HABER

Aliağa'da kirlilikle mücadele

İZMİR (İHA) - İzmir'in Aliağa İlçesi Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, 2004 yılında sanayi kaynaklı kirlilikle mücadelede önemli mesafe kaydedildiğini söyledi.

Kaymakam Bulgurlu, "Aliağa'da göreve başladığımda denizin dibi katran gibi kirliydi. Şimdi dolaşın, böyle bir kirlilik göremezsiniz. Kirlilikle yaptığımız mücadelenin sonuçlarını almaya başladık" dedi.

Aliağa'nın, İzmir bölgesinin en önemli ağır sanayi, enerji ve petrokimya bölgesi olduğunu, bu yüzden büyük problemlerin ortaya çıktığını kaydeden Aliağa Kaymakamı Emir Osman Bulgurlu, "2004'de yaptığımız çalışmalarla hem bu ülke için üreten, istihdam yaratan kuruluşlarımızın çevre kirliliği oluşturmasını önledik hem de aldığımız tedbirlerle Aliağa bölgesini daha yaşanır hale getirdik" diye konuştu.

Kaymakam Bulgurlu, "2004'de, Aliağa sanayisinin büyük problemleri hakkında çözüm yolları konusunda birçok çalışma yaptık. Genel bir raporla bunun tespitini yaptık, ilgili bütün kurumlara, valiliğimize bunu bildirdik. Çevreyi kirletmeden üretim, yani sürdürülebilir kalkınma konusunda önemli bir mesafe kaydettik. O konuda doğru bir okumayı gerçekleştirdik ve o doğru okumanın sonucunda Ring Hattı gibi bir projede, Gemi Söküm bölgesinin reorganizasyonu gibi birçok projede aşamalar kaydettik" dedi. Bulgurlu, 2004'de Gayrı Sıhhi Müessese (GSM) ruhsatı bulunmayan sanayi kuruluşlarına ruhsat başvurusu için çağrıda bulunduklarını da kaydetti.

"DENİZ KİRLİLİĞİ SONA ERDİ"

Göreve başladıktan sonra sanayi kuruluşlarının durumlarını ve çevreye etkilerini masaya yatırdığını ifade eden Aliağa Kaymakamı Bulgurlu, şöyle konuştu:

"Çevre denetim ekibimizin yaptığı tespitler neticesinde gördük ki, 30-35 yıldır burada faaliyette bulunan birçok kuruluşun GSM ruhsatı yok. Jandarma bölgesinde İlçe Jandarma Komutanlığı'nın, polis bölgesinde İlçe Emniyet Müdürlüğü'nün, denizde de Sahil Güvenlik 57 Bot Komutanlığı koordinesinde, 5 kişiden oluşan bir komisyon marifetiyle çevre ve diğer konularda özel denetim mekanizmaları kurmak suretiyle çok ciddi sonuçlar aldık. Şöyle ki, 33 yıldır faaliyet gösteren bu sanayi kuruluşlarından 46 tanesinin Gayrı Sıhhi Müessese (GSM) için en ufak bir başvurusu yok. Hemen bu kuruluşlarımıza çağrıda bulunarak, GSM ruhsat başvurularını ve bunun getirdiği çalışmaları yapmalarını istedik. Tüm bu kuruluşların hepsi kısa sürede GSM başvurularını yaptılar ve almaları gereken çok ciddi mesafeleri aldılar."

Çevre kirliliğinin ilçenin öncelikli bir sorunu olduğunu, sanayi kurumlarının alacakları önlemlerle bunun kısa sürede çözüleceğini sözlerine ekleyen Bulgurlu, doğalgaza geçişin de bu kirliliğin azalmasına katkıda bulunacağını söyledi.

En Çok Aranan Haberler