YURTHABER

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alıkonulan Türk Denizcilerin Yardım Çığlığı

Batı Afrika’nın ada devletlerinden olan Sao Tome ve Principe’de yaklaşık 2,5 aydır alıkonulan Türk denizciler...

Batı Afrika’nın ada devletlerinden olan Sao Tome ve Principe’de yaklaşık 2,5 aydır alıkonulan Türk denizciler Türkiye’ye dönebilmek için yardım istedi. Gemi Kaptanı Cengiz Gülşen, “Adanın mevcut şartları geminin kumanya ihtiyacını karşılamaya yeterli değil. Sadece kahvaltı yapabiliyoruz. Onun dışında yemek yiyemiyoruz” dedi.

Batı Afrika’nın ada devletlerinden olan Sao Tome ve Principe’de yaklaşık 2,5 aydır kaçakçılık yapıldığı iddiasıyla alıkonulan Düzgit İntegrity isimli geminin armatörü Metin Düzgin, gemi ve mürettebatın son durumu hakkında basın açıklaması yaptı.

Sao Tome sularında kendilerine ait olan ve bir başka şirkete kiraladıkları Düzgit İntegrity adlı geminin kaçakçılık yaptığı iddiasıyla alıkonulduğunu ifade eden Metin Düzgity, “2,5 ay geçti gemimiz ve mürettebatımız orada alıkoyulmaktadır. Konu alelacele olarak mahkemeye taşındı. Kaptan ifadeleri eksik olarak tercüme edildi. Yeterli savunma hakkı tanınmadı kaptanımıza. Her iki gemiye kaçakçılık suçlamasıyla her iki gemiye el koyma, kaptanlara 5 milyon euro para cezası ve kaptanlarımıza 3’er yıl hapis cezası hükmüne karar verdiler” ifadelerini kullandı.

Türk bandıralı gemilerin uluslar arası ülkelerde çifte standarda uğradıklarını söyleyen Dizgit, “Diğer ülkelerle ilgili yaptığımız değerlendirmelerde gerek Amerika , gerek Rusya , gerek Çin, Fransa , İngiltere gibi devletlerin gemilerinin böyle olaylarla ilgili pek muhatap olduğunu görmedik. Yanlışlıkla muhatap olduklarında bile fazla konu uzatılmadan hızlı bir şekilde çözümlendiğini gördük. Başta Cumhurbaşkanlığımız , Başbakanlığımız , Dış İşleri ve Ulaştırma Bakanlığı makamlarının sonuç alınana kadar daha etkin bir şekilde konuyla ilgilenmelerini istiyoruz” diye konuştu.

Gemide ki personellerin sağlık durumunun iyi olduğunu vurgulayan Dizgit, “Personelimiz iyi durumdadır. Lakin 2,5 aydır olan bu belirsizlik personelimiz ve kaptanımız üzerinde psikolojik olarak etkilemektedir. Bunun bir an önce çözümlenmesini de kendileri de aileleri de istemektedir. Biz de elimizden geldiği sürece devam edeceğiz. Şuan itibariyle Türkiye’de 2, Sao Tome’de 2, Belçika’da, Norveç’te, İngiltere’de ve Portekiz’de birer olmak üzere 8 tane ayrı hukuk bürosu ulusal ve uluslar arası hukuk mücadelemizi de sürdürmektedir. Konu net bir şekilde sadece hukuki yollarla çözülecek bir konu değildir. Bu konuda devlet büyüklerimizden, en üst düzeyde etkili ve sonuca yönelik olarak yardımlarını, desteklerini bekliyoruz” şeklinde konuştu.

“KAHVALTI DIŞINDA YEMEK YİYEMİYORUZ”

Bağlantı kurulan geminin kaptanı Cengiz Gülşen ise yasa dışı bir şey yapmadıklarını ifade ederek, “Sahil güvenlik botları operasyon yapmamız için izin verdiler. 2 saat sonra diğer tankerle buluştuktan sonra sahil güvenlik botu tekrar gelerek operasyon için gerekli iznimizin olmadığı gerekçesiyle her iki gemi kaptanını da sahile aldı. 14 Mart’tan beri yaklaşık 2,5 aydır Sao Tome’de tutuklu olarak bulunuyoruz. Adanın mevcut şartları geminin kumanya ihtiyacını karşılamaya yeterli değil. Sadece kahvaltı yapabiliyoruz. Onun dışında yemek yiyemiyoruz. Ailemiz bizden haber bekliyor. Bizim gelmemizi bekliyorlar. Bu gemi Türkiye’nin gemisi. Biz burada herhangi bir kaçakçılık, yasa dışı bir operasyon yapmadık. Bütün operasyonlar kiracı şirketin bilgisi dahilinde yapıldı. Biz buradan Başbakanımızdan, Cumhurbaşkanımızdan, büyükelçiliklerimizden tam destek bekliyoruz.”

5 yaşında bir kızı olduğunu söyleyen Kaptan Cengiz Gülşen, “Yasa dışı hiçbir şey yapmadık. Evime gidemiyorum ne zaman gidebileceğim de belli değil. Benim ve personelimin aileleri sıkıntılı bir şekilde bizden gelecek haberleri bekliyorlar. Yetkililerden destek istiyoruz. Kızımla bu konuları konuşmadım henüz. Tutuklu olduğumu anlayacak bir yaşta değil henüz. Şuan beni çalışıyor biliyor” diye konuştu.

Cengiz Gülşen’in İstanbul’da yaşayan eşi Songül Gülşen ise eşini 7 aydır göremediğini belirterek, “Haksız bir yargılama yapıldı ve haksız bir yargılama sonucu alıkoyuyorlar. Çok uzun bir süre. Eşimle internet bağlantıyla görüşüyorum. Mahkeme temyiz sürecinde. Temyizde de iyi bir sonuç çıkmayacağını düşünüyorum. Sadece biz değil gemide bulunan 16 personel ve aileleri de beklemekte. Bir an önce müdahale edilmeli. Mahkeme kararı 3 yıl hapis ve 5 milyon Euro ceza olarak çıktı. Eğer ceza bir ay içinde ödenirse ceza 2 yıla düşüyor. Bir kaptan maaşıyla ödenecek bir şey değil. Yapmadığı bir şey için ceza alıyor. Eşim iyi görünmeye çalışıyor ama iyi değil” dedi.

Öte yandan geminin alıkonulduğu gün gemi kaptanı ile Sahil Güvenlik arasında geçen konuşmaların ise ses kaydı ortaya çıktı.

Anadolu Ajansı ve İHA tarafından yayınlanan yurt haberleri Mynet.com editörlerinin hiçbir müdahalesi olmadan, sözkonusu ajansların yayınladığı şekliyle mynet sayfalarında yer almaktadır. Yazım hatası, hatalı bilgi ve örtülü reklam yer alan haberlerin hukuki muhatabı, haberi servis eden ajanslardır. Haberle ilgili şikayetleriniz için bize ulaşabilirsiniz

En Çok Aranan Haberler