Zonguldak'ın Alaplı ilçesi belediyesinin, yeniden halkın hizmetine sunacağı tarihi kadınlar pazarı için yer başvuruları başladı.
Alaplı Belediye Başkanı Dr. Nevzat Çimenoğlu, kuruluşu Alaplı'nın Osmanlı topraklarına katılışıyla birlikte Türk boylarının Alaplı'ya gelişine kadar uzanan tarihi kadınlar pazarının, yeniden açılması için alt ve üst yapı ile çevre düzenleme çalışmalarının devam ettiğini belirterek, "İlk olarak Osmanlı döneminde açılan Alaplı kadınlar pazarı, ilk günden bu yana Alaplı şehir merkezindeki yerinde kurulmuştur. Bu açıdan köklü bir tarihi vardır. Hem tarihimize sahip çıkmak, tarihi bir geleneği yaşatmak, hem ilçemiz ekonomisine hareketlilik sağlamak, hem organik ve yerli ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek, hem de ev kadınlarımızın üretime katılmalarını sağlamak amacıyla bu pazarın yeniden açılmasını kararlaştırdık. Pazar alanında devam eden çalışmaları kısa sürede tamamlayacağız. Bu alanda, organik tarım ürünleri, yerli tarım ürünleri ve el işi ürünleri olmak üzere üç kategoride, her kategori için haftanın en az bir günü olmak üzere pazar kurulacak. Bu üç kategorinin sayısı, ev kadınlarının talebine göre daha da artabilir. Talebe göre, bu kategorilere yenilerini de ilave edebiliriz. Kısa vadede olmasa da, orta vadede biz bu pazarı haftanın 7 günü açık tutmayı planlıyoruz" dedi.
Tarih kadınlar pazarında kendi üretimleri olan ürünleri satmak isteyen ev kadınları için yer tahsisi başvurularının da başladığını kaydeden Çimenoğlu, "Bu pazarı yeniden hizmete sunmamızdaki temel amaçlarımızdan en önemlisi, ev kadınlarımızı üretici olmaya teşvik etmek. Bu pazarda, komisyona dayalı ürünlerin satışına izin vermeyeceğiz. Satılacak ürünler, ev kadınlarımızın üretimine dayalı olacak. Üretici ev kadınlarımız, matbu şeklindeki dilekçeleri doldurmak suretiyle belediyemiz Zabıta Müdürlüğüne başvurularını yapabilirler. Başvurularını yaparken, ev kadınlarımızdan organik tarım ürünü ve yerli tarım ürünü yetiştiricisi olduklarını belgelendirmelerini veya ibraz etmelerini istiyoruz. Tarımla ilgili kurum ve kuruluşlardan belge veya onay almak suretiyle organik veya yerli tarım ürünü yetiştiricisi olduklarını ibraz edebilirler. Biz ayrıca, pazarda sürekli denetim yapacağız ve gerektiğinde üreticinin organik ve yerli tarım alanlarını da denetleyeceğiz. Evlerinde oya, dantel, dikiş-nakış gibi el işi küçük ev eşyası üretenler veya tarhana, erişte, makarna gibi ev yapımı yiyecek maddeleri üreten ev kadınlarımızdan herhangi bir belge istemiyoruz. Bu tür ürünlerin denetimini satış alanında yapacağız" diye konuştu. Toplam 880 metrekare alana sahip tarihi kadınlar pazarında, aynı gün içinde kendilerine ayrılan alanda 48 üreticinin satış yapabileceğini de ifade eden Çimenoğlu şunları söyledi:
"Sert zeminini parke ile kaplayacağımız bu alanda, yaklaşık 100 metrekare alanda da çimlendirme, çiçeklendirme ve çevre düzenleme çalışması yapıyoruz. Burası modern bir pazar alanı olacak. Biz bu pazarın Alaplı ekonomisine büyük bir hareketlilik kazandıracağını düşünüyoruz. Üretici ev kadınlarımızı da, yer tahsisi için başvurularını yapmaya davet ediyoruz. Pazara son şeklini, talebe göre vereceğiz. Talebe göre yeni satış kategorileri ilave edeceğiz; aynı zamanda pazarın açık kalacağı gün sayısını da artıracağız."
Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz