HABER

AKP'nin savunması Başsavcı'ya gönderilecek

ANKARA (ANKA)- AKP'nin esas hakkındaki mütalaaya ilişkin hazırladığı savunmanın yarın Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı'na gönderilmesi bekleniyor.

AKP'nin esas hakkındaki mütalaasının Başsavcılığa gönderilmesinin ardından Anayasa Mahkemesi'nin belirleyeceği bir günde Yalçınkaya'nın sözlü açıklama, AKP yetkililerinin de sözlü savunma yapması gerekiyor. Bütün bu sürecin ardından, davaya ilişkin bilgi ve belgeleri toplayacak raportör, esas hakkındaki raporunu hazırlayacak.

Bu işlemler sürerken gerek Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı, gerekse davalı AKP, ek delil veya yazılı ek savunma verebilecek. Raporun, Anayasa Mahkemesi'nin 11 üyesine dağıtılmasının ardından, Başkan Haşim Kılıç bir toplantı günü belirleyecek. Üyeler, belirlenen günde bir araya gelerek kapatma istemini esastan görüşmeye başlayacak.

Kapatma davasını Anayasa Mahkemesi heyeti karara bağlayacak. Asıl üyelerden herhangi birinin bulunmaması veya emekliye ayrılması halinde dört yedek üyeden en kıdemlileri heyete katılacak. Anayasaya göre bir siyasi partinin kapatılmasına karar verilebilmesi için nitelikli çoğunluğun oyu aranacak. Buna göre, kapatma kararı için Anayasa Mahkemesi'nin 11 asıl üyesinin en az yedisinin oyu gerekecek. Mahkeme, Anayasanın 69. maddesine göre, temelli kapatma yerine, dava konusu fiillerin ağırlığına göre devlet yardımından kısmen veya tamamen yoksun bırakma kararı da verebilecek.

-İDDİANAME

Başsavcı Abdurrahman Yalçınkaya, 14 Mart'ta "laiklik karşıtı eylemlerin odağı haline geldiği" iddiasıyla AKP'nin kapatılması istemiyle Anayasa Mahkemesi'ne başvurmuştu. Yalçınkaya iddianamesinde, partinin "takiye" ve "toplumsal mutabakat" yöntemiyle hareket ettiğini, önce ılımlı İslam'ı, sonra da şeriatı amaçladığını iddia etti. "Cumhuriyetin hiç olmadığı kadar büyük tehlike içinde olduğu"nu belirttiği 162 sayfalık iddianamesinde Yalçınkaya'nın partiye yönelik suçlamaları 11 ayrı başlıkta yer alıyor. Yalçınkaya ayrıca aralarında Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, TBMM eski Başkanı ve AKP Manisa Milletvekili Bülent Arınç'ın da bulunduğu 71 partiliye siyasi yasak konulmasını istiyor. Erdoğan'ın 61, Arınç'ın 16, Gül'ün dışişleri bakanlığı dönemindeki 10 ayrı konuşma ve eylemi temel kanıt gösteriyor.

En Çok Aranan Haberler