HABER

AKUT, Ağrı Dağı'nı işaretledi

ANTALYA (İHA) - Akut, bundan 2 yıl önce arkadaşları İskender Iğdır'ın da aralarında bulunduğu çok sayıda yerli ve yabancı dağcıya mezar olan Ağrı Dağı'nı başka kaza ve ölümlerin yaşanmaması için belli aralıklarla uyarı levhaları koymak suretiyle işaretledi.

Nasuh Mahruki'nin başkanlığındaki Akut ekibi, 4 gün süren tırmanışta zirveye kadar her yüz metreye 6 kilo ağırlığındaki levhaları çakıp, bundan sonra ölümlerin yaşanmaması için tedbir aldı. Ağrı Dağı'na çıkmak isteyen dağcıların, rehbersiz hareket etmemeleri gerektiğini söyleyen AKUT Akdeniz Temsilcisi Yılmaz Sevgül, "Tırmanışta herbiri 6 kilo ağırlığında ve 1.5 - 2 metre yüksekliğindeki levhaları çıkarttık. Tırmanış sırasında rotası belirgin olmayan Ağrı Dağı'nda, sis çökerse, fırtına basarsa görüş 5 metreye çıkıyor. 4 bin metrenin üzerinde bu yaz mevsiminde de oluyor. Böyle durumlarda dağcılar yönlerini kaybedip, uçurumlarla ve tehlikelerle karşı karşıya kalabiliyor. Sonuçta ölümcül kazalar da yaşanıyor. Biz de bunu engellemek için Ağrı'nın her 100 metre yüksekliğine bir tabela koyduk. Bu tabelalarda yükseklik bilgisi, uydudan alınan CPS koordinatları ve pusula açısı var. CPS koordinatı ve pusula açısı, iki tabela arasındaki tırmanışta dağcılara yön gösteriyor. Yine de bu dağa rehbersiz çıkılmaması gerekiyor" diye konuştu.

AĞRI DAĞI DAHA GÜVENLİ OLDU Ağrı Dağı'nın Türkiye turizmi açısından da önemli bir gelir kaynağı olduğunu belirten Sevgül, "Yerli ve yabancı dağcılar artık, güvenli olduğu için Ağrı Dağı'nı tercih edecekler. Özellikle yabancı turistler Nuh'un Gemisi'nin Ağrı Dağı'nda olduğuna inandıkları için ülkemize akın ediyordu. İşaretlemenin yapıldığını duyanlar tırmanış için harekete geçeceklerdir. Ülkemize gelen her dağcı en az 6-7 bin dolar döviz bırakıyor. Bu turizm açısından önemli bir gelir kaynağı" dedi.

İşaretleme çalışmasının bazı çevreler tarafından eleştirildiğine de değinen Yılmaz Sevgül, "Bizim bu çalışmamızı çekemeyenler de var. Ancak, biz bütün dağcılar adına bir hizmet verdik. Zaten bütün dünyada dağcılık turizminin yapıldığı ticari bütün dağlarda işaretleme sistemi vardır. Ağrı Dağı'nda da şimdiye kadar yapılmış olması gerekiyordu. Geç kalınmış bir uygulamayı biz ekibimizle tamamladık. İşaretleme tırmanışı sırasında demir levhalar taşıdığımız için yıldırım tehlikesiyle, kar fırtınasıyla karşı karşıya kaldık" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler