AK Parti Antalya Milletvekili ve Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi (AKPM) eski Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Artık gelinen noktada Esed'in neler yapabileceği değil, "Esed sonrası" dönemin konuşulması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Çavuşoğlu, Anadolu Ajansı (AA) Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya'ya yaptığı ziyarette, ülke gündemindeki konularla ilgili açıklamalarda bulundu.
Suriye'deki durumun giderek kötüleştiğini, karmaşık bir hal aldığını ifade eden Çavuşoğlu, Suriye'deki durumun bu noktaya gelmesini hiç arzu etmediklerini kaydetti.
Suriye ile ilgili endişelerini ve rejime yönelik reformların yapılması gerektiğini Avrupa Konseyi Başkanlığı döneminde hem Türkiye hem de konsey olarak Beşar Esed'e ilettiklerini dile getiren Çavuşoğlu, "Artık gelinen noktada Esed'in neler yapabileceği değil, "Esed sonrası" dönemin konuşulması gerektiğine inanıyorum" dedi.
Bu konuda dünya aktörlerinin ülke ve uluslararası örgüt olarak bir araya gelip, ön yargısızca ve herkesin güvenebileceği bir yol haritasını konuşması gerektiğini vurgulayan Çavuşoğlu, "Her şartta Suriye'nin sınır bütünlüğünün, toprak bütünlüğünün korunması lazım. Bu konuda biz de hassasız, Amerika da hassas, diğer ülkeler de hassas, Rusya da hassas... Suriye konusunda farklı düşünceler içinde olan ülkeler de hassas. İran'ın da aynı hassasiyeti göstereceğini düşünüyoruz" diye konuştu.
Avrupa Konseyi olarak Arap baharı başlamadan önce bu ülkelerde demokratik standartları yükseltmek, onlara yardımcı olmak ve onları Avrupa'ya entegre etmek için çalışma başlattıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, bu doğrultuda Fas'ı, Filistin'i üye yaptıklarını bildirdi.
Tunus ve Kırgızistan'dan da olumlu yanıtlar aldıklarını dile getiren Çavuşoğlu, ancak aynı hassasiyeti Mısır, Cezayir, Suriye gibi ülkelerde göremediklerini, istedikleri neticeyi alamadıklarını ve diyalog ortamını sağlayamadıklarını kaydetti.
Çavuşoğlu, Suriye'deki durumun tam bir kaos olduğuna işaret ederek, "Konsey olarak tavsiye kararı alıyorsunuz, ama bir bağınız olmadığı bir ülke olduğu için oradaki rejimin bunu uygulamasını bekleyemezsiniz. Ama bizim çağrılarımız sadece Suriye hükümetine ya da oradaki Suriye halkına değil, aynı zamanda küresel aktörlere, ülkelere ve uluslararası örgütlere... Buradaki çağrılarımız da tamamen objektif ve insani kaygılarla yapılıyor" dedi.
Kendisinin Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı döneminde de bu tür konulara karşı hassas davranıldığını, gerekli uyarıların yapıldığını belirten Çavuşoğlu, konseyin konuyu yeni boyutlarıyla ekim ayı gündeminde değerlendireceğini ifade etti.
Ortada bir katliamın söz konusu olduğunu vurgulayan Çavuşoğlu, "Ramazan ayında Müslümanları, kendi halkını katleden bir rejim var. Esed, ekime kadar kalır mı bilmiyorum, ama Esed rejimini destekleyenler bile artık Esed ile Suriye'nin devam etmeyeceği yönünde bir kanıya vardılar" diye konuştu.
Rusya'nın da kimyasal silah endişesi ve Esed ile bu işin devam etmeyeceği anlayışı nedeniyle geri adım attığını kaydeden Çavuşoğlu, Rusya'nın da Amerika, Türkiye gibi Esed sonrası Suriye'nin geleceğini konuşmaya başladığını söyledi.
Mevlüt Çavuşoğlu, Suriye içinde bazı Kürt temsilcilerinin Esed'in yanında taraf olmalarını ise Esed'in PKK'yı kullanma ve PKK'nın da bundan faydalanma politikası olarak değerlendirdi.
Her iki grubun birbirini sevmediğini, ancak "Düşmanımın düşmanı dostumdur" anlayışının hakim olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, "Esed rejiminden en çok zararı Kürt kardeşlerimiz görüyor. Suriye'de yaşayan Kürtlerin Esed rejimine sıcak bakmadığını biliyoruz, ama ortada bir oyun olduğu anlaşılıyor" dedi.
-Arakan'daki katliamlar-
Myanmar'ın Arakan bölgesinde yaşanan insanlık dramına da değinen Çavuşoğlu, bu konuda uluslararası duyarlılık uyandırmaya çalıştıklarını bildirdi.
Birleşmiş Milletleri ve uluslararası örgütleri göreve çağırdıklarını, ancak yaz tatili nedeniyle örgütlerden sadece açıklamalar geldiğini, etkin kararlar alınmadığını ifade eden Çavuşoğlu, "Türkiye'de oradaki kardeşlerimizin en azından ihtiyaçlarını karşılayabilmek için ciddi maddi kampanyalar başlatıldı. İnşallah az da olsa onların acısını dindirebiliriz. Ama maalesef çok üzüntü verici bir trajediyi Arakan'da yaşıyoruz" dedi.
-"Başkanlıktaki görevim bittiğinde üzülen ülkeler oldu"-
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi Başkanlığı döneminde konsey olarak hedeflerinin yüzde 90'ını gerçekleştirdiklerini dile getiren Çavuşoğlu, ortaya koydukları vizyon, ülkeleri demokratik ortama entegrasyonunu sağlama konularında başarılı çalışmalar yaptıklarını bildirdi.
Dinler, kültürler arasında iyi bir diyalog ortamı oluşturmaya yönelik çalışmalar da yaptıklarını anlatan Çavuşoğlu, "Vizyonumuzu ortaya koyduğumuzda, 'reform yapacağız' dediğimizde kimse inanmıyordu, hatta konsey başkanının bir Türk olacağına da kimse inanmıyordu. Ama oldu" diye konuştu.
Türkiye'de de çoğu kimsenin daha önce Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi hakkında bilgi sahibi olmadığına işaret eden Çavuşoğlu, kendisinin başkanlığı ile konseyin Türkiye'de daha iyi tanınır hale geldiğini söyledi.
Başkanlıktan ayrılmasına en fazla Ortadoğu, Balkan ve Kafkas ülkelerinin üzüldüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Başkanlıktaki görevim bittiğinde üzülen ülkeler oldu. 'Artık konsey tarafından eskisi gibi muamele görmeyiz' denildi. Avrupalılardan farkımız, biz o ülkelere emrivaki yapmıyoruz, tepeden bakmıyoruz. Bizim kültürümüzde bu yok. Bu ülkelere yaklaşımımız çok farklı oldu. Bize karşı ön yargıları yıktık. Konseyin çehresini değiştirdik, bu ileride daha iyi anlaşılır" dedi.
Uluslararası görevlerinin devam ettiğini belirten Çavuşoğlu, son 10 yılda ciddi tecrübeler edindiğini ve tecrübelerini Türkiye için kullanmaya devam ettiğini kaydetti.
"Birleşmiş Milletler Genel Sekreterliği gibi bir görev bekliyor musunuz-" sorusunu Çavuşoğlu, "Zaman ne getirir onu bilmeyiz. Ama ulusal örgütlerde üst düzey görev almayı tercih ederim. Çünkü birikimimiz var. Bu birikimleri uluslararası görevlerde değerlendirmek isteriz" şeklinde yanıtladı.
Parlamentoda 3 dönemi biten milletvekillerin yeniden aday olmaması yönündeki kararı doğru bulduğunu dile getiren Çavuşoğlu, yeni insanlara fırsat tanınması gerektiğini söyledi. Türkiye'nin her açıdan iyi çıta yakaladığını belirten Çavuşoğlu, yeni gelecek insanların Türkiye'yi iyi bir düzeyden alıp, daha da iyi bir noktaya çıkaracağına inandığını kaydetti.
Antalya Büyükşehir Belediye Başkanlığı konusunda da yakıştırmalar yapıldığını belirten Çavuşoğlu, bu konunun konuşulmasının henüz erken olduğunu, ancak bugüne kadar yaptığı açıklamalarda adaylık gibi bir niyetinin olmadığını belirttiğini ifade etti.
Ziyarette Anadolu Ajansı Antalya Bölge Müdürü Tuncer Çetinkaya da AA'nın vizyonu ve hedefleri hakkında bilgi verdi. Ziyaretin ardından Çetinkaya, 2002 yılında ilk kez milletvekili seçilip TBMM'de ilk yemin eden kişi olan Çavuşoğlu'na, törende çekilen fotoğrafını hediye etti.
Muhabir: Hatice Özdemir
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz