ANKARA (ANKA) - 21 Ekim Pazar günü yapılacak Anayasa Değişikliği Paketi Halk Oylamasına DTP ve BBP dışında muhalefet partileri tavır alırken, AKP'de hummalı bir "evet oyu" çalışması başlatıldı. AKP, milletvekilleri ve parti teşkilatına kampanyada yararlanmaları için 4 sayfalık "Bilgi Notu" hazırladı. AKP'nin hazırladığı 4 sayfalık bilgi notunda referandumda oylanacak anayasa değişikliği paketi ve seçmene halk oylamasının nasıl anlatılması gerektiğine ilişkin detaylar bulunuyor. Bilgi notunda ayrıca cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde yaşananlar ve CHP'nin tavrı dile getirildi.
AKP Genel Merkez ve Grup Yönetimi, milletvekillerinden TBMM'nin Perşembe günü faaliyetlerine de katılmayarak referandum kampanyasında çalışmaları için seçim bölgelerine gitmelerini istemişti. AKP Grup yönetimi, milletvekillerinin cep telefonlarına çektiği mesajda, "Perşembe sabahından itibaren seçim bölgenizde çalışmalara başlayın. Çalışmalarınızı size gönderilecek 4 sayfalık bilgi notuna göre yapacaksınız" denildi. AKP Grubunun hazırladığı 4 sayfalık bilgi notunda referanduma gidecek anayasa değişikliği paketi ve seçmene halk oylamasıyla ilgili aktarılması gereken bilgiler ve aktarma yöntemleriyle ilgili ayrıntılar yer aldı. Milletvekillerine gönderilen 4 sayfalık bilgi notunda referandum süreci anlatıldı, bugüne nasıl gelindi, cumhurbaşkanlığı seçim sürecinde neler yaşandı ve CHP'nin bu süreçte takındığı tavır anlatıldı.
-"REFERANDUM SEÇİMİMİZ VAR"
AKP yönetimi tarafından hazırlanan ve milletvekillerine verilen talimatta, "Size ulaşan bilgi notunu broşür haline getirin, ilçe teşkilatlarına vereceğiniz talimatlarla seçmene ulaştırın. Meydan toplantıları düzenleyin. Halka referandumu anlatın. Seçmene, ‘referandum seçimimiz var' deyin" denildi.
-"CHP'Yİ VE ANAYASA MAHKEMESİ'NİN KARARINI ANLATIN"
AKP, 21 Ekim'de yapılacak ve içinde cumhurbaşkanının halkın seçmesini de öngören anayasa değişiklik paketini anlatırken seçmene şu mesajları verecek:
"Cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesi, cumhuriyetimizin niteliklerine daha uygun olduğu gibi, cumhuriyetin demokratik niteliğinin güçlenerek işler kılınmasıdır. Çünkü demokrasi, egemenliğin millete ait olduğu rejimin anıdır. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi, parlamenter rejimin değişmesi veya değiştirilmesi anlamına gelmez. Cumhurbaşkanını halkın seçmesi parlamenter sistemimizin gereğidir."
-SORUMSUZ BAŞ CUMHURBAŞKANI, SORUMLU BAŞ BAŞBAKAN
Parlamenter sistem ise şu başlıklarla anlatıldı:
"Yürütme iki başlıdır. Yürütmenin sorumsuz başını cumhurbaşkanı, sorumlu başını ise başbakan temsil eder. Devlet başkanı sorumsuzdur. Bu, siyasal sorumsuzluktur. Parlamenter sistemde hükümet, Meclis çoğunluğuna dayanır. Başbakan çoğunluğu temsil eden partinin genel başkanı olur."