlış olduğunu, üreticilerin geçmiş yıllara göre daha sıkıntılı bir durumda bulunduğunu ifade etti.
TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu'nda 2005 yılı bütçe müzakereleri sürüyor. İlginç konuşmaların yaşandığı komisyon toplantısında, bir konuşma yapan AK Parti'li Sali, makro ekonomik dengelerin iyi gittiğini ancak, bu iyileşmenin faizlere yansımadığını, iç ve dış borçların arttığını, bu çerçevede bütçenin 3'te birinin borç ve faiz ödemeye gittiğini kaydeden Sali, 'para basılması' önerisi getirirken, "Tepki çeker biliyorum ama. YTL'ye geçmeden önce para basıp iç borçları ödeyelim" diye konuştu.
2000 ve 2001 yıllarında yaşanan krizlerden önce de ekonomik göstergelerin 'iyi' olduğunu, ancak ardından kriz yaşandığını ifade eden Sali, şimdi de kriz tehlikesi bulunduğunu söyledi. Sali, vergi sistemini de eleştirerek, "Vergi kaçakçılığını makul buluyorum. Mevcut vergi ve sigorta hukukuyla vatandaş ne yapsın vergi kaçakçılığı yapıyor. Vergi yükü ağır" ifadelerini kullandı.
AK Parti Ankara Milletvekili Mehmet Zekai Özcan da ekonomideki iyileşmeden bahsederek, CHP'nin hükümetin ekonomi uygulamalarında sosyal yönü gözardı ettiği eleştirilerine "AK Parti hükümetinin sosyal yönü olmadığını söylediler. AK Parti dar gelirlilere aktarma yapmamış mıdır? diye sordu. Özcan, emekli aylıklarına AK Parti hükümeti döneminde yüksek oranda zam yapıldığını ve enflasyona ezdirilmediğini söyleyerek, yatırımların da arttığını savundu.
CHP İstanbul Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu, Türkiyede yaşayanların yarısından fazlasının açlık, yüzde 70
inden fazlasının da yoksulluk sınırının altında olduğunu ileri sürdü. Kumkumoğlu, dolaylı vergilerin dolaysız vergilere oranının her yıl bir öncekinden daha da üst düzeye çıktığını söyledi. "Cari açığın, dış ve iç borçların arttığı bir dönemde para niye değerlenir" diye soran Kumkumoğlu'na, AK Partililer, "güven ve istikrar" sözleriyle karşılık verdi. Kumkumoğlu, "Türkiye
nin durumu iyi ama Türkler`in durumu iyi değil" dedi.
CHP Antalya Milletvekili Osman Kaptan ise hükümetin; AB ve IMF`nin gözüne girerken her geçen gün halkın gözünden düştüğünü savundu. Kaptan, hükümetin umudunu içki ve sigaraya bağladığını savunarak, "İçki ve sigara içen, benzin tüketen, asgari ücretli bu yıl daha fazla vergi verecek" dedi.
Kaptan, meclis lojmanlarının satılmamasını da eleştirerek, lojmanların milletvekillerine 700 milyonla kiraya verilmemesi nedeniyle Hazine`nin 11 katrilyon liralık kayba uğradığını söyledi.
Maliye Bakanı Unakıtan'ın "özelleştirmeye laf edenlerin dili tutulsun" dediğini anımsatan Kaptan'a Unakıtan, "Ben öyle demedim" karşılığını verdi.
CHP Aydın Milletvekili Mehmet Mesut Özakcan da 2005 yılı bütçesinin 25 milyon köylüyü yok saydığını savundu. Bütçede köylü, çiftçi ve esnaftan tek kelime söz edilmediğini savunan Özakcan, "AK Parti döneminde köylü milletin efendisi değil IMF`nin kölesi haline geldi" dedi.
AK Parti'li Osman Seyfi ise konuşmasında, hükümetin başarılı bir ekonomi politikası yönelttiğini ifade ederek, özellikle muhalefetin geçmiş iki yıl öncesini hatırlamasını istedi. Sıkıntıların olabileceğine işaret eden Seyfi, ancak son iki yıl içinde ve özellikle bu yıl çiftçinin ve üreticinin sıkıntılar yaşadığına dikkat ç0ekti. Üreticilerin ürünlerinin ellerinde kaldığını belirten Seyfi, satışa sunulan ürünlerin de geçmiş yıllardan daha ucuza alıcı bulduğunun altını çizdi.
Komisyondaki görüşmeler sürüyor.