Aksaray’da Valilik, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği ile Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından ‘Koyunculukta Sürdürülebilir Verimlilik’ konulu eğitim paneli düzenlendi.
Aksaray Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilen panele Aksaray Valisi Selami Altınok, AK Parti İl Başkanı Fatih Yıldırıcı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun, İl Müftüsü Bekir Gülce, Damızlık Koyun Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Mahmut Aktürk, Ziraat Odası Başkanı Emin Koçak, Kırmızı Et Üreticileri Birliği Başkanı Hamit Özkök ve çok sayıda üretici ve çiftçi katıldı.
GIDA OLMADAN HAYAT OLMAZ
Yoğun katılımın olduğu panelde konuşan Birlik Başkanı Mahmut Aktürk, koyunculuğun bir sevda olduğunu ve Türk Toplumu’nun varoluşundan beri koyunculuğun yapıldığını aktardı. Türkiye ve Aksaray için tarım ve hayvancılığın vazgeçilmez olduğunu söyleyen Mahmut Aktürk, “İnsanlar yemeden, içmeden ve giyinmeden yaşayamaz. Belki teknolojik ürünler olmasa yaşanır ama gıda olmadan hayat olmaz. Bu da topraktan sağlanır” dedi. Her geçen gün hayvancılık ve tarımın iyiye gittiğini, hükümetin ciddi destekler sağladığını vurgulayan Aktürk, “Sorunlar elbette var ve alınması gereken tedbirler söz konusudur. Ancak üreticilerde kendi üzerine düşeni yapmalıdır. Bu işi bir meslek olarak görmeliyiz ve verimliliği yükseltmeliyiz. Bu da eğitimden geçer. Aksaray’da üretimi yükseltmek, geliri arttırmak adına gayretler gösteriyoruz” diye konuştu.
180 BİN BÜYÜK BAŞ, 400 BİN KÜÇÜK BAŞ HAYVAN
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürü Bestami Zabun ise, koyunculuğun Türk Ulusunun geçmişten beri yaptığı işlerden birisi olduğunu belirterek, ülke ekonomisine önemli katkılar sağlayan koyunculuktan süt, et ve yapağı gibi ürünler elde edildiğini kaydetti. 2011 TÜİK verilerine göre Aksaray’da 118 bin büyükbaş, 328 bin küçükbaş hayvan varlığının bulunduğunu ileten Zabun, 2012 rakamlarına göreyse büyükbaş hayvan sayısının 180 bin, küçükbaş hayvan sayısınınsa 400 civarında olduğunu dile getirdi.
KOYUNCULUK SEKTÖRÜ CANLANDI
Vali Selami Altınok da, Aksaray’da hayvancılıkta çok büyük gelişmeler olduğunu kaydetti. Koyunculukta 2005-2010 arasında bir gerileme olduğunu ancak bunun toparlanması için önemli çalışmalar yapıldığını ve devletin teşvikler verdiğini anlatan Vali Altınok, “Kazanamayan ve bu işten yeterli geliri elde edemeyenlerin bu işi sürdürmeleri mümkün değil. İnsanlar kazanıyorsa ve emeğinin karşılığını alıyorsa sektör canlanıyor. 2010’dan itibaren koyunculuk sektörü canlandı. Devlet ciddi destekler verdi ve Aksaray’da bundan payına düşeni aldı, faydasını gördü. Bu tip paneller sektöre önemli katkılar sunmaktadır” dedi.
Yapılan konuşmalarının ardından Atatürk Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi'nden Prof. Dr. Armağan Hayırlı, "Yaşam Evrelerine Göre Koyun Besleme ve Yemleme" konusunda bilgiler verdi. Prof. Dr. Hayırlı'nın açıklamalarının ardından sorucu cevap bölümüne geçilerek ilk oturum kapandı. Panelin ikinci oturumunda ise Fırat Üniversitesi Veteriner Fakültesi'nden Doç. Dr. Tolga Karapınar, "Koyun Hastalıkları" konusunda, Harran Üniversitesi Ziraat Fakültesinden Yrd. Doç. Dr. Seyrani Koncagül ise "Koyunculukta Yetiştirme Sistemleri ve Seleksiyon" konusunda bilgilendirmeler yaptı. Panelin iki oturumunun Başkanlığını da Prof. Dr. Veysel Ayhan üstlendi. Panelin bitişinde katkı sunanlara plaketleri düzenlenen törenle verildi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz