KADIN

Alkol Beyin Hücrelerini Öldürüyor mu?

Birkaç bardak içki içen bir insanı izleyin ve açıkça göreceksiniz ki alkol beyinlerinde bir şeylere sebep oluyor. Kısaca özetlemek gerekirse, alkol alan kişiler sendeliyor, heceleri geveliyor, duygularının kontrolünü kaybediyor ve bazı şeyleri unutuyorlar.

Alkol Beyin Hücrelerini Öldürüyor mu?

Bazı insanlar bunu alkol kullanımı sonrası gerçekleşen hücre ölümü olarak açıklasa da durum pek de bundan ibaret gibi gözükmüyor. Hatta ‘3 tane bira 10 bin beyin hücresini öldürür’ gibi cümlelerle de bunu sıklıkla destekliyorlar.

Peki, ama bu doğru mu? Hayır. Ancak, alkol 86 milyar beyin hücremizin bir kısmına ya da beynin içinde ya da beyinden tüm vücuda gönderilen elektriksel ve kimyasal mesajları yollayan sinirlere zarar veriyor.


Etanol olarak da bilinen ve alkollü içeceklerde bulunan etil alkol hücreleri ve mikroorganizmaları öldürebilir. Bu da etil alkolü etkili bir antiseptik yapıyor. Neyse ki alkollü bir içki içtiğiniz zaman vücudunuz, alınan etanolün hepsinin kontrolsüz bir şekilde vücutta dolaşmamasını engellemeyi dener. Karaciğerinizdeki enzimler etanolü ilk olarak oldukça toksik bir bileşik olan asetaldehite dönüştürür. Sonrasında ise, yine enzimler sayesinde oluşan bu asetaldehit suya ve karbondioksite parçalanarak vücudunuz tarafından dışarı atılır.

Karaciğer çok hızlı çalışır. Örneğin saatte 33'lük bira, iki kadeh şarap, bir tek rakı gibi damıtılmış içkiyi işleme kapasitesine sahip. Eğer içkiyi çok hızlı içiyorsanız, yani karaciğerin birim zamanda işleyebileceğinden daha fazla alkol alıyorsanız, fazla alkol kanda bulunuyor ve işlenene kadar vücut içinde kanla birlikte dolaşıyor.

Bu fazla alkol beyine ulaştığında hücreleri öldürmez. Fakat dendritler arasındaki iletişimi engeller ya da nöronların uçlarındaki bağlantı noktalarını dallandırır. Bu iletişim eksikliği de içki içen kişide belli bir takım sorunların ortaya çıkmasına sebep olur.


St Louis’de bulunan Washington Üniversitesi'ndeki araştırmacılar, alkolün direkt nöronlara uygulandığında bile onları öldürmediğini, sadece bilgileri iletmede izlenen yollara musallat olduğunu gözlemledi. Özellikle, araştırmacılar alkolün nöronlar üzerinde bulunan bazı reseptörlerin hafıza oluşumunu engelleyen steroid üretmesine neden olduğunu gösterdi.

Bazı alkolikler, Wernicke-Korsakoff Sendromu adı verilen bir beyin hastalığının bir parçasını oluşturan sinir ölümünü de yaşayabiliyorlar. Bu tür vakalarda bulgular hastalığın ve hücre ölümünün sadece alkol yüzünden olmadığını, aynı zamanda B1(tiamin) vitamini eksikliğinden ve alkol kullanımıyla birlikte beslenme yetersizliğinden kaynaklandığını gösteriyor.

Az miktarda alkol kullanan kişiler için, son 15 yılda yapılan çalışmalar alkolün beyin hücrelerini öldürmekten ziyade, az miktarda içilen sert bir içkinin, bilişsel zayıflama ve bunama risklerini azalttığını gösteriyor.

En Çok Aranan Haberler