Cehennem topuzu olarak da bilinen Alabaş turpu fosfor, demir, potasyum ve kalsiyum içerdiğinden dolayı kalp krizinden, kansere kadar bir çok hastalığa karşı savaş açan mucize bir bitkidir. Peki alabaşın faydaları nelerdir? İşte son dönemin popüler besini alabaş hakkında merak edilenler...
Diyestisyenler ve beslenme uzmanları tarafından tüketilmesi tavsiye edilen alabaşın Avrupa’da oldukça çok meraklısı var. Yut dışında kohlrabi adıyla bilinen alabaş, pek çok vitamin ve minerali barındırıyor. Aynı zamanda güçlü bir antioksidan kaynağı olarak da biliniyor. Sosyal medyayı aktif bir şekilde kullananlar mutlaka alabaş ile yapılan salata tariflerine denk gelmiştir. Alabaş, sağlıklı beslenme ve birçok hastalığı önleme açısından oldukça etkilidir.
Fiziksel görüntüsü şalgam ve lahanaya benzetilen alabaş aslında turpgiller gruba ait bir bitkidir. Hem pembe hem de yeşil renk olmak üzere iki farklı türü bulunuyor. Kök kısmı ve yaprakları tüketilebilen bu mucize bitki son dönemde oldukça popüler hale gelmiş durumdadır. İçeriğinde bulunan vitamin ve minareller sayesinde özellikle kanser gibi hastalıklarla savaşma açısından oldukça güçlü bir antioksidandır. Aynı zamanda bağışıklık sistemini güçlendirerek oluşabilecek etkilere karşı da vücut direncini korur.
Öncelikle dikkat edilmesi gereken bir durum var; alabaş turpunun vücuttaki iyotu emen bir yapısı olmasından dolayı tüketirken mutlaka iyot desteği olmalıdır. Eğer meyve gibi çiğ yiyecekseniz, dilimledikten sonra iyotlu tuz serperek ve limon sıkarak yemelisiniz. Tiroit problemi yaşamamak için haftada bir kez tüketilmesini öneriyoruz.
İstediğiniz şekilde çiğ ya da pişmiş olarak tüketebilirsiniz. Sebze çorbalarına ekleyebilir yapraklı kısımlarından sarma yapabilirsiniz. Ayrıca salata ve böreklere de katabilirsiniz.
Bilimsel olarak faydaları ispat edilen alabaşın haftada birden fazla tüketilmesi ise çeşitli yan etkileri de beraberinde getiriyor. Alabaş tüketiminin ciddi zararlara neden olmadığının altını çizmek gerekiyor. Ancak vücuttaki iyot eğiliminin azalmasına neden oluyor. Sık tüketildiğinde kişinin iyot ihtiyacı baş gösteriyor. Özellikle tiroid hastalarının iyotlu tuz kullanmaları ve haftada iki kezden fazla tüketmemeleri önerilir.
MALZEMELER
HAZIRLANIŞI
Alabaşı, havucu ve göbek salatayı jülyen doğrayın. Maydanozu irice doğrayarak içine ilave eidn. Salata sosu için kullanmak istediğiniz malzemeleri de karıştırarak homojen bir kıvama getirin.