HABER

Aksu: "30 bin ton kaçak akaryakıt yakaladık"

ANKARA(ANKA)-İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, şimdiye kadar 14 bin 316 akaryakıt, 5 bin 344 LPG istasyonunun denetlendiğini belirterek, denetimlerde 30 bin ton kaçak petrol ürünü yakalandığını açıkladı.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu'nda (EPDK) düzenlenen 232 adet denetim aracı teslim törenine katılan İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, Türkiye'nin 29 milyar dolar enerji ithalatı yaptığını belirterek, en önemli ithalat kalemini ise petrol ürünlerinin oluşturduğunu söyledi. Aksu, petrol piyasasının 50 milyar YTL hacme sahip olduğunu dile getirdi.

İçişleri Bakanlığı'na bağlı birimlerin 14 bin 316 akaryakıt istasyonunu denetlediğini belirten Aksu, "Denetlenen akaryakıt firmalarının 2 bin 276'sı kapatıldı. Denetlenen 5 bin 344 LPG istasyonun ise 351 tanesi faaliyetten men edildi. Denetimler sonrasında 30 bin ton petrol ürünün yakalandı" dedi.

Ulusal Marker'in işlevsel hale getirilmesiyle petrol sektörünün kayıt altına alınacağını vurgulayan Aksu, böylece hem vergi gelirlerinin artırılacağını hem de petrol sektörünün standardizasyonunun sağlanacağını ifade etti.

EPDK Başkanı Yusuf Günay, son iki yılda gerek petrol piyasasının gelişmesinde gerekse, bu sektörün düzenlenmesi ve denetlenmesinde önemli gelişmeler yaşandığını kaydederek, şunları söyledi:

"Ekonomik büyüklüğü 50 milyar YTL'yi aşan bu sektörde rafineri ve dağıtım şirketleri satışları ile ithalatı giderek artmaktadır. Bu gelişimde ülkemizin ekonomik ve sosyal yönden gelişmesiyle paralel olarak sektörel denetimlerin ve piyasa düzenlemelerindeki etkinliğin arttırılmış olmasının da önemli bir etkisi var."

Petrol Piyasası Kanunu'nun yürürlüğe girmesi ve ardından bu kanuna kaçak akaryakıtla mücadele kapsamında yapılan önemli ilaveler ile yasal altyapının tesis edildiğini vurgulayan Günay, ne kadar iyi hazırlanmış olursa olsun tüm kanunların ancak uygulanabildiği ölçüde amacına ulaşabileceğini dile getirdi. Petrol piyasasını düzenlemek ve denetlemek üzere hazırlanan bir kanunun ancak etkin bir denetim altyapısı kurulduğu zaman işlevsel hale gelebileceğine dikkat çeken Günay, şöyle konuştu:

ULUSAL MARKER ZORUNLU

"Sektörel denetim sisteminin en önemli ayağı, bir başka ifade ile olmazsa olmazı ise yetişmiş ve deneyimli personelin gerekli tüm ekipmanla donanmış bir şekilde ve ülkemizin her yerinde görev yapabilir olmasıdır. İmzaladığımız işbirliği protokollerimiz kapsamında Jandarma Genel Komutanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı ve Sahil Güvenlik Komutanlığı bünyesindeki 910 üzerinde personel, 2 yıldır ülkemizin her tarafında ve sürekli olarak denetimler yapmaktadır. Denetim sürecinin gelinen aşamasında, Ulusal Marker uygulamasının da işlerlik kazanması bu altyapının daha da güçlendirilmesini zorunlu kılmaktadır."

Günay, dağıtım programı çerçevesinde, 81 ilde kullanılmak üzere Emniyet Genel Müdürlüğü'ne 90, Jandarma Genel Komutanlığı'na 83, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı'na 48 ve Sahil Güvenlik Komutanlığı 10 adet olmak üzere toplam 232 adet özel donanımlı araçların teslim edildiğini sözlerine ekledi.

En Çok Aranan Haberler