HABER

Alanya'da görülmemiş sanatçı sevgisi

ANTALYA (İHA) - Tarım Bakanlığı tarafından başlatılan ve büyükbaş hayvanların kimlik tespiti için uygulamaya konulan küpe işlemi, Alanya'da ilginç görüntülere sahne oldu.

Alanya'daki yaklaşık 15 bin büyükbaş hayvana verilecek isimler arasında köylüler çoğunlukla sanatçı isimlerini tercih etti. Alanya'nın Oba Beldesi'ne bağlı Karakocalı köyünde şimdi inekler, Hülya, Memoli ya da Sibel diye çağrılıyor.

Alanya İlçe Tarım Müdürlüğü, Türkiye'de bir ilke daha imza attı. Tarım Bakanlığı'nca başlatılan "Büyükbaş Hayvanlara Küpe Takma Projesi"ni Alanya'da da uygulamaya sokan İlçe Tarım Müdürlüğü, merkez, köy ve kasabalardaki tüm büyükbaş hayvanların daha sağlıklı bir şekilde kontrol edilebilmesi amacıyla insan ismi verme uygulamasına başladı. Proje hakkında bir açıklama yapan İlçe Tarım Müdürü Mehmet Pınar, "İnternet aracılığıyla Tarım Bakanlığı'nın böyle bir uygulamayı devreye soktuğunu öğrendik ve Alanya'da da uygulamak için harekete geçtik. İlk aşamada büyükbaş hayvanların tamamına küpe takacağız ve her işletmeciye (çiftçiye) numara vereceğiz. Alanya merkez, köyler ve kasabalarda kaç tane büyükbaş hayvan varsa, yaş sınırına bakmaksızın numaralı küpe veriyoruz. Tıpkı insanların kullandığı kimlik kartı gibi her büyükbaş hayvanın da artık ismi ve kimlik numarası olacak" dedi.

BÜYÜKBAŞ HAYVANA İNSAN ADI Alanya ve çevresinde yaklaşık 15 bin büyükbaş bulunduğunu tahmin ettiğini dile getiren İlçe Tarım Müdürü Mehmet Pınar, "Her küpeyi işletmeciye 1.5 milyon lira karşılığında satıyoruz. Çiftçi, kaç büyükbaş hayvanı varsa o sayıda küpe satın almak zorunda. Sarı renkte bir plastik levhadan oluşan küpeler büyükbaş hayvanın kulağına monte ediliyor ve çıkarılmıyor" şeklinde konuştu. Pınar ayrıca her hayvana birer insan ismi verildiğine dikkat çekerek, "Köylüler tercihlerini çoğunlukta sevdikleri sanatçı isimlerinden yana kullanıyorlar. Her işletmecinin büyükbaş hayvanını isimlerinin olması bizim kontrolümüz açısından da daha kolay olacak. Ayrıca isim koyma inisiyatifi tamamen işletme sahibinde" dedi.

KONTROL DAHA KOLAY OLACAK
Pınar, Tarım Bakanlığı'nca başlatılan uygulamayla Türkiye'deki bütün hayvanların küpelendirileceğini ve kimlik kartı sahibi yapılacağını ifade ederek, "Özellikle sevkıyat ve kesimlerde bu numaralar göz önünde bulundurulacak. Projenin, Türkiye'deki hayvan varlığını tespit etmek, hayvanların soy kütüğünü takip etmek ve hayvan hareketlerini kontrol altında tutmak gibi amaçları var. Numara verilecek hayvanların bulunduğu köylere bir gün önceden haber veriyoruz ve ertesi gün köy muhtarıyla tek tek tüm ahırları dolaşarak isim-numara işlemleri yapıyoruz. Bu hafta sadece sevkıyatı yapılan hayvanlara uyguladık. Önümüzdeki haftadan itibaren bütün hayvanlara sırasıyla isim ve numara vereceğiz" açıklamasında bulundu. Pınar ayrıca, günde 300 büyükbaş hayvana isim ve numara verilerek projeyi 1 ay içerisinde tamamlamayı hedeflediklerini kaydetti.

KÖYLÜNÜN TERCİHİ HÜLYA, SİBEL VE MEMOLİ Oba beldesine bağlı Karakocalı Karakocalı Köyü'nde bulunan büyükbaş hayvan üreticilerinden Hasan Yiğit, ineğine Hülya Avşar'ı çok sevdiğinden dolayı Hülya ismini verdi. Musa Yiğit ise ineğinin ismini Sibel koyarken, Hasan Yiğit yeni doğmuş buzağıya Memoli ismini verdi. Köylülerin, ineklerine hangi sanatçının ismini vereceği konusunda zaman zaman tartışmaları da dikkat çekti.

En Çok Aranan Haberler