HABER

Aksu'dan "toplum destekli polislik" genelgesi

ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, "Toplum Destekli Polislik" ile ilgili 81 İl Valiliği'ne bir genelge yayınladı.

Bakan Aksu genelgesinde, güvenliğin sağlanmasının, çağdaş toplumların olmazsa olmaz ilkeleri arasında yer aldığını ve devletlerin var olma nedenlerinin başında geldiğini hatırlatarak, "İç güvenlik hizmetlerinin yürütülmesi bakımından kamu düzeninin korunması ve devamının sağlanması, toplumun emniyet içinde varlığını sürdürmesi yönüyle vazgeçilmezdir. Genel anlamda polislik faaliyetleri olarak isimlendirilen bu hizmetler kapsamında, suçla mücadeleyi etkin kılmanın ve güvenli bir ortamı sağlamanın, güvenlik hizmetlerine toplumun katılımı ve desteğiyle mümkün olacağı açıktır. Gelişmiş demokratik ülkelerin çoğunluğunda başarılı bir şekilde uygulanan 'Toplum Destekli Polislik' anlayışının, ülkemizde de hayata geçirilmesi vazgeçilmez bir gereklilik haline gelmiştir" dedi.

"Toplum Destekli Polislik"in amacının güvenlik hizmetlerinin, halkın katılım ve desteğini sağlamak suretiyle etkin ve hızlı bir şekilde yürütülmesini, vatandaş-polis ilişkilerinin geliştirilmesini, suçla mücadelenin güçlendirilmesini ve polislik hizmetlerinin yürütülmesinde çağdaş uygulamaların yaşama geçirilmesini sağlamak olduğuna dikkat çeken Bakan Aksu, genelgenin polisle halk arasında ilişkiyi güçlendiren, toplumda ortaya çıkan problemlerin altında yatan nedenleri bulmaya çalışarak, suçla etkin bir mücadele sağlayan ve bütün bunların neticesinde de sosyal alandaki yaşam kalitesini arttıran bir polislik anlayışı olduğunu kaydetti.

Suçla mücadelenin, sadece polis hizmetleri eksenli değil, çok yönlü ve bütüncül bir şekilde yürütülmesi gerektiğini vurgulayan Aksu, bunu sağlamanın temel yöntemlerinden birisinin de Toplum Destekli Polislik hizmetlerinin yaşama geçirilmesi olduğunu kaydederek, "Toplum Destekli Polislik hizmetleri, bu yönüyle halkın güvenlik talebine göre şekillenen bir anlayışın polisiye hizmetlerde yaşama geçirilmesi anlamına gelmektedir. Toplumsal sorunlara odaklanan ve çözümlerin bütüncül bir çerçevede ele alınarak toplumun bütün kesimlerinin, kurumlarının ve devlet organlarının yer aldığı bir hizmet anlayışının bu açıdan artık çağın bir gerekliliği olduğu kabul görmektedir. Toplum destekli polislik, bu yönüyle hak ve özgürlüklerin korunmasını öncelikli kabul eden, insan memnuniyeti merkezli çağdaş güvenlik hizmet anlayışıdır" ifadesini kullandı.

Toplum destekli polislik çalışmalarının asıl hedefi

"Toplumun gönüllülük esasına dayanan desteğini sağlamak ve toplum odaklı hizmet anlayışı içinde, halkın güvenlik hizmetlerinden memnuniyetini artırmak, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının asıl hedefini oluşturmaktadır" diyen Aksu, polislik uygulamalarında önceki tarihlerde yayınlanan genelgeler ve bu genelge kapsamında belirtilen usul ve esaslar göz önünde bulundurularak uygulamanın gerçekleştirileceğini vurgulayarak, bu çalışmalar kapsamında yapılanları da şöyle sıraladı:
"- AB ülkeleri Toplum Destekli Polislik uygulamaları ve anlayışları (İspanya, İngiltere, Belçika) yerinde incelenmiş, ülkemiz şartlarına özgü mevcut durum tespiti yapılarak, ihtiyaçlar ortaya konuldu.
- Emniyet Teşkilatı'nda görevli 200 personele, yabancı uzmanlarca Toplum Destekli Polislik Kursu verildi.
- Emniyet Teşkilatı birimlerine ait binaların mevcut durumu incelenmiştir. Bu kapsamda 'Emniyet Teşkilatı Hizmet Binaları Mimari ve İşletme Standardı' oluşturulması çalışmaları devam ediyor.
- Avrupa Birliği ülkeleri uygulama standartları göz önünde bulundurularak, projenin eş üye ülkesi İspanya'nın polis yöneticileri, Asayiş Daire Başkanlığı yetkilileri ve pilot olarak belirlenen 10 İl Emniyet Müdürlükleri temsilcilerinden oluşan bir çalışma grubu birlikteliğinde 'Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı' hazırlanmıştır. Pilot uygulama yerlerinde, standart esasları geçerli olmakla birlikte uygulama yerlerinin coğrafi yapısı, yaşam şartları ve öncelikli ihtiyaçları göz önünde bulundurularak, pilot uygulama sürecinde değişikliklere gidilebilecektir."
Proje dahilinde, Toplum Destekli Polislik Pilot Uygulaması'nın sonuçlarıyla halkın güvenlik hizmetlerine katılımına ve desteğine ilişkin göstergeler dikkate alınarak, ülke genelinde yaşama geçirilmesi için Emniyet Genel Müdürlüğü'nce çalışmaların bir program dahilinde etkin bir şekilde yürütülmesinin planlandığını kaydeden Aksu, bu çerçevede, Toplum Destekli Polislik çalışmalarının "Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Standardı" ekseninde yürütülmesinin sağlanacağını vurguladı.

Pilot olarak belirlenen illerde gerekli eğitim ve ön hazırlık çalışmaları tamamlanarak uygulamaya 15 Haziran 2006 tarihinde başlanacağını açıklayan Aksu, Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Uygulama Usul ve Esasları'ı ise şöyle açıkladı:
"- Toplum Destekli Polislik Merkez Yapılanması; Emniyet Genel Müdürlüğü Asayiş Dairesi Başkanlığı koordinesinde, il uygulamalarını takip etmek, sorunların çözümünü sağlamak, hizmetleri geliştirmek, uygulamaya yön vermek ve ülke genelinde koordinasyonu temin amacıyla 'Toplum Destekli Polislik Hizmetleri Merkez Takip ve Değerlendirme Kurulu' kurulacaktır. Bu kurulun sekreterya hizmetleriyle Emniyet Genel Müdürlüğü'nün Toplum Destekli Polislik ile ilgili hizmet politikalarını yürütmek ve yürütülmesini sağlamak üzere, Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde, 'Toplum Destekli Polislik Merkez Yapılanması' oluşturulacaktır.
- Toplum Destekli Polislik İl Yapılanması; Pilot İl Emniyet Müdürlüklerinden Adana, Antalya, Bursa, Erzurum, Trabzon, Kayseri ve Diyarbakır İllerinde, 'Toplum Destekli Polislik İl Yapılanması'; İstanbul, Ankara ve İzmir illerinde ise 'Toplum Destekli Polislik İl ve İlçe Yapılanması', 'Toplum Destekli Polislik (TDP) Hizmetleri Standardı' esaslarına göre oluşturulacak, bu birimlerin yapılandırılmasına ilişkin işlemler Emniyet Genel Müdürlüğü'nce yürütülecektir. Pilot İllerce, bu hizmetin yürütülmesinden sorumlu olan ve alt görev alanlarında görevli polislerin kendisine bağlı olduğu ve illerin önerisiyle 'Toplum Destekli Polislik Eğiticilerin Eğitimi' kursunu alan, Emniyet Amiri ve Komiser sınıfından Standart esaslarına uygun şekilde büro amiri olarak en az bir personel görevlendirilecektir.
- Pilot Uygulamada İl ve İlçelerde, Toplum Destekli Polislik personel istihdamına yönelik Amir ve Memur personel sayısı; bölgelerin nüfus yoğunluğu, suç oranı, risk durumu, yüz ölçümü, işletme ve mesken yapılanmaları ve benzeri özellikleri dikkate alınarak yapılacak ihtiyaç analizlerinden sonra belirlenir. İl ve ilçelerde yeterli sayıda Toplum Destekli Polis görevlendirilecektir."
Pilot İller Toplum Destekli Polislik Eğitimi, "Toplum Destekli Polislik Pilot Uygulaması çerçevesinde; pilot uygulama yapılacak olan 10 İlden 1 Emniyet Amiri ve Komiser sınıfından 1 olmak üzere 2 personele, 01-12 Mayıs 2006 tarihleri arasında Ankara'da 'Toplum Destekli Polislik Eğiticilerinin Eğitimi' kursu verilmiştir. Eğiticilerin Eğitimi Kursu sonrasında pilot illerde Toplum Destekli Polislik Uygulaması'nı yürütecek alt görev alanlarından sorumlu personele, eğitici kursu alan personel ve yerel akademisyenler tarafından Standard'da yer alan müfredata uygun olarak 'Toplum Destekli Polislik Temel Eğitimi' verilir" şeklinde açıklandı.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler