Çanakkale- İzmir karayolu Nemrut Ağır Sanayi Bölgesi girişini trafiğe kapatmak isteyen kamyonculara jandarma izin vermedi.
Bugün Nemrut Ağır Sanayi Bölgesi girişinde toplanan 50 meslektaşı adına konuşan kamyon şoförü Yunus Karagöz, araçlarının çoğunun eski model olduğunu belirtip, şunları söyledi:
"Bu nedenle, canları istedimi rahatlıkla ceza kesebiliyorlar. Evraklarımızı gönül rahatlığıyla gösterip, 'Hiçbir eksiğimiz yok' diyemiyoruz. Neden? Çünkü, her gün yeni bir yasa ve yönetmenlik çıkarıyorlar. Bir gün SRC çıkarıyorlar, bir gün K-1 belgesi, bir gün psikoteknik belgesi. Her gün yeni bir belge zorunluğu getiriyorlar. Şu anda dijital ehliyet, dijital takograf çıkardılar. Bugün Türkiye'de istedikleri belgenin tamamına sahip kamyon bulmak zor. Şu an Avrupa'dan gelen 2014-1015 model kamyon ve TIR'larda dijital takograf var. Bizim kamyonlarımız ise 96 ile 98 model arasında. Bu tarihlerde dijital takografın T'si bile söz konusu değildi. Şu an biz aracımızı muayene yaptırabilmek için vergisini yatırıp, cezalarını yatırıp gidip muayene yaptırmamız gerekiyor. Bize muayeneye gittiğimizde takograf sorulacak. Biz, eve ekmek götüremiyoruz, 'takograf taktırın' deniliyor. Bize kısaca, 'Bu kamyonları Makina Kimya Endüstrisi (MKE) hurdalığına bırakın, bu işi yapmayın' deniyor. Son 15 günde mazota gelen zam 30 kuruş. Biz bu gelen ek ödemeleri ve zamları müşteriye yansıtamıyoruz. Ne yapacağımızı şaşırdık" dedi. Karagöz, yeterince örgütlü olamadıkları için haklarını tam manasıyla arayamadıklarını belirtip, "Yollar yapıldı ama bölgedeki kamyonlar çıkma lastiklerle yollarına devam ediyor. Kamyonu yürütecek mazot ve lastik paramız yok ki. Bu şartlarda para kazanmamız zor."
Açıklamanın ardından kamyoncular, Çanakkale-İzmir Karayolu Nemrut Ağır Sanayi Bölgesi girişinde yolu trafiğe kapatmak istedi. Ancak, jandarmanın uyarısı üzerine yolu kapatmaktan vazgeçen kamyoncular, bir süre 'Yetti artık, sesimizi duyun' sloganı attıktan sonra, olaysız dağıldı.
DHA