ANKARA (İHA) - Söz yazarı Sadi Ata ve bestekar Fikret Yıldız'ın, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 3 Kasım 2002 seçimlerinde propaganda aracı olarak kullanmak üzere hazırlattığı 'Türkülerle AK Parti-Kardeştir Türkiye' adlı kaset ve CD'sinde kullanılan eserlerin telif ücretlerini ödemediği gerekçesiyle Ankara Fikri ve Sınai Haklar Hukuk Mahkemesi'ne açtığı davanın ilk duruşması bugün yapıldı.
Hakim Levent Yavuz'un başkanlığını yaptığı duruşma, saat 09.30'da başladı. Davacı söz yazarı Sadi Ata ve bestekar Fikret Yıldız'ın avukatı Mehmet Ali keleş ve davalı vekili avukat Fatih Şahin'in de hazır bulunduğu duruşma öncesinde kameraların salonda 2 dakika görüntü almalarına izin verildi. Duruşma sırasında dava dilekçesinin okunmasının ardından avukat Keleş, müvekkili adına vermiş olduğu dilekçesini tekrarlarken, davalı vekili Fatih Şahin de cevap dilekçesini yineledi ve davayı kabul etmediklerini bildirdi. Cevap dilekçesinin davacı avukatına verilmesi üzerine Keleş, cevabı incelemek üzere mahkemeden süre talep etti. Mahkeme de duruşmayı ileri bir tarihe erteledi. Duruşma sonrasında açıklamada bulunan avukat Mehmet Ali Keleş, "Müvekkilim ile AK Parti Genel Merkezi arasında yapılan bir eser sözleşmesi var. Bu sözleşmeye göre, AK Parti'nin 3 Kasım 2002 seçimlerinde kullanacağı ses kayıtlarının yapımı müvekkilime verilmiş. Müvekkilim bu sözleşme gereği, 'Türkülerle AK Parti-Kardeştir Türkiye' kasetini oluşturmuş ve AK Parti Ankara İl Başkanlığı'na sunmuştur. Bu kasetler 3 Kasım 2002 seçimleri sırasında propaganda aracı olarak kullanılmasına rağmen müvekkilime telif ücreti ve eser hakları ödenmemiştir. Konuya ilişkin karşılıklı ihtarlar, hukuki ihtilaf mevcut. Bu nedenle bu davayı açmak zorunda kaldık" dedi.
Müvekkilinin telif ücreti olarak zararının 150 milyar lira olduğunu belirten Keleş, "Bu geçen süre zarfında ekonomik sıkıntı içersine girdiği için bu zararın gerçek boyutu bilirkişi tarafından belirlenecektir" şeklinde konuştu. Keleş, manevi tazminat taleplerinin de olacağını sözlerine ekledi.
AK Parti aleyhine dava açan besteci Fikret Yıldız da, "3 Kasım 2002 seçimleri öncesinde AK Parti'nin tanıtımı için Genel Başkan Yardımcısı Murat Mercan'ın talimatıyla böyle bir kaset çalışması yaptık. Yaptığımız anlaşma çerçevesinde AK Parti Genel Merkezi, kasetin teşkilatlara dağıtılmasına yardımcı olacaktı. Çalışmalar sırasında Genel Başkan Tayyip Erdoğan'ın propaganda işlerinden sorumlu danışmanı Erol Kolçak bize ortaklık teklifinde bulundu. Bu teklifi kabul etmeyince sorun ortaya çıktı. Tarafımıza tehdit telefonları da gelince Savcılığa suç duyurusunda bulunduk. Daha sonra suç duyurusunu geri çekmemiz durumunda zararımızın karşılanacağı sözü verildi. Fakat verdikleri sözü yerine getirmediler" dedi.
Yıldız, 3 Kasım seçimlerinden yaklaşık bir hafta 10 gün önce kasetle ilgili çalışmaların AK Parti tarafından biner adet kaset ve CD olarak satın alındığını dile getirirken, "Bunları propaganda aracı olarak kullandılar. 15 Ocak'ta devlet yardımı alındıktan sonra zararımızın karşılanacağı sözü verildiği halde bu sözü tutmadılar. Biz de bunun üzerine kendilerine 100 milyar liralık telif hakkı ihtarı çektik. Elimizde kaset ve CD'lerimizin satışına ilişkin tüm belgeler mevcut" diye konuştu.
Söz konusu kaset ve CD'lerdeki eserlerin söz yazarı Sadi Ata ise, kasete ilişkin yapmış oldukları çalışmaların başlangıçta çok beğenildiğini, ancak Erol Kolçak'ın devreye girmesiyle olayın rant paylaşımı haline dönüştüğünü söyledi. Kolçak'ın teklifinin reddedilmesiyle çalışmanın kendileri için 'kabus'a dönüştüğünü vurgulayan Ata, Başbakan Erdoğan'ın yanlış bilgilendirildiğini öne sürerek, "Gerçekleri bilse olayın bu boyutlara gelmesine izin vermez" dedi.
Ata, yaşamış oldukları stresler nedeniyle bir takım ailevi sıkıntılar yaşadıklarını da ifade etti.