Yazılı bir açıklama yapan Dr. Nurgül Bozkurt, bahar mevsiminde polenler, mantarlar ve ev tozlarından kaynaklanan astım, bronşit, alerjik nezle, göz nezlesi, ürtiker gibi alerjik hastalıkların Denizli'de de önemli bir artış gösterdiğini belirterek, "Bahar mevsimi astım ve alerjisi olan hastalarımızın şikayetlerinin artmasına neden olur. Bu yüzden bu hastalığı olan hastalarımızın dikkatli olması ve şikayetleri artmadan doktor kontrolünden geçmeleri, gerekirse alerji testi yaptırmaları gerekir" dedi. Yağışlı havaların ardından havadaki polen miktarında önemli bir artış gözlendiğini açıklayan Dr. Bozkurt, "Çiçeklerden ziyade, havayla yayılma özelliği olan, hafif ve yapışkan olmayan polenler alerjik reaksiyonlara neden olabiliyor. Polenler gibi mantar sporları ve ev tozları da atmosferde bulunup alerjik reaksiyonlara yol açar" diye konuştu.
Göğüs Hastalıkları Uzmanı Dr. Bozkurt, ılık ve nemli iklimin, mantarların lehine olduğunu ve yıl boyu süren alerjik rahatsızlıkların en önemli nedeninin ev tozu akarları olduğuna değinerek, "Ev tozu akarları evlerde yatak, döşeme ve halılarda bulunan ve gözle görülmeyecek kadar küçük, haşereye benzeyen yaratıklardır. Bu yaratıkların dışkılarının içinde uçuştuğu odanın havasını soluyan kişinin solunum yollarına ulaşabilir ve kişi alerjik bünyeliyse alerjik reaksiyonlara yol açabilir" dedi.
Denizli Devlet Hastanesi'nde bu yılın başından itibaren alerji testinin yapılmaya başlandığını kaydeden Dr. Bozkurt, "Hastaların, alerji testleri sonucunda neye karşı alerjisi olduğu tespit edilmektedir. Hastanemizde şu ana kadar 50'nin üzerinde hastaya alerji testi yapılmıştır. Özellikle, kişilerin alerjik reaksiyonlarının arttığı bu mevsimde alerji testini yaptıranların sayısının artması beklenmektedir" şeklinde konuştu. Polen sezonunun başladığı bahar aylarında özellikle sabah erken saatlerde pencerelerin açılmamasını, polenlerin yoğun olduğu mevsimlerde giysilerin yatak odasında çıkarılmamasını, sentetik yatak, yorgan ve yastıkların kullanılmaması gerektiğini hatırlatan Bozkurt, "Çarşaf ve yastık yüzlerini haftada bir kez 50 derecenin üzerinde sıcak suyla yıkayın. Kumaş perde yerine panjur kullanın. Kumaş kaplı mobilya yerine, plastik ve tahta sandalye tercih edin. Duvara toz çekecek pano gibi eşyaları asmayın. Dolapların içini bile nemli bezle silin. Çocuklarınızın odasındaki tüylü oyuncakları kaldırın. Yatak odasında halı kullanmayın. Banyolar mantarların büyümeleri için en uygun ortamlardır. Bu nedenle kuru tutmaya çalışın" dedi.
Dr. Nurgül Bozkurt, ev içinde kedi, köpek gibi hayvanların beslenmemesi ve sigara içilmemesi gerektiğini de sözlerine ekledi.
İHA