HABER

AKÜ'de Şark Çıbanı mücadelesi

AKÜ'de Şark Çıbanı mücadelesi

AFYONKARAHİSAR (İHA) - Afyon Kocatepe Üniversitesi (AKÜ) Tıp Fakültesi öğretim üyeleri, halk arasında "şark çıbanı" adıyla bilinen "deri leishmaniasi" hastalığıyla mücadele başlattı. Şark çıbanı vakalarına Dinar İlçesi, Haydarlı, Doğanlı ve Yıprak beldeleriyle İhsaniye İlçesi'ne bağlı Yaylabağı Beldesi'nde rastlanıldığı bildirildi.

Rektör Prof. Dr. Halim Sözbilir, Afyon Kocatepe Üniversitesi'nin sağlık alanına büyük önem verdiğini belirtti. Prof. Dr. Sözbilir, "Ahmet Necdet Sezer Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin yatak sayısını büyük oranda artırıyoruz. Son teknoloji ürünü cihazlarla donattığımız hastanemizde, değerli öğretim üyelerimiz ve sağlık personelimiz kaliteli hizmet vermeye devam etmektedir. Hastanelerimizde verdiğimiz sağlık hizmetinin yanı sıra gerek görülen durumlarda halkla birebir temas kurularak tanı ve tedaviye yönelik çalışmalar yapılmaktadır. Hastanemiz ve personelimiz, Afyonkarahisarlılar'ın ve bölge halkının sağlık güvencesi olmaya devam edecektir" dedi.
Rektör Prof. Dr. Halim Sözbilir, şark çıbanı hastalığına karşı mücadele başlattıklarını ifade ederek, "Şark çıbanı şüpheli bir vaka bildirilmesi üzerine Kuma Ovası denilen bölgedeki halk sağlık taramasından geçirildi. Sağlık taraması yapan ekipte Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Zafer Çetinkaya, İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Şube Müdürü Ramazan Özçelik ve Erdal Polat yer aldı. Yapılan araştırma sonucunda Dinar İlçesi'nin Doğanlı Beldesi'nde 14, Yıprak Beldesi'nde 1 adet şark çıbanlı vaka tespit edildi. Vakaların tedavisine Yrd. Doç. Dr. Zafer Çetinkaya gözetiminde Haydarlı Sağlık Ocağı personeli tarafından başlandı. Hastalığı bulaştırmada etkili olan tatarcık sineklerine (phlebotomus) karşı korunma hakkında bölge halkına bilgi verildi.

Ege Üniversitesi Parazitoloji Ana Bilim Dalı'ndan Prof. Dr. Yusuf Özbel başkanlığında bir ekip tarafından da araştırılmak üzere bölgeden tatarcık sinekleri ve hastalığı taşıyabilen köpeklerden kan örnekleri toplandı. Gazlıgöl Yaylabağı Kasabası'ndan bir hastaya da Afyon Kocatepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Cildiye Polikliniği'nde şark çıbanı tanısı koyuldu. Bu bölgede de Eylül ayında okulların açılmasından sonra sağlık taraması yapılması planlanıyor" diye konuştu.

Sağlık Bakanlığı'na bildirilmesi zorunlu bir hastalık olan şark çıbanı, 'tatarcık' adı verilen sineğin taşıyıcı köpekleri ve hasta insanları ısırarak aldığı hastalığı sağlıklı insanlara taşımasıyla oluşuyor. Sineğin ısırma yerinde çoğunlukla birden fazla sivilce şeklinde başlayan yaraların zamanla ortası nekrozlaşıyor ve daha sonra yaranın üzeri tabana sıkıca yapışan kabukla kaplanıyor. Tedavi edilmediği durumlarda yara en fazla bir yılda kendiliğinden iyileşiyor; ancak genellikle yüz ve el bölgelerinde oluşan yaranın izi ömür boyu kalıyor. Bu nedenle hastalığın erken tanı ve tedavisi önem taşıyor. Hastalığın yayılmasını önlemek için de hem köpeklerin kontrol altına alınması, hem de hastaların tedavi edilmesi gerekiyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler