ANKARA (İHA) - İçişleri Bakanı Abdülkadir Aksu, 81 ilin Valiliği ve Jandarma Genel Komutanlığı'na bir genelge göndererek, yılbaşı tatilinde alınacak trafik tedbirlerini konusunda uyardı.
İçişleri Bakanı Aksu, yılbaşı tatili nedeniyle 30-31 Aralık 2004 ve 2 Ocak 2005 tarihlerinde gerek şehirlerarası, gerekse şehiriçi yollarda trafik akımı yoğunlaşacağı için, kazaların meydana gelmesini önlemek, vatandaşların huzur ve güven içerisinde seyahat edebilmelerini sağlamak amacıyla bazı tedbirlerin alınmasını istedi. Bakan Aksu yayımladığı genelgede, trafik kontrollerinin, kazaların yoğun olarak meydana geldiği yol kesimlerinde ve sürücülerinin ekipleri rahatlıkla görebilecekleri şekilde seyir halinde veya ihbarlı olarak yapılması gerektiğini vurguladı. Aksu, kayak merkezlerinin bulunduğu Bursa-Uludağ, Ankara-Elmadağ, Bolu-Kartalkaya, Kayseri-Erciyes, Çankırı-Ilgaz, Erzurum-Palandöken ile Akdeniz ve Ege bölgelerinde bulunan Mersin, Antalya, Muğla, Aydın, İzmir, Balıkesir gibi turizm merkezlerine diğer illerden yoğunlaşan bir trafik akımı olacağı uyarısında bulundu. Aksu, bu güzergahlarda özellikle tatile gidiş (30-31 Aralık 2004) ve dönüş (2 Ocak 2005) günlerinde ek trafik tedbirleri alınmasını ve gerektiğinde tatil süresince şehiriçi ve şehirlerarası yollardaki trafik akımı dikkate alınarak, şehiriçi ve şehirdışı trafik kuruluşlarının birbirlerine takviye etmelerinin sağlanacağını kaydetti.
Yılbaşı gecesi vatandaşların, trafikle ilgili müracaatlarını değerlendirmek ve tedbirleri denetlemek amacıyla bir şube müdürü veya rütbeli personelin görevlendirileceğini ifade eden Aksu, 155 Polis İmdat ve 156 Alo Jandarma telefon hatlarında görev yapan personelin takviye edileceğini ve bu telefonlarla yapılacak müracaatların titizlikle değerlendirileceğini vurguladı. Aksu ayrıca, saat 00.00'dan sonra alkolün etkisinde bulunan ve kendi aracını kullanmak istemeyen araç sürücülerinin talepleri halinde, kendilerine en yakın ticari taksi duraklarından araç temin edilmesi konusunda yardımcı olunmasını istedi.
Bakan Aksu, şehirlerarası yollarda hava şartlarına göre sürücülerinin uyarılacağını belirterek, araçlarda bulundurulması zorunlu gereçlerin neler olduğunun hatırlatılarak, eksiklerinin tamamlanmasının sağlanacağını ifade etti. Araçlarda teknik yönden bir aksaklığının bulunup bulunmadığının, aşınmış lastik kullanılıp kullanılmadığının belirlenmesini ve elektrik donanımı gibi hususlara dikkat edilmesini isteyen Aksu, görüşü azaltan sisli, yağışlı ve benzeri havalarda gündüzleri de yakını gösteren ışıklarının yakılmasının sağlanacağını, far ayarı ve ışık donamını bozuk araçlar ile fenni muayenesi olmayan araçlar hakkında yasal işlemlerinin yapılacağını vurguladı. Özellikle şehirlerarası otobüs terminallerinde otobüslerinin takoğraf kontrollerinin artırılmasını isteyen Aksu, çalışma ve dinlenme süreleri ile hız sınırlarına uyulup uyulmadığının tespit edilerek uymayan sürücüler hakkında yasal işlem yapılacağını açıkladı.
Yorgun ve uykusuz araç kullandığı tespit edilen sürücülerinin uyarılacağını belirten Aksu, güzergah üzerindeki trafik kuruluşlarında veya müsait yerlerde dinlenmelerinin sağlanacağını belirtti. Aksu, alkol denetimlerine ağırlık verileceğini kaydederek denetimlerde belirlenen limitlerinin üzerinde alkol aldığı tespit edilenler hakkında gerekli yasal işlemler yapılacağını hatırlattı. Aksu, araçların ise alkolsüz başka bir sürücü bulunmaması durumunda trafik kuruluşlarına ait park yerlerinde veya yediemin otoparklarda muhafaza altına alınacağını vurgulayarak, araç sürücüsü ile araçta bulunan diğer şahısların, mahallinde temin edilecek ticari araçlarla gidecekleri yerlere gönderileceğini bildirdi.