ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, suçla mücadelede başarı elde edebilmek için öncelikle suçun önlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, "İşlenmiş olan suçun soruşturma işlemlerinin hızlı ve etkin şekilde yapılması ve suçluların adli makamlar tarafından cezalandırılmasıyla mümkündür" dedi.
İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Önleyici Güvenlik Tedbirleri" adı altında 81 İl Valiliği'ne gönderdiği genelgede, son yıllarda hızlı kentleşme, nüfus artışıyla sosyal ve ekonomik nedenlerle meydana gelen suç tür ve sayılarında farklılaşma gözlendiğini ifade etti. Devletin en önemli varlık sebeplerinden birisinin de egemenliği altındaki herkesin güvenlik içinde yaşamasını sağlamak olduğunu belirten Aksu, "Suçla mücadeledeki başarı, öncelikle suçun önlenmesi, işlenmiş olan suçun soruşturma işlemlerinin hızlı ve etkin şekilde yapılması ve suçluların adli makamlar tarafından cezalandırılmasıyla mümkündür. Kolluk kuvvetlerimiz her zaman olduğu gibi vatandaşların huzur ve güvenliğini sağlamak için yürürlükteki mevzuat çerçevesinde yapmış oldukları fedakar ve özverili çalışmalar yanında, kötü niyetli kişi ve çevrelerin, halkın güvenlik güçlerine olan güvenini zedeleyecek ve kamu düzenini bozmaya yönelik faaliyetlerini yakından izleyerek, gereken tedbirleri zamanında ve eksiksiz alacaktır" dedi.
Suçun önlenmesi için alınan ve alınması gereken tedbirlerin yürütülmesinde ihmal veya kayıtsızlık gösteren personele müsamaha gösterilmeyeceğini ve bu durum karşısında haklarında yasal işlem yapılacağını ifade eden Aksu, "Ayrıca uygulamada oluşan tereddütler ve karşılaşılan sorunların giderilmesi için Bakanlığımca gerekli mevzuat değişiklik çalışmaları başlatılmıştır" şeklinde konuştu. Yapılacak mevzuat değişikliklerinde önleyici güvenlik tedbirleri şu şekilde belirlendi:
"- Uygulanacak önleyici tedbirin çeşidi, uygulama yöntemi, alanı, kapsamı, zamanı ve süresi öncelikle objektif kıstaslar göz önüne alınarak, suçların yoğunlaştığı zaman, yerler ve suç türleriyle suç işlemeye meyilli kişiler hakkındaki bilgilerle yapılacak suç analiz çalışmaları doğrultusunda belirlenecektir.
- Yapılan araştırmalarda, devriye hizmetinin suçlular üzerinde caydırıcı olduğu ve bu hizmet sayesinde genel kolluk kuvvetlerine bilgi akışının daha verimli hale geldiği ve devriye hizmeti yapan personelin zamanının yüzde 80-85'ini sosyal hizmet fonksiyonuna ayırdığı, bunun da polis-halk diyalogunun gelişmesine önemli katkılarda bulunduğu tespit edilmiştir. Bu nedenle azami imkan ve kabiliyetler ölçüsünde sayısı artırılmış motorize ve yaya devriye ekipleriyle sokak hakimiyeti sağlanacaktır.
- Önleyici güvenlik tedbirlerinin temelini oluşturan motorlu devriye ekiplerinin seyir halindeyken suça meyilli kişilerin tespiti, suça ilişkin unsurları belirleme ve suç işleyenin caydırılmasında yetersiz kaldığı görüldüğünden, devriye hizmetleri ağırlıklı olarak resmi kıyafetli ve yaya olarak icra edilecektir.
- Motorize devriye ekipleri olaylara en seri şekilde müdahale ederek, el koydukları olayları ilgili birimlere teslim edecek, bunun dışında belirlenen görev bölgesinde devriye görevini ifa edecektir. Bu ekipler halkın yoğun olduğu bölgelerle yaya devriye görevlendirme imkanı bulunmayan yerleşim yerlerinde görevlendirilecektir.
- Devriyeler görev mahallerinde vatandaşlarımız tarafından daha kolay ulaşılabilen, rahatlıkla iletişim kurulabilen, ihbar, şikayet ve isteklerini kolaylıkla bildirebilecekleri bir irtibat görevlisi olarak çalışacaktır. Bu durum, yaya devriyelerin suçların önlenmesindeki etkinliğini artıracaktır.
- Devriyeler özellikle göreve sevk edilmeden önce sorumlu amirleri tarafından mutlak suretle görev bölgelerinin özelliği ve görevin niteliği hakkında bilgilendirilecektir.
- Işık ve ses önleyici kolluk hizmetlerinin en önemli unsurlarından biridir. Buna göre devriyeler göreve tam teçhizattı ve donanımlı olarak sevk edilecek, görevli bulundukları güzergahlarında önceden olduğu gibi düdük çalmak suretiyle diğer devriyelerle haberleşirken, vatandaşa güvenlik ve huzuru sürekli kılmak için görevinin başında olduğunu hissettirecek, bu sayede suç işlemeye teşebbüs edebilecek kişilere de caydırıcı etkide bulunacaktır.
- Devriyeler görevli bulundukları güzergahta her an dikkatli ve duyarlı bulunacak, esnaf ve vatandaşlarla sürekli diyalog halinde olacak ve elde ettikleri tüm duyum ve bilgileri değerlendirerek gerektiğinde ilgili birimleri doğrudan veya amirleri aracılığıyla süratle bilgilendirecektir.
- Devriyeler görevlerinin sonunda görevli oldukları zaman dilimi içerisinde bölgelerinde karşılaştıkları veya müdahale ettikleri olayları, irtibat kurdukları kişiler ve almış oldukları bilgi ve duyumları genelgemiz çerçevesine uygun olarak düzenlenecek belgenin sorumlu amirler tarafından incelendikten ve değerlendirildikten sonra birimlerindeki dosyalarında muhafaza edilecektir. Denetleyen amirler, bu belgelerdeki denetlemeye ilişkin bölümü doldurarak imzalayacaklardır. Devriye hizmetlerinde kullanılacak belgeler genelgemize uygun olarak tanzim edilecektir.
- Sık sık görev bölgeleri değiştirilen devriye personelinin, çalıştığı bölgedeki insanlara karşı sorumluluk duygusu zayıflayacağından ve yeni görev bölgesini kısa sürede tanıma imkanı bulamayacağından verimliliği düşecektir. Bu nedenle devriyelerin görev bölgelerinin zorunluluklar dışında değiştirilmemesine özen gösterilecektir.
- Kolluk görevlilerine iletilen tüm ihbar ve şikayetler titizlikle araştırılarak değerlendirilecek ve ilgili mevzuat çerçevesinde yapılması gereken iş ve işlemler eksiksiz bir şekilde yapılacak, hiçbir personel gereksiz ve yanlış anlamalara meydan verebilecek kişisel değerlendirmelerde bulunmayacaktır.
- Ayrıca kuruluşu bulunan yerlerde Çevik Kuvvet Şube Müdürlüklerinde görevli personel, kuruluş amaçlarına uygun olarak ve yürürlükteki mevzuat çerçevesinde, toplu müdahale kuvveti olarak hareket kabiliyetinden uzaklaşmamak, bekleme, nokta ve benzeri hizmetlerde görevlendirilmemek kaydı ile ana arterlerde motorize devriye çıkar şturan motorlu devriye ekiplerinin seyir halindeyken suça mılmak sureti ile görevlendirilecek, görev güzergahı civarında yardım istenmesi halinde veya meydana gelen olaylara karşı herhangi bir emir beklemeksizin anında müdahale edecektir.
- Denetlemeler 24 saati kapsayacak ve denetleme amirleri ismen görevlendirilmek suretiyle sıkı bir kontrol mekanizması oluşturulacaktır. Önleyici kolluk bağlamında alınacak diğer tedbirlere ilaveten mevcut yaya devriye hizmetlerinin artırılmasını, bu hizmetler merkezden de denetleneceğinden konuya gereken önemin verilerek bizzat takip edilmesini, uygulamada herhangi bir aksaklığa meydan verilmemesini önemle rica ederim."