MHP Ankara Milletvekili Tuğrul Türkeş ve Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu’ndan üyesi oldukları Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi’nde 28 üyenin imzasıyla verilen önergeyle ilgili uyarı geldi. Önergede “Türkiye ile PKK arasında olası ateşkes ihlallerinin tespit ve rapor edilmesini teminen uluslar arası bir araştırma komitesi yaratılması, Öcalan’ın ‘normal’ siyasi faaliyetlerine imkan verecek gerekli adımların atılması, seçim kanunundaki yüzde 10 barajının düşürülmesi ve devlet okullarında Kürtçe öğretilmesine başlanması” gibi maddeler yer alıyor. MHP’li Türkeş ve Kumcuoğlu, önergenin bir felaket olduğunu belirterek AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu göreve davet ettiler.
Avrupa Konseyi Parlamenter Meclisi üyeleri MHP Ankara Milletvekili ve Aydın Milletvekili Ertuğrul Kumcuoğlu, Meclis’te düzenledikleri basın toplantısında, AKPM’de 28 üyenin imzasıyla verilen önerge hakkında bilgi verdiler. Türkeş, 13 Ekim tarihli karar önergesinin imzalarının tamamlanarak Başkanlık Divanı’na sunulduğunu belirterek, AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nu önergeyle ilgili göreve davet ettiklerini söyledi. Türkeş “Bu önerge bir felakettir, böyle bir konuda karar tasarısı verilmesi de dramatiktir. Başbakanı ve yetkilileri samimiyet testine davet ediyoruz. Yetkililerin bugünden itibaren bu konuda gerekli adımları atmaları lazım” dedi.
“BU ÖNERGE GENEL KURUL GÜNDEMİNE DÜŞMEDEN ÖNLENMELİ”
Kumcuoğlu ise MHP olarak AKPM’de verilen karar önergesinden rahatsız olduklarını belirterek “Bırakın bunun karara dönüşmesini, böyle bir önerge verilmesi bile yanlış. Bu önerge Türkiye’nin çıkarlarına aykırıdır. AKPM’de MHP milletvekilleri olarak bu girişime karşı gereken mücadeleyi vereceğiz ancak bu milli bir konudur. Diğer üye arkadaşlarımızın da hükümeti de yanımıza alarak bu mücadeleyi vermeliyiz. Sayın Çavuşoğlu’na çok önemli görev ve sorumluluk düşüyor. Bu önerge Genel Kurul gündemine düşmeden önlenmeli” diye konuştu.
“KİMSENİN TSK’YI DENETLEMEYE HAKKI YOK”
Türkeş bir soru üzerine uyarı görevini yaptıklarını ve önergeyle ilgili iş işten geçmeden bir şeyler yapılması gerektiğini ifade ederken, “Biz işaret fişeği atıyoruz” dedi. Türkeş bir başka soru üzerine ise, “Türkiye Cumhuriyeti çok ciddi, köklü bir devlet. Kimsenin TSK’yı denetlemeye hakkı yoktur. Bu önergenin kabulü uluslar arası arenada Türkiye’yi ciddi sıkıntıya sokabilir. AB kararlarını ciddiye alan zihniyetler bunu kural sayıp, uygulamaya kalkabilir” dedi. AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu ile önerge hakkında görüşüp görüşmedikleri sorusuna da Türkeş “Önce basınla paylaşmayı uygun bulduk. Sayın Çavuşoğlu’nun da bildiğini düşünüyoruz. Ancak Türk kamuoyuyla paylaşmadılar” dedi.
“ATEŞKES KOMİTESİ KURULSUN, ÖCALAN’A SİYASET HAKKI VERİLSİN”
“Türkiye’de gelecek seçimler öncesinde güven sağlayıcı önlemler” başlıklı önergede, Türkiye’de Mayıs ya da Haziran 2011 tarihinde gerçekleştirilecek ulusal seçimlerin, ülkenin gelecekteki gelişimi için büyük önem arz ettiği belirtilerek, “AKPM, AKP hükümeti ve temsilcilerinin Kürt toplumu temsilcileri ile son temaslarını, ayrıca CHP’nin Kürt konusunda yeni bir politika geliştirilmesi yolundaki çabalarını memnuniyetle karşılamaktadır. Bununla birlikte, Asamble seçim sürecinde, daha fazla güven artırıcı önlemlerin – bazı önlemlerin Türkiye nüfusunun insan haklarından faydalanabilmesine izin verecek şekilde anayasal değişiklik şeklinde gerçekleştirilmesi gerekir- alınması gerektiğine inanmaktadır. Venedik Komisyonu’nun görüşü aranmalı ve reformların gerçekleştirilmesinde dikkate alınmalıdır” denildi. Önergede bu önlemler ise şöyle sıralandı:
“Her iki tarafın da ateşkes tatbik etmesi ve olası ateşkes ihlallerinin tespit ve rapor edilmesini teminen uluslar arası bir araştırma komitesi yaratılması; siyasette aktif olabilmelerini teminen hapishanede olan veya yargılama sürecindeki kişilerin ‘normal’ siyasi faaliyetlerine imkan verecek gerekli adımların atılması; demokrasiyi güçlendirmek için seçim kanunundaki yüzde 10 barajının düşürülmesi; devlet okullarında Kürtçe öğretilmesine başlanması.”
Önergede ayrıca, Türk hükümetine ‘Ulusal Azınlıkların Korunması Çerçeve Sözleşmesi ve Avrupa Bölgesel ve Azınlık Dilleri Şartı’nda belirtilen prensipleri, imza, onaylama ve bu araçların uygulanması bakış açısıyla değerlendirme çağrısında bulunuldu ve “Türkiye nüfusunun çoklu yapısını göz önüne alarak Yerel ve Bölgesel yönetimlerde reform gerçekleştirmeye ve Yerel Yönetimler Avrupa Şartı çerçevesinde adem-i merkeziyetçiliği hayata geçirmeye çağırır” denildi.
“BAŞBAKAN SAMİMİYETSİZLİĞİNİ ORTAYA KOYDU”
Basın toplantısında MHP’li Türkeş bir soru üzerine türban konusunda Başbakan Erdoğan’ın 2011 seçimlerinden sonra sorunun yeni anayasada çözüleceğine ilişkin sözlerini değerlendirdi. Türkeş, “MHP’nin ip gibi dümdüz bir uygulaması var. Üniversiteye gitmek isteyen çocuklarımızın eğitim hakkının elinden alınmaması gerektiğini söyledik. Ancak yan çizen AKP’ydi. Başbakan da bu sözleriyle samimiyetsizliğini ortaya koydu. Seçimlerden önce çözülürse, seçimlerde nemalanamayabilirler” diye konuştu.(ANKA)