Alıç, ormanlık alanlarda ve çalılıklarda yetişir. Dikenli olan ağaç pembe ve beyaz çiçekler açar. Ekşimsi olan meyveleri sarı, yeşil, kırmızı, pembe renklerde olabilir ve yuvarlak formdadır. Meyvenin tadı rengine göre değişiklik gösterir. Alıç aynı zamanda evlerde süs bitkisi olarak da kullanılır. Yunanlı doktor Dioscorides alıçı ilk kullanan hekimlerdendir. Bitki gülgiller familyasının bir üyesidir. Ana vatanı Kuzey Avrupa'dan tim dünyaya yayılmıştır. Ülkemizde de orman içlerinde sıklıkla rastlanır. Kendi kendine yetişen bir bitki olduğu için, tarımı yapılmaz. Doğadan toplanarak tüketilir.
Miktar : 100 gr
Kalori (kcal) : 70
Yağ (g) : 0.38
Karbonhidrat (mg) : 25
Protein (g) : 0.44
Antioksidanlar yönünden zengin olan alıç, çok eski zamanlardan beri hastalıkların tedavisinde kullanılır. Bağışıklık sisteminden, kalp hastalıklarına kadar etkisi vardır. Alıç yaprağı ve çiçeğinin kullanıldığı hastalıklar çok çeşitlidir.
Alıç kalp kaslarını güçlendirir. Kardiovasküler hastalıklar ile mücadele edenler, alıçın olumlu etkilerinden faydalanabilir, ancak bu konuda sabırlı olmak gerekir. Alıçın etkileri ortalama bir ay sonra görülür. Yaklaşık bir ay sonra kan taşıyan damarları genişletir ve etkisi kullanıldıkça artar. Kalp sağlığı için alıçı çay olarak tüketmek daha etkilidir. Bunun için meyve, çiçek ve yapraklardan oluşan bir tutam bitki karışımı, sıcak suda 10 dakika kadar demlenir ve süzülerek içilir.
Alıç, kötü kolesterolü ve kandaki yağı düşürür. Normalde vücut için gerekli bir yapı taşı olan kolesterol, dengesi bozulunca tehlikeli olmaya başlar. Böylece alıçın kalp ve damar sağlığı açısından bir başka önemi daha ortaya çıkar. Damarların yağlanmasını engelleyerek, daha iyi çalışmasını sağlar. Kolesterolün dengelenmesi, iç organların, kalbin ve beynin sağlığını da olumlu etkiler.
Sindirim sisteminde bulunan bağırsak kurtlarının dökülmesinde etkisi bilinir. Mide ve bağırsakların çalışmasını da düzenler. Sistemli çalışan sindirim sisteminde hazımsızlık, gaz gibi rahatsız edici problemler yaşanmaz. Ülser gibi hastalıklarda hem önleyici hem de tedavi edici etki gösterir. Kabızlık problemlerinde kullanılabilir.
Antioksidan etki gösteren alıç, hücrelerin yenilenmesini sağlar. Bu sayede cilt daha genç ve ışıltılı bir görüntüye kavuşur. Cilt üzerinde meydana gelen yara, yanık, kızarıklık, akne ve sivilce sorunlarında da etkilidir. Egzama ve sedefgibi inatçı cilt hastalıklarını tedavi edici özelliği vardır.
Stres, depresyon, yorgunluk gibi nedenlerden kaynaklı uyku sorunu günümüzün en büyük sıkıntıları arasındadır. Hatta bazen uykusuzluk insomnia yani uykusuzluk hastalığına kadar varır. Uyku bedenin ve zihnin dinç olması için beslenme kadar önemlidir. Alıç bitkisinde yapılan çay uyumadan kısa bir süre önce içilirse uyku getirir ve uykunun daha kaliteli olmasını sağlar.
Metabolizmanın çalışması sonucu serbest radikaller denilen hücreler ortaya çıkar. Sağlık açısından oldukça zararlı olan bu maddeler kanserden basit hastalıklara kadar rahatsızlıkların temelini oluşturur. Alıç serbest radikaller ile savaşan antioksidanlar yönünden zengindir. Bu sayede bağışıklık sistemi hem korunur hem de destek görür.
Kan dolaşımını düzenleyip, damarlarda daha fazla oksijenin dolaşmasını sağlar. Kan ve oksijen yönünden zenginleşen hücreler enerjiyi de destekler. Böylece kişi kendini daha enerjik ve zinde hisseder. Yükselen enerji seviyesi sayesinde kendini dinç hisseden kişi, stres kaynaklı sorunlardan daha az etkilenir.
Menopoz dönemindeki kadınların en yoğun şikayetlerinden biri ani sıcak basmasıdır. Sıcak basması rahatsız edici bir durum oluşturur. Bitkinin meyvesini yemek veya kurutulmuş bitki çayından içmek, menopozda görülen sıcak basmasını hafifletir.
Zamanın en önemli sorunlarından olan stres ve strese bağlı oluşan rahatsızlıklardan biri olan anksiyete başlı başına bir sorun olmasının yanı sıra, hastalıkları da tetikler. Alıç, vücudu ve zihni sakinleştirerek stres ve anksiyete seviyesinin düşmesini sağlar. Alıç tükettikten sonra mutluluk veren hormonların salgılanması hızlanır. Bir yandan da sinir sistemini yatıştırıcı etki gösterir.
Zayıflamak için gerekli olan etmenlerin başında iyi çalışan bir metabolizmadır. Bitki yağ yakımını hızlandırırken, metabolizmanın çalışmasını da arttırır. Böylece kilo verme konusunda da yardımcı etkileri ortaya çıkar. Meyveden yapılan sirke de kilo vermede etkilidir.
Meyvesi kadar yaprağı da faydalı olan bir bitkinin her hücresinin şifa deposu olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yaprağı kurutulup çay olarak içildiğinde meyvesi ile aynı etkileri gösterir. Damar sertliğini engelleyip, kolesterolün dengelenmesini sağlayan alıç yaprağı çayı, dolayısıyla kalp sağlığını da korur. Depresyon ve uykusuzluk ile gelen sıkıntıları hafifletir.
Alıç meyvesi toplandıktan sonra yaş olarak yenilebildiği gibi kurutularak da tüketilir.
Aynı zamanda bu meyveden sirke ve marmelat yapılır. Alıç sirkesinin faydaları da meyve kadar çoktur. Sirke yaparken meyveler fermente olduğu için yararlı bakteriler de içerir. Bitki ve meyveden imal edilen bütün ürünler faydalıdır. Ancak belirli noktalara dikkat edilmesi gerekir. Diyabet hastaları marmelat yerine, çay veya sirke tercih edebilir. Sirkenin ekşi tadı bazı kişilerin damak tadına uymayabilir yada mide yanmasına neden olabilir. Sirke de meyvenin kendisi gibi tansiyondan kalp hastalıklarına kadar geniş bir alanda kullanılır. Sirkenin bir başka özelliği ise dezenfektan olarak çalışmasıdır. Alıç meyvesinden yapılan sirke, ev temizliğinde de işe yarar.
Renklerine göre içeriği de farklılaşan alıç meyveleri arasında sarı alıçın faydaları daha çok bilinir. Bu meyve toplandıktan sonra sirke ve marmelat yapımında kullanılabilir.
Her şifalı bitki gibi alıçın da yeterli dozlarda tüketilmesi gerekir. Doz aşımı olduğu noktalarda yan etkiler ortaya çıkabilir. Yan etkilerden biri görüldüğünde alıç tüketimi kesilmeli ve gerekli ise tıbbi yardım alınmalıdır.