HABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Algan, Meclis'ten 3 ay süre istedi

ANKARA (İHA) - Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Tufan Algan, TBMM'nin 1 Eylül'de toplantıya çağırılması ve 3 Kasım'da seçim kararı alınması halinde hazırlıkları yetiştiremeyeceklerini söyledi.

Algan, düzenlediği basın toplantısında, Meclis'in 1 Eylül'de toplanıp, 3 Kasım için erken seçim kararı alması halinde hazırlıkları neden yetiştiremeyeceklerinin gerekçelerini anlattı. Algan, Türkiye'nin gerek siyaset gerek diğer kurumlarıyla hazırlıksız bir erken seçim tartışması içine girdiğini belirterek, Liderler zirvesi'nden çıkan karar doğrultusunda YSK'ya verilecek hazırlık döneminin yeterli olmayacağını söyledi. Algan, Meclis'in seçim hazırlıklarının tamamlanabilmesi için 3.5 ay önceden erken seçim kararı alması gerektiğini ifade etti. YSK'nın hazırlıksız olduğu konuları 3 maddede sıralayan Algan, öncelikle seçmen kütüklerinin yeniden yazılarak güncelleştirilmesi gerektiğini bildirdi. Hükümetten seçim hazırlıklarının yürütülebilmesi için ödenek de isteyen Algan, 2 aylık sürede kanunen il ve ilçe seçim kurulu başkanları olan hakim ve savcıları biraraya getiremeyeceklerini söyledi. Meclis'in en uygun bir tarihte seçim kararı alacağına inandığını vurgulayan Algan, bu konuda Meclis ile aralarında bir sorun olacağını düşünmediğini ifade etti. Algan, kanunen Meclis'in belirlediği seçim tarihini iptal etme yetkilerininin olmadığını da belirterek, "YSK olarak sadece belirlenen tarihin uygun olmadığını kamuoyuna duyurma yetkimiz var. Bunun dışında seçim tarihinin Anayasa'ya aykırı olduğu iddiasıyla iptalini isteme yetkimiz yok" dedi.

Algan, "İki ay sürede hazır olamayız. Bundan önceki seçimlerde 3 veya 3.5 aya kadar varan süreler verilmiştir. Bu seçimde de aynı süre verilmelidir" çağrısını yaptı. 1999 tarihinden bu yana herhangi bir genel seçmen kütüğünün yazımının yapılmadığını vurgulayan Algan, Seçim Kanunu'nda seçmen yaşına yönelik yapılan değişikliklerin kendileri için büyük bir sıkıntı oluşturduğunu kaydetti. Daha önce seçmen yaşı için yıl hesabının esas alındığını ancak yapılan değişiklikle ay ve gün hesabının dikkate alınmaya başladığını hatırlatan Algan, bunun hesaplanmasının kendileri için büyük zaman kaybı olduğunu söyledi. Algan, YSK bütçesine seçim altyapısının hazırlanması için hiçbir ödenek verilmediğinden de yakınarak, hükümetten seçim ödeneği istedi.

"GENEL SEÇMEN KÜTÜKLERİ GÜNCELLEŞTİRİLEREK YENİDEN YAZILMALIDIR" YSK Başkanı Tufan Algan, genel seçmen kütüklerinin güncelleştirilerek yeniden yazılması, adli tatilde bulunan hakim ve savcıların görev başına çağrılmalarının ve oy pusulularının basımının 2 ayda yetişmeyeceğini açıkladı.
Algan, her liderler zirvesinin ardından yapılan açıklamada, seçimlerin 18 Nisan 2004 tarihinde yapılacağının vurgulandığını, ancak dünkü zirvede seçimlerin 3 Kasım 2002 tarihinde yapılmasının kararlaştırıldığını belirtti. YSK'nın bütçesinde bir seçim altyapısı hazırlıkları için hiçbir ödenek bulunmadığına işaret eden Algan, hükümetten ödenek talep ettiklerini ancak bir cevap alamadıklarını bildirdi.

'İL VE İLÇE SEÇİM KURULU BAŞKANLARI ADLİ TATİLDE' Seçim hazırlıklarının 2 ayda yetişemeyeceğinin gerekçelerini sıralayan Algan, kanunen seçim kararı alındıktan sonra genel seçmen kütüklerini güncelleştirebileceklerini ve yeniden yazabileceklerini kaydetti. Bütçelerinde ödenek olmadığı için harekete geçemediklerini de vurgulayan Algan, teşkilat altyapısının da hazırlıksız olduğunu söyledi. Algan, hakim ve savcıların kanunen il ve ilçe seçim kurulu başkanı olduğunu ancak 6 Eylül'e kadar adli tatilde olduklarını hatırlatarak, "Bir seçim kararı alındığında hakim ve savcılarımızı göreve çağırmak için Hakim ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun Adalet Bakanlığı aracılığıyla göreve çağrılması gerekir. Eğer Adalet Bakanlığı uygun görürse hakim ve savcılar izinlerini bırakarak görevlerine dönerler" dedi.

'SADECE OY PUSULULARINI BASMAK 45 GÜN SÜRER' Devlet İstatistik Enstitüsü'nün verdiği rakamlara göre son seçimde 40 milyonun üzerinde kişinin oy kullanacağını açıklayan Algan, yaklaşık 25 siyasi partinin de seçimlere girmeye hak kazanacağını bildirdi. Bu durumun kendileri için zaman kaybına yol açtığını anlatan Algan, artan seçmen sayısı doğrultusunda 450 ton fligranlı oy pusulası kağıdına ihtiyaç duyduklarını söyledi. Fligranlı oy pusulası kağıtlarının Türk Tarih Kurumu'nda müşterek oy pusulası haline getirileceğini ifade eden Algan, bunun da yaklaşık 40-45 gün süreceğini kaydetti.

En Çok Aranan Haberler