HABER

Albaraka Türk de "halka arz" kervanına katılıyor

İSTANBUL(ANKA) - Türkiye'nin ilk katılım bankası olan Albaraka Türk, halka açılıyor.

Finans Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde oluşturulan 43 ortaklı konsorsiyum tarafından ve tamamen sermaye artırımı şeklinde gerçekleştirilecek halka arz ile Albaraka Türk'ün yüzde 20.22'si halka açılmış olacak. Bu oran, ek satışlarla birlikte yüzde 20.57 düzeyine kadar çıkabilecek.

HALKA ARZDAN 150-170 MİLYON DOLAR GELİR BEKLENİYOR

Albaraka Türk'ün 215 milyon YTL olan mevcut ödenmiş sermayesi, ihraç edilecek 54.5 milyon YTL nominal değerli hisse senetlerinin halka arz edilmesi ile birlikte, 269.5 milyon YTL'ye ulaşacak. Halka arzda 1 YTL nominal değerli bir pay için satış fiyat aralığı 3.60-4.10 YTL olarak belirlenirken, halka arzdan elde edilecek gelirin 150-170 milyon dolar civarında olmaszı bekleniyor.

HALKA ARZDA YABANCI PAYI YÜZDE 63 OLACAK

Satışa sunulacak hisse senetlerinin yüzde 63'ü yabancı kurumsal, yüzde 37'si ise yerli yatırımcılara tahsis edilirken, tamamen sermaye artırımı şeklinde gerçekleştirilecek halka arz ile elde edilecek gelir, Albaraka Türk'ün büyümüse ve orta ölçekli bir banka haline gelmesi için kullanılacak. Halka arzda talep toplama süresi 20-22 Haziran 2007 tarihleri olarak belirlenirken, hisselerin 29 Haziran 2007 tarihinden itibaren İMKB'de işlem görmeye başlaması öngörülüyor.

Albaraka Türk Katılım Bankası A.Ş.'nin halka arzına ilişkin basın toplantısı Çırağan Sarayı'nda gerçekleştirildi. Toplantıya Albaraka Türk Genel Müdürü Adnan Büyükdeniz, Albaraka Türk Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Verçin, Albaraka Türk Mali İşler Müdür Yardımcısı Adem Karakelle, Finansinvest Kurumsal inansman Birim Yöneticisi pek Hekimoğlu ve Finansinvest Yönetim Kurulu Murahhas Azası Zafer Onat katıldı.

"KATILIM BANKACILIĞI, ALTERNATİF DEĞİL TAMAMLAYICI UNSUR"

Adnan Büyükdeniz, toplantıda yaptığı konuşmada, Albaraka Türk'ün 22 yıllık geçmişi ile Türkiye'nin ilk katılım bankası olduğunu hatırlatarak, katılım bankacılığının mevcut bankacılık sistemine bir alternatif değil, tamamlayıcı bir unsur olduğunu söyledi. Albaraka Türk'ün 28'i İstanbul'da olmak üzere 65 şubesi bulunduğunu ve bu sayının kısa zamanda 80'e çıkarılacağını vurgulayan Büyükdeniz, halen 63 ülkede 236 muhabir banka ile birlikte bankacılık faaliyeti sürdürdüklerini kaydetti.

"KRİZ ZAMANI MÜŞTERİLERİMİZLE KADER BİRLİĞİ YAPTIK"

Türkiye ekonomisinin geçirdiği zor süreçlere rağmen, katılım bankacılığının istikrarlı büyümesini sürdürdüğünü ifade eden Büyükdeniz, "Bilançolara bakıldığında, kar/zarar ortaklığının ekonomideki dalgalanmalara karşı daha dayanıklı olduğu görülüyor" dedi. Büyükdeniz, krizde ödeme güçlüğü çeken Albaraka Türk müşterileri ile bir araya geldiklerini ve "ortak kader" dediklerini dile getirerek, "İki tarafından da en az zararla çıkacağı bir çalışma yürüttük ve başarılı olduk. 2001 sonrasındaki ciddi büyüme oranlarımızda bu başarının etkisi büyük" diye konuştu.

"IMF VE DÜNYA BANKASI DA KATILIM BANKACIĞINI DESTEKLİYOR"

Büyükdeniz, Türkiye'de katılım bankacılığının yılda yüzde 15-20 oranında büyüme kaydettiğini, buna karşılık bankacılık sektöründeki mevduat payının yüzde 3.5, kredi payının ise yüzde 4-5 civarında olduğunu kaydetti. Katılım bankacılığının aktiflerde 13.7 milyon dolar, kredilerde 10.6 milyon dolar ve mevduatta 11.2 milyon dolar büyüklüğe ulaştığını ifade eden Büyükdeniz, önümüzdeki dönemde katılım bankacılığının hızla gelişeceğine inandıklarını belirtti. Büyükdeniz, son yıllarda sadece körfez sermayesi değil, uluslararası finans sistemleri tarafından da kabul gören katılım bankacılığının IMF ve Dünya Bankası ile işbirliği içinde olduğuna da dikkat çekti.

"AMACIMIZ DIŞ TİCARETTEN DAHA FAZLA PAY ALMAK"

Bankacılık sektörünün tüm alanlarında hizmet etmek yerine, mukayeseli avantajların olduğu alanlarda yoğunlaşmayı hedeflediklerini kaydeden Büyükdeniz, özellikle finans ve dış ticarette derinleşmeyi planladıklarını dile getirdi. "Piyasa riski değil, iş riski alıyoruz" diyen Büyükdeniz, Albaraka Türk'ün kur ve faiz riski taşımadığının, açık ve fazla pozisyonu bulunmadığının altını çizdi. Büyükdeniz, "Amacımız Kuzey Afrika, Körfez ve Ortadoğu bölgesinde Türkiye'nin dış ticaretinden daha fazla pay almaktır" dedi.

"HALKA ARZDA SEÇİM SÜRECİNİ ÖNEMSEMEDİK"

Büyükdeniz, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını da yanıtladı. "Neden halka arz için bu kadar beklediniz?" şeklindeki bir soru üzerine, halka arz fikrinin uzun bir süreden beri gündemde olduğunu ancak geçen yıl Albaraka'nın Bahreyn ve Dubai'de gerçekleştirdiği halka arzlar sonucunda Albaraka Türk'ün halka arzının 2007 yılına ertelendiğini söyledi. Büyükdeniz, seçime kilitlenen Türkiye'de halka arzın beklenen sonucu getirip getirmeyeceğine ilişkin bir soruya ise, "Biz ekonominin temellerinde bir sorun görmediğimiz için alka arzın sorun yaratmayacağını düşünüyoruz. Seçim süreci, bizim gibi kağıtları yüksek bir bankanın halka arzını olumsuz etkileyemecektir. Bu yüzden seçim sürecini fazla önemsemedik" yanıtını verdi.

En Çok Aranan Haberler