Akdeniz Üniversitesi(AÜ) Alanya Ticaret ve Sanayi Odası (ALTSO) Meslek Yüksekokulu (MYO) konferans salonunda İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü tarafından "Gıda" konulu bir eğitim semineri düzenlendi.
Akdeniz Üniversitesi ALTSO Meslek Yüksekokulu (MYO) ve Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü tarafından İkram Hizmetleri ve Turizm İşletme öğrencilerine "Gıda" konulu bir eğitim semineri düzenlendi.Seminere Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar, ALTSO MYO İkram Hizmetleri öğretim görevlileri Oğuz Nebioğlu, Erdal Yenialp, Mevlüt Uyar ve öğrenciler katıldı.
Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürü Mehmet Rüzgar seminerde gıda hijyeni, yeni et tebliği, ekmek tebliği, ekmek israfını önleme çalışmaları, gıda denetimleri, HACCP denetimleri ve alkollü içki kontrolleri hakkında çeşitli bilgiler aktardı. Rüzgar, artık gıdaların üretimden tüketime kadar izlenebilirliğini sağlamanın mümkün olduğunu, Bakanlık olarak tüm işletmeleri kayıt altına almak için çalıştıklarını, gıda üreten ve toplu tüketime sunan işletmelerin 2013 yılı sonuna kadar işletme kayıt ve onay belgesi alması gerektiğini belirtti. Rüzgar, "Bundan sonra kanatlı eti ve kırmızı et karıştırılarak ürün üretilemeyecek. Fermente sucuk ve ısıl işlem görmüş sucuğa, pastırmaya, dönere, köfteye et kaynaklı olmayan proteinler, nişasta ve nişasta içeren maddeler ile soya ve soya ürünleri ilave edilemeyecek. Ekmek ve çeşitlerinde azami tuz oranı, yüzde 1,5 olacak. Ekmek kesildiği zaman iç kısmı süngerimsi yapıda gözenekler mümkün olduğunca homojen olacak, ekmek, hamurumsu, yapışkan olmayacak, içinde yabancı madde ve karışmamış halde un, tuz, katkı maddeleri ile bunların topakları bulunmayacak. Ambalajsız olarak piyasaya arz edilen ürünler, kasap, manav ve pazar gibi yerlerde piyasaya arz edilemeyecek. Tebliğ kapsamında yer alan ürünleri tüketiciye arz eden yerler, tam buğday ekmeği veya tam buğday unlu ekmek veya kepekli ekmek de bulundurmak zorunda olacak" dedi.
YILDA 1 MİLYAR 346 MİLYON LİRA ÇÖPE GİDİYOR
Rüzgar bir yılda İsraf edilen 2,1 milyar ekmekle yılda bir milyar 546 milyon lira çöpe gittiğini, ekmek israfının önlenmesiyle 80 hastane, 500 yurt, 500 okul ve 500 kilometre duble yol yapılabileceğini ve ekonomik kaybın en aza indirilmesi için hep beraber çalışmak gerektiğini söyleyerek, öğrencilerinde ekmek israfı önleme kampanyasına destek vermelerini istedi. Bir öğrencinin HACCP ile ilgili sorusunu cevaplayan Rüzgar, "HACCP , güvenilir ürünlerin tüketiciye sunulması amacıyla, düzgün işleyen bir sistemin oluşturulması ve korunması temeline dayalı bir gıda güvenliği kavramıdır. Bir gıda zincirinde hammadde temininden başlayarak, gıda hazırlama, işleme, üretim, ambalajlama, depolama ve nakliye gibi gıda zincirinin her aşamasında ve noktada tehlike analizleri yaparak, gerekli yerlerde kritik kontrol noktalarını belirleyen ve bu noktaları izleyen herhangi bir problemi henüz oluşmadan önleyen sistemin korunmasını sağlayarak belirli normlara uygun güvenilir gıdaların üretilmesini sağlayan, her ölçekteki kuruluşa uygulanabilen, bir gıda güvenliği sistemidir" dedi.
DENETİMLER DEVAM EDİYOR
Denetimlerin nasıl yapıldığı sorusunu ise Rüzgar, "Denetimlerimiz Alo Gıda 174 hattına yapılan ihbarlar ve gıda denetim ekiplerinin rutin kontrolleri ile gerçekleşmektedir. Denetimlerde riske dayalı bir sistemde uygulanmakta. Denetim sonucunda olumsuz bir durum olması halinde 5996 sayılı Gıda ve Yem Kanuna göre işlem yapılmakta. Kaçak ve sahte içki denetimlerinde ise olumsuz bir durum çıkması halinde direk savcılığa suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayrıca tüm denetim sonuçlarını Bakanlığımızın (GGBS) Gıda Güvenliği Bilgi sistemine girmekteyiz” şeklinde yanıt verdi.
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz