MAGAZİN

Alaçatı Ot Festivali başladı

Bu yıl yedincisi düzenlenen Alaçatı Ot Festivali dün başladı. 10 Nisan'a kadar sürecek festivalin ana teması, 'radika' olarak belirlendi.

Çeşme Belediyesi'nin destekleriyle Alaçatı Sanat ve Kültür Derneği tarafından düzenlenen Alaçatı Ot Festivali, çok sayıda ziyaretçinin katılımıyla başladı. Alaçatı sokaklarına kurulan 500'e yakın satış ve tanıtım standını gezen ziyaretçiler, yerel otlarla hazırlanan yiyeceklerden tatma imkanı buldu. Alaçatı Bitkileri Uygulama Bahçesi ve Sakız Ağacı Koleksiyon Bahçesinde düzenlenen programların ardından biyoçeşitlilik, biyogüvenlik ve biyokaçakçılık konularında konferanslar verildi.

Festivalin ikinci gününde çeşitli yabani otların tanıtıldığı ve toplandığı doğa yürüyüşü gerçekleştirilecek. Festivalin son gününde ise festival korteji düzenlenecek.

Sakız Adası Belediyesi onur konuğu
Öte yandan, onur konuğu olan Yunanistan'ın Sakız Adası Belediyesi adına festivale katılan Turizm Ofisi Müdürü Rena Pagou Damigou, bu tür festivallerin iki bölge ilişkilerine pozitif katkı sağlayacağını söyledi.

Çeşme'deki sakız ağaçlarını yakından inceleyen Damigou, festivali çok renkli ve sıcak bulduğunu belirterek, "Komşumuz Çeşme'de olmaktan çok mutluyuz. Bu festivalin, Çeşme ve Sakız arasında ikili ilişkilerin gelişmesine katkıda bulunacağına inanıyoruz. Çeşme ve Sakız arasında ikili ilişkilerin çok daha ileri seviyelere ulaşacağına ve iyi komşuluk ilişkisinin üst boyutlara geleceğine inanıyoruz" ifadelerini kullandı.
BİRBİRİNDEN ŞİFALI OTLARI TANIYALIM

  1. Alaçatı Ot Festivali'nde birbirinden şifalı otlar ve onlarla yapılan yemekler tanıtılacak. İşte o şifalı otlar:

    RADİKA (Hindiba, Tatlı Radika, Kara Hindiba): Radika; çayırlarda, nemli ve kuytu çalılıklarda, yol kenarlarında bulunur. Tırtıklı yaprakları vardır. Bahar aylarında sarı çiçek açar. Taze yapraklarından zeytinyağlı ve limonlu salata yapılır, karışık ot kavurmalarında kullanılır.
    DAĞLAMA OTU (Koyungözü-Alagömeç): Bahar aylarında kırlarda bulunur. Çiçekleri bazen sarı, bazen beyaz, bazen de krem rengidir. Taze sürgünlerinden haşlanarak zeytinyağlı salatası yapılır, böreklerde ve gözlemelerde kullanılır.
    DELİ KEREVİZ (Yabani Kereviz): Sahillerde tarla ve bahçelerde yol kenarları ve kuru yamaçlarda bulunur. Karışık ot kavurmalarında kullanılır, yaprak ve sap kısımları haşlanıp salatası yapılır. Ayrıca zeytinyağlı sulu yemeği de pişirilir.
    DEVE TABANI (Sığır Kulağı): Tarım alanlarında, yol kenarlarında, çimenlik, hatta kayalık yamaçlarda bahar aylarından itibaren görülür. Çiçekleri mor, mavi veya pembemsidir. Taze yaprakları yemeklerde ve gözlemelerde kullanılır.
    EBEGÜMECİ: Ebegümecigiller familyasında bin 500 kadar bitki türü bulunmaktadır. Ebegümecinin ait olduğu Malva cinsi 30 kadar türe sahiptir. Bu türlerden 10 adedi Türkiye'de yayılış göstermektedir ve halk arasında ebegümeci olarak adlandırılmaktadır. Yemeği yapılır.
    HARDAL: Sonbahardan ilkbahara kadar yol kenarları, boş alanlar ve tarlalarda yetişen tek yıllık otsu bir bitkidir ve sarı çiçeklidir. Haşlanarak zeytinyağlı ve limonlu salatası, yumurtalı veya yumurtasız kavurması yapılır. Ayrıca börek ve karışık ot kavurmalarında kullanılır.
    ŞEVKET-İ BOSTAN: Ege ve Akdeniz çevresinde yetişir. Aralık ayından itibaren özellikle Nisan ve Mayıs sonlarına kadar yetişir. Yapraklarından haşlanarak salatası, köklerinden zeytinyağlı yemeği yapılır.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler