Strasbbourg (AA) - Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi (AKPM), İngiliz parlamenter Lord Russel-Johnston tarafından hazırlanan, "Kürtlerin Kültürel Durumu" konulu rapor ve buna bağlı karar tasarısını genel kurulda tartışarak kabul etti. Oylamada 61 "evet", 1 "hayır" oyu çıktı.
Türkiye, Irak, İran ve Suriye'de yaşayan Kürtlerin kültürel durumunun ele alındığı raporda, "Kürtler dünyanın devletsiz en büyük uluslarından biridir" ifadesi kullanıldı. Kabul edilen bir değişiklik önergesiyle, "siyasi istikrarın, Kürtlerin kültürel durumunun gelişmesiyle doğrudan ilişkili olduğu" vurgulandı ve "barış ve istikrarın olduğu yerde otomatik olarak etnik grupların kültürel durumunun da geliştiği" ifade edildi.
"Kültürel ve dil farklılıkların Avrupa mirasını zenginleştiren bir unsur olduğu" ifade edilen raporda, "bu unsurların kişilerin ve ülkelerin kimliklerini güçlendirdiği" görüşüne yer verildi.
AKPM raporunda, bahsi geçen ülkelere Kürtlerin kültürlerini korunması konusunda yardım yapılması çağrısında bulunuldu.
Raporda, Avrupa Konseyi üyesi Türkiye ile İran, İrak ve Suriye'ye Kürt dil ve kültürünü, "mücadele edilecek bir tehdit olarak değil, kendi ülkelerinin mirası gibi tanımaları ve bu konuda gerekli önlemleri almaları" tavsiye edildi.
AKPM'nin kararında, Türkiye?nin, Kürtçe diline de atıfta bulunarak, azınlık ve bölgesel dillerin korunmasıyla ilgi Avrupa sözleşmesine taraf olması istendi.
Türkiye'de resmi dilin dışında ana dilde eğitime de önem vermesi ve bu amaçla öğretmen yetiştirilmesi tavsiye edilen kararda, Kürt dili ve edebiyatıyla ilgili üniversitelerde dersler verilmesinin cesaretlendirilmesi çağrısında bulunuldu.
Kararda ayrıca, Kürt dil ve kültürünün gelişme için Kürt kültürel derneklerinin desteklenmesi tavsiye edildi.