Birden fazla kelimenin bir araya gelmesi ile oluşan birleşik türde kelimeler dışında eş anlamlı kelimelerin fazlalığı, yabancı dillerden gelip zaman içinde dönüşerek Türkçeleşmiş kelimelerin varlığı da Türkçe dilinin geniş kelime dağarcığını açıklayan diğer nedenler arasındadır. En çok yazım yanlışı da bu kelimelerin yazımında yapılır.
Birleşik türde kelimelerden biri olan alışveriş yazımı çok sık karıştırılan kelimelerden biridir. Yazım kurallarına göre bitişik olarak yazılması gereken alışveriş TDK’nin (Türk Dil Kurumu’nun) yayınladığı Türkçe Sözlük'te ve internet sayfasında 3 farklı tanımla yer alır. Bu tanımlar şu şekildedir:
Alışveriş kelimesi ayrıca alım satım anlamında kullanımı için şu eş anlamlı kelimelere de sahiptir: Aksata, Pazar, muamele, ahzüita.
Alışveriş doğru yazılışı Türk Dil Kurumu’nun yayınlarında da olduğu gibi bitişik olmalıdır. Birleşik türde bir kelime olan alışveriş şeklinde yazımı yanlış kabul edilir ve bir yazım yanlışı yapıldığı anlamına gelir. Bu kelime ayrıca farklı kelimeler ile bir araya gelerek yeni anlamlara karşılık gelen kalıp ifadeler ve eylemler için de kullanılabilir.
Örnek olarak şu ifadeler verilebilir: Alışverişe çıkmak, alışveriş yapmak, alışverişe gitmek, alışverişi kesmek.
Satın alma eylemini ifade eden alışveriş kelimesi alış veriş şeklinde ayrı olarak yazılmamalıdır. Türkçe dilinde ayrı yazılan ve bitişik yazılan kelimeler farklı durumlara bağlı olarak ve Türkçe yazım kuralları doğrultusunda belirlenmiştir. Bir birleşik türde kelimenin bitişik yazılmasını gerektiren bazı diğer durumlar şunlardır: