Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı Abdurrahman Yalçınkaya'nın Anayasa Mahkemesi'nde yaptığı sözlü açıklamaların ardından AK Parti de "sözlü savunma"sını bugün yapacak. Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, savunma için Cemil Çiçek ve Bekir Bozdağ'ı görevlendirdi. Çiçek, 11 kişilik Yüksek Mahkeme heyeti önünde Başsavcı Yalçınkaya'nın iddialarına cevap verecek. Partinin ön savunması ve esas hakkındaki savunmasının devamı niteliğindeki sözlü savunma sırasında salonda Bekir Bozdağ da bulunacak. Çiçek'in sözlü savunmasına 'lojistik' desteği Bekir Bozdağ verecek. Çiçek iddiaları cevaplarken, Bozdağ da dosyalarla yardımcı olacak. AK Parti, 1 Temmuz'da Anayasa Mahkemesi önünde sözlü açıklamalarda bulunan Başsavcı Yalçınkaya'nın gündeme getirdiği son iddialara sözlü savunmada cevap verecek. Çiçek aynı zamanda, mahkeme üyelerinin sorularını da cevaplayacak.
"AK PARTİ'Yİ ALGILAMA YANLIŞI VAR" Anayasa Mahkemesi'nde oldukça kapsamlı bir savunma yapacak olan AK Parti, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'nın iddialarını çürütmeye çalışacak. Başsavcı'nın siyasi ve önyargılı bir yaklaşım tarzıyla iddianameyi hazırladığına dikkat çekecek olan AK Parti, davanın hukuki temelinin olmadığına vurgu yapacak. İddianamede yer alan haberlere karşı tekzip metinlerini mahkeme üyelerine sunacak olan AK Parti, Başsavcı'nın başkalaştırılmış belgelere, gerçek dışı haberlere iddianamede yer verdiğini dile getirecek ve bunun örneklerini ortaya koyacak. "AK Parti'nin 2002 yılından bu yana Türkiye'yi taşıdığı nokta ortada" temasının işleneceği savunmada, AK Parti'nin programının, tüzüğünün ve yazılı açıklamalarında laikliğe aykırı hiçbir hükmün olmadığı ifade edilecek. AK Parti, "Başsavcı'nın AK Parti'yi algılama yanlışı var" diyecek.
"GÜL İLE İDDİALARIN DAYANAĞI ORTADAN KALKTI"
Sözlü savunmada, Yargıtay'ın Fethullah Gülen'in beraatini onaylayan kararı da gündeme getirilecek. Bu çerçevede Cumhurbaşkanı Abdullah Gül hakkındaki siyasi yasak talebinin maddi temelinin ortadan kalktığı anlatılacak. Gül ile ilgili iddiaların dayanağının hiçbir şekilde kalmadığına işaret edilecek. Gülen kararının Başsavcı Yalçınkaya'nın "AK Parti'ye karşı hukuk dışı tavrının bir örneği" olduğu da ifade edilecek. Sözlü savunmada, Başsavcı'nın "partinin kapatılmasına önceden karar verip daha sonra bunun delillendirilmesi yoluna gittiği, bu nedenle hukuki nitelik taşımayan iddialarla davayı açtığı, bununla Anayasa Mahkemesi'ni de baskı altına almak istediği" tezleri işlenecek. Savunmada HAK-PAR'ın kapatılmasıyla ilgili olarak dün Resmi Gazete'de yayınlanan gerekçeli karara da atıfta bulunacak. AK Parti kurmayları, sözlü savunma öncesinde gerekçeli kararı inceleyerek, notlar çıkardı.
ANAYASA'NIN 90. MADDESİ HATIRLATILACAK
AK Parti, Anayasa Mahkemesi'nde yapacağı sözlü savunmada Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan değişiklik üzerinde duracak. Anayasa'nın 90. maddesinde 2004 yılında değişiklik yapılarak uluslararası sözleşmeler ile kanunların çatışması halinde kanunların esas alınması kuralı getirilmişti. Anayasa'nın 90. maddesinde yapılan bu değişiklik nedeniyle Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin esas alınması gerektiğine vurgu yapılacak. Türkiye'nin girmeye çalıştığı AB'de parti kapatmalarının bulunmadığına dikkat çekilecek.
SAVUNMA 2 GÜN SÜREBİLİR
AK Parti'nin sözlü savunmasını yapacak olan Başbakan Yardımcısı Cemil Çiçek, AK Parti'nin dün gerçekleştirilen TBMM Grup Toplantısı'nın basına kapalı bölümünde milletvekillerini bilgilendirdi. Çiçek, AK Parti'nin sözlü savunmasının yaklaşık 200 sayfa olduğunu, sözlü savunmanın tümünün okunmasının yaklaşık 2 gün sürebileceğini kaydetti. Başsavcı'nın sözlü açıklamalarını yaptığını, AK Parti'nin de sözlü savunmasını yapacağını anlatan Çiçek, "Sözlü savunmanın ardından mahkeme kararını bekleyeceğiz" dedi.
Çiçek, savunmanın ilk gün 4-5 saati bulabileceğini, ilk gün tamamlanmaması halinde cuma gününe de kalabileceğini söyledi. Çiçek, "Anayasa Mahkemesi izin verirse sözlü savunmanın hepsini okumak istiyorum" diye konuştu. İHA