HABER

Aktör Hakan Balamir vefat etti: Hakan Balamir kimdir?

Hakan Balamir, uzun zamandır bir hastalık ile mücadele ediyordu. Şimdi ise durumu ağırlaştı ve hastanede yaşamını yitirdi. Türk sinemasının usta aktorlerinden ve an itibariyle hayatını kaybedenHakan Balamir'in hastalığı ne? Oğlu Tufan Balamir ise, hastalığının kritik süreçte olduğunu söylemişti. Hayatını kaybeden Hakan Balamir kimdir?

Aktör Hakan Balamir vefat etti: Hakan Balamir kimdir?

72 yaşındaki Hakan Balamir, uzun süredir mücadele ettiği Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı nedeniyle bir süredir nefes almakta epey zorlanıyordu. Yaklaşık bir hafta önce durumu ağırlaşan Balamir, ailesi tarafından Süreyyapaşa Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ne götürüldü. Zira Hakan Balamir yaklaşık 1 haftadır Yoğun Bakım Ünitesi'nde tedavi görüyordu.
Hakan Balamir'in oğlu Tufan Balamir babasının hastalığıyla ilgili yaptığı açıklamada, "Uzun zamandır KOAH ile mücadele ediyoruz. Son zamanlarda kanser tedavisi de görüyordu. Şu anda burada solunum yetmezliğiyle ilgili en son noktada duruyor. Durumu ağır. Biz kimseye haber vermek istemedik. Her an bir umut kapımızdaydı. Bugün yarın ayağa kalkacak diye bekliyorduk. Maalesef vücut yetersiz tepkiler vermeye başlayınca bizde insanlara haber vermeye başladık. Doktorlar kritik sürecin başladığını ifade ettiler" dedi.

HAKAN BALAMİR KİMDİR?

Hakan Balamir, 1946 yılında İstanbul'da doğmuştur. Gerçek adı bası subay olduğu için tayinlerle birçok il gezmiştir. Çocukluğu babasının görev yaptığı Giresun'da geçmiştir. İlkokula Sivas, Ziya Gökalp ilkokulunda başladı, ikinci sınıftan sonra İstanbul'da devam etti. Ortaokulu Ankara'da okudu. Lise 2.sınıftan sonra yine İstanbul'da okudu. Lise bittikten sonra gazetecilik okudu ama bu mesleği hiç yapmadı. Anne babası boşanmıştır.
İlk para kazandığı iş Ankara'da gazinolarda sahne alan sanatçıların afişleri İstanbul'da bastırıp asılması işi imiş. Daha sonra "Ses" dergisinin yaptığı yarışmaya katıldı. Yarışmada dereceye giremese de "Bir Aşk Bin Ölüm" filminde oynaması için teklif geldi.
Hakan Balamir, 1972 yılında "Bir Aşk Bin Ölüm" adlı film ile sinema oyunculuğuna başladı. 1974 yılında başrolde oynadığı "Yunus Emre" adlı sinema filmindeki rolü ile 11. Antalya Film Şenliği En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı.

1973 yılında "Mahpus" filminde başrolde Türkan Şoray ile birlikte oynadı. 1975 yılında Yaşar Kemal'in aynı adlı romanından uyarlanan senaryosu Ömer Lütfi Akad, Duygu Sağıroğlu, Memduh Ün'den ve yapımcılığı ile yönetmenliği Memduh Ün'den olan "Ağrı Dağı Efsanesi" adlı filmde Fatma Girik ve Hayati Hamzaoğlu ile birlikte oynadı.

1977 yılının sonunda İngiltere'ye giderek Londra'da sinema okulunda okudu. 1980 yılına kadar Londra'da kaldı.

Hakan Balamir, 1982 yılında Şişli'de butik açtı. Çocuk elbiseleri imalatına girdi.

1982 yılında senaryosu Selim İleri'den, müziklerini Attila Özdemiroğlu'nun yaptığı Yönetmeni Ömer Kavur olan "Göl" filminde Müjde Ar ve Talat Bulut ile birlikte oynadı.

Sinema oyuncuları derneği'ni kurarak başkanlığını yaptı. Hakan Balamir, 1985 yılında "Hakan Film şirketi" adı ile şirketini kurup yapımcılığa başladı.

1985 yılında yapımcılığını kendisinin yaptığı ve yönetmenliğini Sinan Çetin'in yaptığı "14 Numara" adlı sinema filmindeki "arap" karakteri ile 22. Antalya Film Şenliği - En İyi Erkek Oyuncu ödülünü kazandı. Hakan Balamir, filmde Serpil Çakmaklı, Bülent Bilgiç, Keriman Ulusoy, Nilüfer Aydan ile birlikte oynamıştır.

Muzaffer İzgü'nün aynı adlı eserinin 1986 yılında yapımcılığını Hakan Balamir'in üstlendiği, yönetmenliğini Bilge Olgaç'ın yaptığı "Üç Halka 25" filminde Hülya Avşar, Hüseyin Peyda, Tuncer Necmioğlu, Güzin Özipek ile birlikte oynadı.

1987 yılında Sabahattin Ali'nin aynı isimli hikâyesinden esinlenilerek Ayşe Şasa tarafından senaryolaştırılan "Gramofon Avrat" sinema filminin yönetmenliğini Yusuf Kurçenli yaparken filmde Türkan Şoray, Hakan Balamir, Emin And, Güzin Özipek, Menderes Samancılar, Ferda Ferdağ oynamıştır.

HAKAN BALAMİR'İN HASTALIĞI NEDİR?

kciğer; Göğüs boşluğunda yüreğin sağ ve solunda az çok piramit şeklinde olan solunum organlarıdır. Solunum'u gerçekleştirmemize yarayan organlarımızdır. Kısa adı koah olan kronik Obstruktif Akciğer Hastalığıysa; Bir akciğer hastalığıdır. Akciğerin tanımını yukarıda yapmıştık bizim için hayati öneme sahip olan akciğerlerimizin hastalanmasınınne kadar kötü bir şey olduğunun farkına varmışızdır herhalde. Koah aslında sadece Kronik Obstruktif Akciğer hastalığı anlamına gelmemektedir. Koah'ta K harfi; Kronik yani Sürekliolan, O harfi; Obstrüktif yani tıkanıklık oluşturan, a harfi; Akciğeri etkileyen, H harfiyse; Hastalık olduğunu tanımlamaktadır. Koah; Anfizem ve kronik bronşiti kapsayan, akciğerlere giren ve çıkan havayı nefes darlığına neden olacak derecede kısıtlayabilen, mutlaka ilerleyen, tedavi edilmezse ölümle sonuçlanabilen bir hastalıktır. Koah süreğen (kronik) bir hastalıktırkoah hastalığı

ANFİZEM NEDİR?
Kana oksijen taşınmasını sağlayan hava keseciklerinde harabiyete neden olan bir hastalıktır. Bunun sonucunda akciğerde elastikiyet kaybı ve nefes darlığı görülür.

KRONİK BRONŞİT NEDİR?
Kronik bronşit, en az iki yıl üst üste ve bu iki yılın en az üç ayında öksürük ve balgamla seyreden ilerleyici bir rahatsızlıktır.

KOAH HASTALIĞININ NEDENLERİ NELERDİR?
1- Mesleki zararlı gazlar, tanecikler(mikro parçacık) solunması.
2- Etkin biçimde sigara kullanımı.
3- Hava kirliliği.

KOAH HASTALIĞININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

1- Öksürük
2- balgam çıkarma
3- Kan tükürme
4- Soluk darlığı
5- Kanın oksijen doymuşluğunda azalma
6- Kalp yetmezliğine bağlı, ayaklarda şişme
7- Göğüste tıkanma
8- Hırıltılı solunum
Koah hastalığının türleri nelerdir?
1- A tipi (Amfizem)
2- B tipi (bronşit)
3- C tipi (karışık)

KOAH HASTALIĞI ASTIMDAN NASIL AYRILIR?

İkisi de aynı kişide olabilir. Benzer belirtilere sahip solunum yolu hastalıklarıdır. Her ikisinde de akciğerlerde enflamasyon var. Ancak altta yatan enflamasyonun özellikleri her iki hastalıkta farklı. Tedaviye yanıtları da iki hastalığın da çok farklıdır.
KOAH HASTALIĞININ VÜCUDA NE GİBİ ETKİLERİ OLMAKTADIR?
1- Hava yolları daralır, yani akciğerlere daha az hava girer.
2- Hava yollarının duvaları kalınlaşır ve şişer.
3- Hava yollarının çevrelerindeki kaslar , kasılır.
4- Hava yollarının içinde sekresyon ( balgam) artması tıkanıklara neden olur.
5- Alveol içindeki hava tıkanıklıktan dolayı geri boşalamaz, göğüsümüzü sıkışık hissederiz.
Koah bulaşıcı bir hastalık mıdır?
Koah bulaşıcı bir hastalık değildir .

AKCİĞERLERİNİZDEKİ HASARIN HIZINI YAVAŞLATMAK İÇİN SİZ VE AİLENİZ NELER YAPABİLİRSİNİZ?

1- Sigarayı bırakın.

2- Kontrollerinizi aksatmayın.
3- Her muayenede ilaçlarınız hakkında konuşun.
4- Nefes alıp vermeniz kötüleştiğinde, hemen hastaneye veya doktorunuza gidin.
5- Evin havasını temiz tutun. Nefes alıp vermenizi zorlaştıran duman ve buharlardan uzak durun.
6- Vücudunuzu dinç tutun. Solunum egsersizlerini öğrenin.
7- Düzenli olarak yürüyüş ve egsersiz yapın.
8- Sağlıklı gıdalar yiyin. Sağlıklı bir kiloya gelin.
Koah hastalığının tedavisi nasıldır?
Koah tedavisinin iki ana amacı vardır. Birincisi hastalığın bulgularını düzeltmek ya da azaltmak, ikincisi ise hastalığın ilerlemesini yavaşlatmaktır. Günümüzde Koah'ı ortadan kaldıracak, tamamen düzeltecek bir tedavi seçeneği yoktur. Ancak sigaradan uzak durmak bu hastalığı çok büyük ölçüde önler.

Bu hastalığın tedavi programında şunlar yer almaktadır:
1- Sigaranın bıraktırılması.
2- Çevresel ve mesleki sigaraya maruz kalmanın kontrolü.
3- Uzun süreli tedavi.
4- Ani başlayan atakların tedavisi.
Hastalığın derecesine göre tedavi, akciğerlere giden hava miktarını arttırmayı sağlayan bronkodilatatör gerektirebilir. Bunlar doktor kontrolünde düzenli olarak alınması gereken bakım ilaçları ve salbutamol, terbutalin v.b gibi bulguların ve krizlerin üstesinden gelmek için alınan rahatlatıcı ilaçlar olmak üzere iki çeşittir.
Ozon tedavisi gibi destekleyici tedavilerde uygulanabilmektedir.
Ayrıca balgam sulandırıcı ve antioksidan etkisi olan Asetilsistein adlı maddeninin Koah hastalarında yararlı olabileceği düşünülmektedir.
Destek tedavisi için doktorunuza danışarak bitkisel karışımlarda kullabilirsiniz.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler