HABER

Alanya TEMA'dan çarpıçı rapor

ANTALYA (İHA) - Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı (TEMA) Alanya Gönüllü Temsilcisi Engin Özdemir, çeşitli kaynaklardan faydalanarak hazırladığı Alanya raporunu açıkladı. Özdemir, raporda Alanya'nın göç baskısına dayanamadığını ortaya koydu.

TEMA Alanya Gönüllü Temsilcisi Engin Özdemir, Alanya nüfusundan eğitime, vergi gelirlerinden turizm ve tarım sektörlerine kadar birçok alanı kapsayan bir rapor hazırladı. Özdemir, raporunda değişik kaynaklardan faydalandı. Akdeniz Bölgesi'ndeki erozyon hakkında kısa bilgi veren Özdemir, "Her yıl Akdeniz çevresindeki toprakların yüzde 31'i (hektar başına 15 ton) erozyon nedeniyle denize taşınıyor. Türkiye, toprak zengini bir ülke değildir. Toplam arazisinin ancak üçte biri tarımsal üretime elverişlidir. Toprak derinliği ve organik madde yetersizdir. Taşlılık, çoraklık, drenaj sorunları yaygındır. Yıllık toprak kaybımız tarım alanlarından yılda 500 milyon ton, ülke yüzeyinden 1,4 milyar ton, bitki besin hammaddesinde ise 90 milyon tondur. Bir hektar erozyon kontrolünün maliyeti ortalama 1000 dolardır" dedi.

Hazırladığı raporda Alanya ile ilgili bazı istatistiki bilgiler veren Engin Özdemir'in, Alanya'nın Akdeniz ve Toroslar arasında sıkışmış 157 bin 643 hektarlık arazi varlığı olduğunu ifade etti. Alanya'nın Türkiye'nin en fazla göç alan şehirlerin başında geldiğini vurgulayan Özdemir, "Alanya artan göçün getirdiği baskılara artık dayanamamaktadır. Her yıl nüfusta yüzde 5 civarında artış kaydedilmektedir. 2000 yılı sayımına göre merkez nüfusu 134 bin 396 idi. Nüfusun artış hızı ise yüzde 124 olarak gerçekleşti. Alanya'da bulunan okul sayısı 147, öğretmen sayısı bin 217, öğrenci sayısı 32 bin 794 olarak gerçekleşti. Öğrenci sayısı yılda yüzde 10,5, öğretmen sayısı yüzde 22 artmasına rağmen adaletsizlik sürmekte" diye konuştu

Alanya tarımına ilişkin saptamalarda da bulunan Özdemir, şunları kaydetti:
"Son iki yılda tarım arazileri yüzde 9.23 hektar (özelikle sebze ekilen alanlarda yüzde 20.93), toplam sera alanlarında yüzde 3.4 dekar azalma meydana geldi. Sulanan alan 10 bin 200 dekardan 8 bin 500 dekara düştü. Kullanılan gübre miktarında yüzde 11'lik bir azalma söz konusu. Zirai ilaç kullanımında yüzde 7.24, sebze üretiminde yüzde 28.70 azalma meydana geldi. Hayvancılık ürünleri üretiminde yüzde 41.10, muz üretiminde yüzde 22.14 ve su ürünlerinde yüzde 38.60 gerileme kaydedildi"
Alanya Orman Bölge Müdürlüğü'nün son 8 yıllık faaliyet raporlarına dayanarak, ilçenin orman varlığıyla ilgili değerlendirmelerde de bulunan Özdemir, yangınların her yıl ormanlara artarak zarar verdiğine dikkat çekti.

TEMA Alanya Gönüllü Sorumlusu Engin Özdemir, rapor sonunda şu değerlendirmelerde bulundu:
"Alanya, tarımdan turizme geçiş sürecindeki ekolojik kayıplarının ekonomik bedelini ödüyor. Alanya 1980'den sonra yoğun 'turizm yatırımlarına' açılmış, turizm sektöründeki gelişme ve arayışlar, iç-dış taleplerin yoğun ilgisi, şehrin sosyoekonomik yapısını tarımdan turizme yönelterek, doğal ve kültürel yapıyı hızla erozyona uğramıştır. Alanya'da 2004 yılında 120 milyon dolar civarında gerçekleşen tarımsal üretim, 1 milyar doları aşan turizm gelirleri yanında büyük darbe yemiş, sahil bandındaki tarım arazilerinin turizm alanlarına dönüşmesine neden olmuştur. Bugün su, enerji, ulaşım, atık yönetimi, haberleşme, eğitim, sağlık gibi alt yapı, temel hizmetlerde karşılaşılan problemlerin birinci nedeni olarak "Toprağın Kabiliyet ve özelliklerine göre kullanılmadığını' söylemek, sadece Alanya'nın değil, Türkiye'nin de gerçeği olacaktır"

En Çok Aranan Haberler