HABER

AKP'nin istihdam politikası daha da esneyecek

AKP'nin istihdam politikası daha da esneyecek

ANKARA(ANKA)-AKP, Seçim Bildirgesi'nde, Türkiye'nin kronik sorunu işsizliğin önlenmesine yönelik istihdam politikasında IMF rotasından ayrılmayacağını ortaya koydu. Bildirge'de esnek istihdam biçimlerinin arttırılacağı bildirildi. Bu kapsamda, esneklik ve güvence uygulamalarının bir arada ele alınacağı, işçi ve işverenler açısından çekici kılınması için gerekli uyumlaştırma çalışmalarının yapılacağı belirtildi. Ayrıca, istihdam üzerindeki vergi yüklerinin yanı sıra, idari ve yasal sorunların azaltılacağı sözü verildi.

AKP Seçim Bildirgesi'nde işsizliğin azaltılması yönünde son 5 yılda yapılan çalışmalara geniş bir şekilde yer verilirken, bu konudaki vaatler ise IMF'ye verilen sözlerden öteye geçmedi. İstihdam sorunun çözümüne ilişkin somut öngörülerin yer almadığı AKP Bildirgesi'nin "istihdam" bölümünde son 5 yılda yapılan çalışmalar ve seçim sonrası öngörüler şöyle sıralandı:

TEŞVİKLER İSTİHDAM YARATTI

Gelir düzeyi düşük 49 ilde bedelsiz arsa ve teşvikler ile vergi, sigorta primi indirimleri uygulanarak yatırım ve istihdam artırıldı. Bu uygulamadan yararlanan işyerlerinde ilk defa işe alınan sigortalı çalışan sayısı 246 bini geçti. İşsizlik sigortası ödemelerinin başladığı 2002 yılı mart ayından 2006 sonuna kadar 753 bin kişi işsizlik ödeneği almaya hak kazandı ve bu kişilere toplam 960 milyon YTL ödeme yapıldı.

İŞSİZLİK FONU YENİDEN YAPILANDIRILACAK

İşsizlik Sigorta Fonu daha etkin kullanılacak. Kullanım koşulları kolaylaştırılacak. Fon kaynakları işsizlere verilerek desteklerin yanı sıra, istihdamı artırmak amacıyla geliştirilecek projelerde kullanılacak. 2002-2006 döneminde, istihdamda sanayinin payı yüzde 19'dan yüzde 20'ye, hizmetlerin payı yüzde 46'dan yüzde 53'e yükseldi.

6.7 MİLYAR YTL'DEN FERAGAT EDİLDİ

2003 yılında yapılan 3 puanlık indirim sonucu, işsizlik sigorta primi oranı yüzde 7'den yüzde 4'e çekildi. Son 4.5 yılda yaklaşık 6.7 milyar YTL kamu gelirinden feragat edildi. Sosyal sigorta primine esas kazancın alt sınırının asgari ücrete eşitlenmesi ile işverenlerden 7.7 milyar YTL daha az sigorta primi tahsil edildi.

PRİM ORANLARINDA 5 PUAN DÜŞÜŞ

SSK işveren prim oranı, 2008 yılından 5 puan ile başlamak üzere kademeli olarak indirilecek. İşverenlerin zorunlu özürlü istihdamında SSK işveren prim tutarı Hazine tarafından karşılanacak. Şirket kurma ve kapatma ile ilgili maliyetler indirilecek. Yatırım destek ofisi, sosyal güvenlik merkezleri gibi uygulamalar artırılarak, tek durak ofisleri oluşturulacak. Böylece işletme ve çalışma hayatına ilişkin süreçler hem basitleştirilecek hem de hızlandırılacak.

ESNEK İSTİHDAM BİÇİMLERİ ARTACAK

Esnek istihdam biçimleri artırılacak. Esneklik-güvence ilişkisi korunacak. Sadece mali yükler değil, istihdam üzerindeki idari ve yasal yükler de azaltılacak. Çalışma hayatına ilişkin bürokratik formaliteler daha da basitleştirilecek, gereksiz düzenlemelerden kaçınılacak. İşverenlerin işçi çalıştırmasına yönelik özendirici düzenlemelere gidilecek. İstihdam üzerindeki yüklerin hafifletilmesi için İş Kanunu'na göre açılması zorunlu birimler konusunda kolaylaştırıcı düzenlemeler yapılacak.

En Çok Aranan Haberler