EĞİTİM

Bize Ulaşın BİZE ULAŞIN

Alıkoymak nasıl yazılır? Alıkoymak mı alı koymak mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

İki ya da daha fazla kelime bir araya getirilerek yeni türde ve farklı anlamlara karşılık gelen kelimeler üretebilirler. Bu tür kelimeler birleşik kelimeler olarak adlandırılmıştır. Ancak her birleşik türde kelime bitişik ya da ayrı yazılmaz. Nasıl yazılacağı Türkçe yazım ve imla kuralları ile belirlenmiştir.

Alıkoymak nasıl yazılır? Alıkoymak mı alı koymak mı, TDK'ye göre doğru yazılışı nedir?

Çok geniş bir kelime dağarcığına sahip olan Türkçe dilindeki bu zenginlik içerdiği çeşitli özellikteki kelimelerden gelir. Türkçe dilinde birden fazla kelime bir araya gelerek birleşik türde olan ve yeni anlamlara gelen kelimeler üretebilir. Bu durum dilimizin kelime dağarcığını genişletirken bazı yazım hatalarına da neden olabilir. Birleşik türde kelimelerin yazımlarının ayrı ya da bitişik olması konusunda çok sık hata yapılır. Yazım kurallarına uyularak bu hataları önleyebilmek mümkün olur.

Alıkoymak nasıl yazılır?

İki kelimenin bir araya gelmesi ile oluşturulan birleşik türdeki kelimelerden biri olan alıkoymak yazımı en sık karıştırılan ve en çok hataya düşülen kelimelerden biridir. Alıkoymak TDK (Türk Dil Kurumu) resmî internet sitesinde ve yayınladığı Türkçe Sözlük'te yer almaktadır. Bu kelimenin 5 farklı tanımı bulunmaktadır. Bu tanımlar şu şekildedir:

  • Bir süre için belli bir yerde tutmak
  • Birini yapmakta olduğu ya da yapmak istediği işten ya da şeyden geri tutmak.
  • Ayırarak saklamak.
  • Yoksun bırakmak
  • Engel olmak, mani olmak

Alıkoymak mı alı koymak mı?

Türk Dil Kurumu’nun Türkçe sözlüklerinde alıkoymak doğru yazılışı bitişik olarak ifade edilen bir kelimedir. Bu kelimenin ayrı olarak yazılması yazım hatası yapıldığı anlamına gelir. Bazı kişiler alı koymak şeklinde bu kelimeyi yazar ve bu durum yazım hatası yapıldığı anlamına gelir.

Alıkoymak bitişik yazılması gereken birleşik türde kelimelerden biridir. Birleşik türde kelimelerin ayrı yazıldığı diğer bazı durumlar şunlardır:

  • Etmek, olmak gibi yardımcı fiiller kullanıldığında
  • Yer adlarında kullanılan yön bildiren kelimeler kullanıldığında
  • Kişi isimlerinden oluşan cadde, köy gibi isimler için kullanıldığında
  • Renk tonlarını ifade eden sıfatlar kullanıldığında

En Çok Aranan Haberler