Kadın Dayanışma Merkezi'ndeki toplantıda Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Ucube" diye nitelendirdiği Kars'taki İnsanlık Anıtı da gündeme geldi.
Belediye Başkanı Nevzat Bozkuş, bir gazetecinin "İnsanlık Anıtı'nın Dünyanın ve Türkiye'nin gündemine oturması ve canlı yayınlarda görüşlerinizin alınması ile ilgili olarak zaman zaman strese girdiniz mi?" sorusu üzerine "Bu konu ile ilgili olarak herhangi bir sıkıntı yaşamadık. Yasa ne diyorsa biz onu yapıyoruz. Haklı olarak medya mensuplarının haber kaynağı ve muhatap olarak bir takım soruları ve talepleri oldu. Tüm bunlara canlı yayınlarda cevap verdik. Sonuçta insanız. Birçok şeye dikkat etmek zorundasınız. Bu nedenle zaman zaman strese girdiğimiz anlar oldu. Çünkü çok farklı anlamda sorular soruldu. Biz burada çok samimi olarak konuşuyoruz ama karşı tarafın sorduğu sorular ise ucunu nereye çekerseniz çekin farklı anlamlar çıkabiliyor. Bütün bu koşullar içerisinde zaman zaman strese girdiğimiz de oldu" şeklinde konuştu.
''YAPILIRKEN YOK AMA YIKILIRKEN PROJESİ ONAYLANDI"
Bozkuş, "Sonuçta orada bir imar kanunu ihmal edilmiş ve ruhsatsız bir yapı inşa edilmiş. Ayrıca imar kanunu malikinden, maliyeden ve izin alınmadan yapılmış. Anıtlar Yüksek Kurulu'na gerek kalmadan imar mevzuatına göre belediyenin yetkisindedir. Zaman zaman heykel bulunduğu yerden nasıl kaldırılır diye mevcut durumu itibari ile ağırlığı söz konusu olduğu için teknik kullanılarak kaldırılması gerekir. Belediye Meclisi'nde yıkım yönünde karar aldıktan sonra tespit davası açtık. Hakim huzurunda mimar, makine mühendisi ve arkeologdan oluşan bilirkişi oradaki heykelin tespitini yaptı. Yapılan tespitin ardından da projeleri yapıldı. Böylece yıkım işinin yaklaşık maliyeti çıkartıldı. Çünkü siz bir şeyi ihaleye çıkartırken, yaklaşık maliyetini çıkartmak zorundasınız. Bunun içinde onaylı bir projesi olması gerekir. Çünkü heykel yapılırken onaylı bir projesi yokmuş. Ama çok gariptir. Biz kaldırılması düşünülen heykelin projesini onayladık. Yani yapılırken yok ama yıkılırken projesi onaylandı" diye konuştu.
''SANATÇI SANATA SAYGI DUYMALI''
Heykeltıraş Mehmet Aksoy'u sanata saygısızlıkla suçlayan Bozkuş, "Bir sanatçının bir sanatı icra ederken diğer eserlere ve sanata saygı duyması lazım. Orada tabya olmadığını bilmemek gibi bir şey olamaz. Orada bir tabya olduğu her yönü ile görülebiliyor. Çünkü heykel bir tabyanın sırtına yapılmış durumdadır. Bu durumu nasıl göremeyebilirsiniz. Dolayısı ile böyle bir kültür varlığını görmemezlikten gelemezsiniz. Yaptığım bu heykele de saygı duyacak diye bir fikirle de ortaya çıkarsanız o zaman adama sorarlar" dedi.
''İHALEYE GİREN OLMAZ İSE DE BİR ÇARESİ BULUNACAK"
"Mehmet Aksoy ile kurum arasında hiçbir sözleşme olup olmadığının" sorulması üzerine de, "İhaleye çıkınca da alt yüklenici çalıştırtamaz diye bir madde var. Bu ihale kanunun da da belirtilmiştir. İhale 4734 sayılı ihale kanunun göre çıkan bir işi eğer bir alt yüklenici de çalıştırılamaz deniyor diye de bir madde de varsa o zaman alt yüklenicinin çalıştırılması yasal yönde mümkün değildir. Böylece ihlal edildiğini düşünün yine heykeltıraşla işi alan firma arasında bir sözleşme yapılacak ve kanun gereği o sözleşme gelecek. O sözleşmeyi belediye kabul eder ve onaylarsa o zaman yapar. Bu nedenle de son olarak heykelin kaldırılması için ihaleye çıktık. İhaleye göre de yapılması gereken iş tarif edildi. Buna göre de oradan heykeli bulunduğu yerden kaldıracaklar. İhaleye giren olmaz ise de bir çaresi bulunacak" dedi.