HABER

ALES geç başvuru için son gün! ALES geç başvuru nasıl yapılır?

ALES başvuruları geçtiğimiz gün tamamlandı. ALES başvurusunu kaçıran adaylar için ALES geç başvuru başladı. ALES geç başvuru için son güne gelindi. 18 Ekim ALES geç başvuru için son gün. Peki ALES geç başvuru nasıl yapılır? İşte detaylar...

ALES geç başvuru için son gün! ALES geç başvuru nasıl yapılır?

ALES geç başvurusu için son gün. ALES başvurusu kaçıranlar için bir kez daha alınıyor. ALES sonbahar dönemi başvurusu için son gün tamamlanmıştı. ALES başvurusu için son günü kaçıran adaylar ALES geç başvuru fırsatını değerlendirecek. Akademik kariyerine devam etmek isteyen ya da yüksek lisans yapmak isteyen adaylar için gerekli olan ALES başvurusu için son tarih 4 Ekim'di. ÖSYM bu tarihe yetişemeyen adaylar için ALES geç başvuru fırsatını sağlayacak. ALES geç başvuru 18 Ekim tarihinde 135 TL karşılığında yapılabilecek. ALES geç başvuru fırsatını değerlendiren adaylar ALES sınavına yalnızca Ankara’da sınav alınacak. Sınav, 19 Kasım tarihinde gerçekleşecek.

ALES NE ZAMAN?

ÖSYM'nin sınav takvimine göre Eylül sonu Ekim başı ALES başvuru döneminden sonra adaylar sınavı bekleyecekler. ALES sonbahar dönemi sınavı 19 Kasım Pazar günü yapılacak. Adayların sınava girecekler yerler ve sınav giriş belgeleri de sınavın olacağı hafta içinde yayımlanacak. ALES sonuçları ise 21 Aralık'ta açıklanacak. ALES başvuru işlemleri 26 Eylül ve 4 Ekim tarihleri arasında gerçekleştirilecek. Sınav başvurusu, ÖSYM aday işlemleri sistemine aday şifresi ve T.C. kimlik numarası ile girilerek yapılacak. Sınav için belirlenen süre içerisinde başvurusunu tamamlayamayan adaylar geç başvuru gününde başvurularını yapabilirler.

ALES BAŞVURUSU İÇİN TIKLAYINIZ!

ALES PUANLARI NE KADAR SÜRE GEÇERLİ?

Adaylar sınavdan aldıkları puanı resmi kurumlara başvuru için 5 yıl boyunca kullanabilecekler.

ALES BAŞVURUSU NASIL YAPILIR?

ALES başvuruları ÖSYM aday işlemleri sisteminden yapılır. Adayların sınav başvurusu yapabilmeleri için sistemde güncel fotoğraflarının bulunması gereklidir. Son 50 ayda çekilen fotoğraflar güncel olarak sayılır. Fotoğrafı güncel olmayan adaylar başvurularını sadece başvuru merkezlerinden yapabilir. Başvuru merkezlerinde adayların hem fotoğrafları güncellenir hem de sınav başvurusu gerçekleştirilir. Bu işlem için adaylardan 5 Türk Lirası ücret alınır.

ALES’TE HANGİ DEĞİŞİKLİKLER YAPILDI?

YÖK tarafından gerçekleştirilen değişiklikler kapsamında; Sözel-1, Sözel-2 ve Sayısal-1, Sayısal-2 olarak dört bölümden oluşan ALES artık sözel ve sayısal olarak iki bölümden oluşacak. Sayısal test ile mantıksal akıl yürütme, çözümleme, analiz etme ve yorumlama gibi düşünme becerileri ölçülecek. Sözel testte ise temel dil bilgilerinin ölçümü ve sözel akıl yürütebilme becerileri ölçülecek. ALES sınav soru sayısı 160’tan 100’e düşürülecek. 180 dakika olan sınav süresi de 150 dakika olacak. Değişiklikler ile adayların sınav streslerinin azaltılması hedefleniyor. ALES sayısal ve ALES sözel puan hesaplamalarında değişiklik yapılmadı ancak ALES eşit ağırlık puan hesaplamasında sayısal ve sözel testlerin ağırlıklarının yüzde 50 olması kararlaştırıldı.

Yeni ALES’te belirlenen testlerin içeriğine ilişkin de yeni düzenlemeler yapıldı. ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarından oluşacak. Burada adaylardan temel dilbilgisi becerilerinin yanı sıra daha çok sözel akıl yürütme becerilerini ölçmek amaçlanıyor. ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

YORUMLARI GÖR ( 0 )

En Çok Aranan Haberler