HABER

"Alevi Bektaşi kültürü henüz Türkiye'de değerlendirilmedi"

NEVŞEHİR (İHA) - Nevşehir'in Hacıbektaş İlçesi'nde düzenlenen Hacı Bektaş-ı Veli Anma, Kültür ve Sanat Şenliği'ne Başbakan Bülent Ecevit'te katıldı. Şenlik kapsamında düzenlenen 'Alevi Bektaşiliğinin Tarihsel ve Toplumsal Boyutları' adlı panele konuşmacı olarak katılan Başbakan Ecevit, "Alevi Bektaşi Kültürü henüz Türkiye'de değerlendirilmedi" dedi.

Başbakan Bülent Ecevit, Hacı Bektaş-i Veli'yi anma törenleri kapsamında düzenlenen 'Alevi Bektaşiliğinin Tarihsel ve Toplumsal Boyutları' konulu panelde yaptığı konuşmada, ilk olarak 17 Ağustos Marmara depreminde hayatını kaybedenleri andı. Deprem sonrasında birçok ihtiyacın karşılandığını belirten Ecevit, bir takım eksikliklerin olduğunu, ancak çalışmaların devam ettiğini söyledi.

Hacı Bektaş-i Veli'nin yaşadığı ve düşüncelerini açıkladığı dönemin Türkiye topraklarında aydınlanma çağı olduğunu ifade eden Ecevit, "Türkiye'de aydınlık çağını erenler dile getirmişti. Alevi Bektaşiliği ve Hacı Bektaş'ın getirdiği ışık tüm dünyaya yayılmıştır. Avrasya sürecinin önderi Türkiye'dir denebilir. O bakımdan Alevi Bektaşi kültürü sadece Anadolu'da kalmayacak, Orta Asya'dan Orta Avrupa'ya kadar yayılmasını sağlayacak. Bunun için Türkiye elinden geleni yapıyor" dedi.

Alevi Bektaşiliği'nin daha Türkiye'de medeni kanun hazırlanmadan yüzyıllar önce kadın erkek eşitliğini getirdiğini vurgulayan Ecevit, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
"Yine geride bıraktığımız yıllarda felsefe geleneği yoktur. Fakat aydınlık çağımızın erenleri gerçek anlamda felsefeyi de Türk bilincine getirmiştir. Bu arada hümanizmayı da Türk toplumlarına yerleştiren arkadaşlarımız alevi arkadaşlarımızdır. Türkiye'de çağdaşlık anlayışı vardır. Türkiye bu öncülüğü devam ettirecektir. Bu bakımdan Alevi Bektaşilik kültürü devam edecektir. Alevi Bektaşi kültürü henüz Türkiye'de yeterince değerlendirilmedi."

Ecevit, "Türkiye'de Alevi Bektaşilik konusunda çok derin incelemeler yapılmıştır. Bu arada bazı düşüncelerin de aydınlığa kavuşması gereklidir. Örneğin 'Alevi Bektaşilik mezhep midir?' deniliyor. Benim anlayışıma göre, Alevi Bektaşilik tarikatçılığın ötesinde bir inanç ve kültür birikimidir. Bu inanç ve kültür, bütün mezheplere de doğru yolu gösteren bir kültürdür" diye konuştu.

En Çok Aranan Haberler