Dr. Konuş, bahar alerjilerinin sıklıkla polen, çimen ve yabani otlara karşı geliştiğini belirterek, "Bu kişiler yılın diğer mevsimlerinde önemli bir problem yaşamazken, her yıl belirli aylarda tekrarlayan şikayetlerle doktorlara başvurmak zorunda kalıyor. Astım, saman nezlesi, ürtiker bahar mevsiminde en sık görülen alerjik hastalıkları arasında yer alıyor. Allerjik rhinokonjoktivit de denen bu hastalıkların başlıca emareleri öksürme, nefes tıkanıklığı, burun akıntısı, hapşırma, gözlerde ve burunda kaşıntı, göz altında halkalar, ciltte kızarma ve kaşıntı olarak göze çarpıyor" dedi.
Dr. Konuş, bahar mevsimi boyunca polenlerin insanlarla beraber olacağını kaydederek, "Onlardan tamamen korunmak kolay değil. Ancak bazı tedbirler alarak muhtemel riskleri en aza indirmek zor değil. Her şeyden önce insanın hangi polenlere karşı alerjisi olduğu bilinmeli ve bunlardan uzak durulmalı. Evlerin kapı ve pencerelerini sıkıca kapatın. Ev ve arabalarda polen filtreli klimalar kullanın. Sabahın erken saatlerinde, sıcak, kuru ve fırtınalı havalar gibi polenlerin yoğun görüldüğü havalarda mümkünse dışarıya çıkmayın. Mutlaka dışarı çıkmak gerekiyorsa ağzı ve burnu kapatan maskelerden yararlanın. Açık havada spor ve egzersizlerden, ağaç ve çimenlik yerlerden uzak durun. Dışarıda mutlaka güneş gözlüğü kullanın ve eve gelince gözlüğünüzü bol suyla yıkayın. Günlük kıyafetlerinizi yatak odası dışında bir yerde hemen değiştirin" diye konuştu.
Çeşitli ilaçlar ile polen alerjisinin kontrol altına alındığını söyleyen Dr. Konuş, "Verilen ilaçların her yıl düzenli olarak kullanılması gerekir. Ancak ilaçlar alerjinin sürdüğü zamanda geçerli olur. Alerji testi yapılarak rahatsızlığa sebebiyet veren polenler tespit edilmiş ise, etkisi uzun süren aşı tedavisi de uygulanabilir. Ayrıca polen alerjisi ırsi bir özellik gösterdiği için ailesinde alerjik şikayetleri olanların alerji olma ihtimali daha yüksektir" şeklinde konuştu.
(İHA)