Muhazakar kesimin önde gelen isimleri Alevilerin ‘zorunlu din dersine’ karşı yükselttiği sese ve ibadetlerini cemevlerinde yapmak istemelerine hak verdiği şu günlerde, bir Alevi köyünde 2007’de yapılan camide dört ‘ilginç bir hikaye’ yaşanıyor. Cemaat olmaması nedeniyle caminin imamı yıllardır tek başına namaz kılıyor. Hal böyle olunca imam haftanın üç günü komşu köylerde görevlendirildi.
[**
**](https://www.mynet.com/tek-basina-namaz-kildigi-iddiasina-yanit-110100537503)
Çanakkale merkeze bağlı 300 nüfuslu Denizgöründü Köyü’ne inşa edilen cami, 19 Mart 2007 tarihinde tamamlanarak, Diyanet İşleri Başkanı Ali Bardakoğlu tarafından hizmete açıldı. Bardakoğlu, açılış törenindeki konuşmasında, “Yeni yapılan bu cami de Denizgöründü halkı için inanıyorum ki birlik ve beraberlik mekanı olacaktır” demişti. Devlet cami için 70 bin lira harcamıştı. Ancak gözardı edilen bir durum vardı. Aleviler ibdetlerini camide değil cemevinde yapıyordu. Aleviler, kendilerine sorulmadan yapıldığını söyledikleri camiye hemen hiç uğramadı. Müftülük tarafından camiye atanan imam Baki Pesen, beş vakit namazı dört yıl boyunca tek başına kıldı. Köyün muhtarı İbrahim Kahya da zaman zaman Pesen’e eşlik etti. Cami yapıldığından bu yana bahçesindeki musalla taşı da bir kez dahi kullanılmadı. Bunun sebebi Alevi olan Denizgöründü köylülerinin, hayatını kaybeden yakınlarını kendi örf ve adetlerine göre toprağa vermeleriydi.
Ve sonunda da cemaati olmayan Pesen, haftanın üç günü başka köylerde imamlık yapması için görevlendirdi.
Köy sakinlerinden Hasan Durmuş, caminin köylüye sorulmadan yapıldığını söylüyor: “Cami yapılırken bize sorsalardı da karşı çıkmazdık. Ama onun yerine cemevini tercih ederdik.” Köy muhtarı İbrahim Kahya ise cami için başvuruyu kendisinin yaptığını anlatarak, “Cemevi de yapılacak olursa karşı değilim” diyor.
**Alevilere yazarlardan destek**
Alevi köyüne cami yapılması ilk kez gündeme gelmiyor. Malatya’da, Kayberi’de de Alevi köylerine cami yapılması girişimleri tepkiyle karşılanmıştı. Aleviler durumu Avrupa Parlamentosu’na bile taşımıştı.
Son günlerde binlerce kişilik eylemler yapan Aleviler ‘zorunlu din derslerinin’ kaldırılmasının yanı sıra cemevlerinin de yasal statüye kavuşturulmasını ve devlet imkanlarından yararlanmasını istiyor. Alevilerin bu taleplerine muhafazakar kesimlerden de destek geliyor. Zaman Gazetesi yazarı Hüseyin Gülerce, Alevilerin yedi yıldır oyalandığını belirtip, “Ayıptır, günahtır” derken, Bugün gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, “Din dersini almak istemeyenlere zorunlu kılmak insan haklarıyla bağdaşmayan bir şey” demişti. Star gazetisinden Ahmet Kekeç ise “Alevilerin taleplerinin dikkate alınması gerekiyor” demişti.
**Cemaatsiz camiler araştırılıyor**
Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı, Alevi köylerine yaptırılan camilerin sayısını tespit etmek için bir çalışma başlattı. Vakıf Başkanı Ercan Geçmez, bu güne kadar benzeri bir çalışmanın yapılmadığını belirterek, “Çok sayıda Alevi köyüne cami yapıldı ama tekbir cemaati yok. İlk etapta Kayseri’ye bağlı Sarıoğlan, Çorum’a bağlı Turgut, Çukurören, Büyükcamili, Adana’ya bağlı Kuyumcular, Karahan, Yozgat’a bağlı Elmaağacı, Büyükmahal, Mersin’in Tarsus ilçesinde Tekeliköy’ü sayabiliriz. Hatta Sarıoğlan’a ikinci caminin temeli de atıldı. Ama şu anda Türkiye genelinde kaç Alevi köyünde kaç tane camii var, bunu kimse bilmiyor. Bu nedenle Çorum’dan bir çalışma başlattık. Çorum’a ait rakamları yakında açıklayacağız. Daha sonra da diğer köylerle ilgili araştırmayı sürdüreceğiz” dedi. (Radikal, dha)